Banner

Krijg inzicht in jouw cijfers in vergelijking met andere transporteurs met de TLN Benchmark

30 augustus 2023 | Door:  Carol de Wit

Wat kost een kilometer eigenlijk? Hoe staat mijn liquiditeit er de komende maanden voor? En is mijn winst wel of niet hoog? Als transportondernemer heb je genoeg vragen te beantwoorden. Een goede accountant en adviseur kan al een heel stuk schelen. Maar wat ook veel inzicht geeft, is jouw cijfers vergelijken met die van andere transporteurs. Die mogelijkheid bestaat sinds een paar jaar. Samen met brancheorganisatie TLN tuigde Alfa de TLN Benchmark op.

De link tussen Alfa en TLN is niet toevallig: de accountantsorganisatie met een kleine 400 transportondernemers is ‘official partner’ van TLN. De samenwerking leidde drie jaar terug tot de ontwikkeling van een unieke tool, een benchmark voor bedrijven in de transportsector. “Ja, we weten er best veel van”, zegt senior klantbeheerder Barry Baljeu met gevoel voor understatement. “Alleen al in ons eigen kantoor in Naaldwijk hebben we heel veel transportklanten. We staan niet voor niets bekend als de transportaccountant. Dan is het mooi als je ook toegevoegde waarde kunt bieden, met de TLN benchmark.”

Ook externe klanten

In drie jaar tijd is het aantal ondernemingen dat erin deelneemt flink gegroeid. Er zijn twee verschillende: één voor BV’s, één voor eigen rijders en kleinere VOF’s. “We zijn begonnen met onze eigen klanten. Nu komen er ook externe klanten binnen, omdat zij horen dat de benchmark groeit. Je kunt er namelijk ook gebruik van maken als je geen klant van Alfa bent.”

Goud, zilver en brons

Daarvoor hanteren TLN en Alfa drie abonnementsvormen: goud, zilver en brons. In de meest uitgebreide versie heeft een ondernemer een bijna onbeperkt cijfermatig inzicht: kostprijzen in vergelijking met de collega’s, personeelskosten, afschrijvingen, overhead, automatisering, onderhoud, brandstof en verzekeringen. Daarmee kan een ondernemer ook sturen aan de hand van actuele cijfers: wijken we niet te veel af van de uitgestippelde financiële route?” Ook omvat het programma onder meer een forecast voor het huidige boekjaar, een liquiditeitsprognose voor 12 maanden en een prognose- en begrotingsmodule.

Demo opvragen

Objectief vergelijken met andere bedrijven

 “Met het huidige aantal deelnemers kun je al heel objectief vergelijkingen maken met de cijfers van andere bedrijven”, zegt Barry. “Maar blind vergelijken moet je nooit doen. Sommige bedrijven hebben meer inhuur van derden dan directe personeelskosten. Dan moet je die sommetjes bij elkaar optellen. Het scheelt bijvoorbeeld ook of je vrachtwagens hebt gekocht op basis van financial lease: dan staan ze op de balans en heb je afschrijving erop, maar huur je die trekkers, dan staan ze op de winst-en-verliesrekening. Er zijn dus wel wat nuanceposten.”

Analyse en bespreking met accountant

En om die reden is investeren in minimaal de zilveren editie het meest aantrekkelijk, wil hij er maar mee zeggen. Zowel bij zilver als bij goud (tweemaal zelfs) behoort een analyse en bespreking van de cijfers tot de dienstverlening. “De benchmark is een manier om in gesprek te gaan met jou en een stap verder te gaan in de advisering.” Je zit dan met een expert aan tafel en maakt dan een vertaalslag van de cijfers naar de praktijk met een duurzame blik op de toekomst.

Ook benchmark per kwartaal beschikbaar

Er is ook een benchmark per kwartaal beschikbaar. Hierdoor kan je per kwartaal inzicht krijgen in de ontwikkeling van het rendement en sneller sturen op de actualiteiten. Zo leer je  van de fouten en kan je snel ingrijpen om de schade op het rendement te beperken óf aan te scherpen en hiermee je rendement verder te verbeteren. Dit is uiteindelijke het doel van de TLN Benchmark.  Het helpt je ook in de  onderbouwing van jouw kostprijs. Zo sta je sterker aan de onderhandelingstafel.

Al is cijfermatig inzicht eigenlijk voor elke klant essentieel in de transportsector, constateert Barry. “Als je alleen maar stuurt op je eigen cijfers en je zit toevallig bij een andere accountant die helemaal geen transportklanten heeft, dan kun je je afvragen: waar haalt die accountant dan z’n informatie vandaan om jou goed te adviseren?”

Carol de Wit

Carol de Wit

Sectormanager Transport en Logistiek

088 2531885 | caroldewit@alfa.nl


Meer over Carol