Banner

Ton’s Pareltjes - Macleasy

5 januari 2021 | Door:  Ton Kock

Door onze samenwerking met de Social Impact Factory (SIF) en binnen onze hard groeiende netwerk van duurzame ondernemers kom ik, Ton Kock en relatiemanager bij Alfa, veel jonge enthousiaste ondernemers/ondernemingen tegen die met hun onderneming sociaal maatschappelijke impact vergroten. Ik ben er van overtuigd dat we op het gebied van social impact nog veel kunnen betekenen en dat we nog veel van elkaar kunnen leren. Graag wil ik jullie dan ook voorstellen aan deze pareltjes die ik tegenkom.  

Apple computers gaan langer mee dan menigeen denkt. Desondanks worden dagelijks Apple iMacs en MacBooks onnodig vervangen, vernietigd of blijven ongebruikt. Door een alternatief te bieden en deze apparaten te verduurzamen krijg je een betaalbare Mac die langer meegaat, maar gun je zodoende ook anderen een betaalbare Mac. Elke ‘ver- duurzaam-de’ Mac stelt de aankoop van een nieuwe met één uit. Zo kunnen we samen bijdragen aan een schoner milieu.

Macleasy gaat nog een stap verder door de reparaties en onderhoud uit te laten voeren door jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo creëren wij extra werkgelegenheid voor deze kwetsbare doelgroep. Een triple win dus:
betaalbare Mac, uitgestelde productie en een kans voor een jongvolwassene. Mijn naam is Maurits Riton Logtenberg en ben oprichter en eigenaar van Macleasy. 

Laten we met elkaar anders gaan nadenken over de levenscyclus van een Apple computer. Door optimaal gebruik te maken van alle werkende delen, reduceren we verspilling van waardevolle onderdelen en verlengen we de levensduur met 2 tot soms wel 6 jaar. Hoeveel scheelt dat aan inzet van schaarse grondstoffen op jaarbasis? Dat moet ongelooflijk veel zijn.

Hoe verduurzamen wij bij Macleasy? Door het onderhoud, reparaties en vervangingen op de Apple computers door jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten uitvoeren. Macleasy geeft hun de kans hun talenten en passies te ontdekken en zich te ontplooien. Met een gedegen werkervaring hebben deze jongeren daarna een grotere kans op de arbeidsmarkt.

Nieuwe Mac kopen? Probeer eerst deze stappen.
Traagheid = onderhoud. Na verloop van tijd wordt je Mac traag door slecht onderhoud, soms onnodige software updates en upgrades. Met een onderhoudsbeurt is je Mac weer supersnel, veilig en up-to-date. 

Crash, val-, stoot- of vochtschade = Reparatie. Reparaties zijn vaak duur en worden na 5 jaar niet meer uitgevoerd door Apple resellers. Dat vinden wij zonde. Daarom repareren wij deze Macs wel, vaak met originele of premium Apple onderdelen en binnen 1 tot 2 dagen + 2 jaar garantie. 

Oud, traag en kapot = inruilen. Is je Mac te oud, te duur voor onderhoud of reparatie dan bieden wij de mogelijkheid tot inruil voor een 2e hands, refurbished of sustainable Mac. Je krijgt bij ons een fatsoenlijke inruilwaarde voor je oude of kapotte Mac. Zo bouwen we samen aan een ‘sustainable’ Mac. Een sustainable Mac is een Mac waarbij Wajongers goede onderdelen uit een oude of kapotte Apple computer halen en samenstellen tot een werkende computer. Dit is dus de meest duurzame Mac die er op de wereld bestaat.

Macleasy verlengt dus de levensduur van Apple computers. Zodoende dragen we ons steentje bij in duurzaamheid door het verkleinen van de afvalberg. We benutten ook de talenten van o.a. Wajongers, die daardoor een grotere kans op de arbeidsmarkt krijgen. De maatschappij in totaal heeft daar ook baat bij. De maatschappij: dat zijn u en ik.