Banner

Ondernemer en minder inkomen door corona? Denk aan de toeslagen!

4 maart 2021 | Door:  Stephanie Geschiere - Jansen

Bent u als ondernemer geraakt door de coronacrisis? En is uw inkomen als gevolg hiervan gedaald? Naast de steunmaatregelen om ondernemers door deze crisis te helpen, zoals de NOW, de Tozo, de TVL en de TONK heeft u mogelijk ook recht op de reguliere toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of het kindgebonden budget. Indien uw inkomen over 2020 is gedaald, of u verwacht over 2021 een lager inkomen te hebben, dan is het raadzaam om na te gaan of u recht heeft op één of meerdere toeslagen. Het zou natuurlijk zonde zijn om deze te laten liggen!

Zorgtoeslag

Heeft u in 2020 inkomen dat lager is dan € 30.481 (alleenstaand) of gezamenlijk (met uw partner) een lager inkomen dan € 38.945, dan heeft u over 2020 mogelijk recht op zorgtoeslag. Voor het bepalen van uw inkomen over 2020 dient u de inkomsten uit box 1, box 2 en box 3 van de op te tellen. Is uw inkomen onder deze grens gebleven en heeft u over 2020 nog geen zorgtoeslag ontvangen? Vraag dan vóór 1 september 2021 nog met terugwerkende kracht zorgtoeslag aan over het jaar 2020 met uw DigiD op www.toeslagen.nl. Voor het aanvragen van zorgtoeslag geldt naast de inkomenstoets overigens ook een vermogenstoets. Indien uw vermogen hoger is dan € 114.776 (alleenstaand) of hoger dan € 145.136 (met uw partner) vervalt het recht op zorgtoeslag. 
 

Tabel inkomenstoets zorgtoeslag
 Tabel vermogenstoets zorgtoeslag

Huurtoeslag

Huurt u een woning en is de maandelijkse ‘kale’ huur inclusief servicekosten lager dan € 737,14 per maand (prijsgrens 2020) dan heeft u mogelijk recht op huurtoeslag. Vanaf 2020 is de huurtoeslag afhankelijk van uw inkomen, het inkomen van uw toeslagpartner of medebewoners, uw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Voor de huurtoeslag geldt ook een vermogenstoets. Indien uw vermogen hoger is dan € 30.846 (alleenstaand) of hoger dan € 61.692 (met uw partner), dan wel een medebewoner hebt met een vermogen meer dan € 30.846 vervalt het recht op huurtoeslag. 
 Tabel Vermogenstoets huurtoeslag

Kindgebonden budget

Heeft u thuiswonende kinderen onder de 18 jaar en ontvangt u kinderbijslag voor deze kinderen, dan heeft u mogelijk recht op kindgebonden budget. Afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen en uw persoonlijke situatie (samenwonend, alleenstaand, co-ouderschap) wordt het kindgebonden budget berekend. De vermogenstoets voor het kindgebonden budget bedraagt € 116.613 (alleenstaand) of € 147.459 (met uw partner). 
 Tabel vermogenstoets kindgebonden budget

Proefberekening toeslagen

De Belastingdienst heeft een tool geplaats op haar website waarmee u een proefberekening kunt maken voor de toeslagen. Ga daarvoor naar : https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/  

Toeslagen aanvragen

De deadline voor het aanvragen van toeslagen over het jaar 2020 is 1 september 2021. Het aanvragen van toeslagen kunt u zelf eenvoudig regelen met uw DigiD op www.toeslagen.nl . Blijkt uit de proefberekening dat u recht heeft op toeslagen, vraag deze dan dus tijdig aan!

Tip!

Is het moeilijk in te schatten wat je inkomen voor 2021 is vraag dan een minimaal bedrag aan toeslag aan. Na het doen van de aangifte inkomstenbelasting over het jaar automatisch een afrekening. Zo voor kom je dat je toeslagen misloopt.
Heeft u vragen over de toeslagen of het mogelijke recht op deze, neem dan vooral contact met ons op! klik hier

Stephanie  Geschiere - Jansen

Stephanie Geschiere - Jansen

Fiscaal adviseur

088 2533515 | sgeschiere@alfa.nl


Meer over Stephanie