Banner

Koeien met ingebouwd gps-systeem: hoe mOOvement de wereld verovert

25 mei 2021 | Door:  Tisja de Wit - Slager

Waarom zou je koeien laten rondlopen met een track and trace systeem? Voor Nederlandse boeren een gekke vraag. Voor hun collega’s in - bijvoorbeeld - Australië of Argentinië een uitkomst, met bedrijven van vele duizenden hectares. “We weten van boeren dat zij soms één, anderhalve dag in de week kwijt waren om te controleren of er wel voldoende water op het land was”, zegt co-founder Luuk Heuskes van mOOvement. De startup in Utrecht staat op het punt om de wereld te veroveren.

Het idee is een spinoff van een innovatiewedstrijd onder medewerkers van Rabobank Nederland in Utrecht. Meer dan honderd interviews met boeren in Australië en Zuid-Afrika leveren het inzicht op dat het toekomst heeft. Via een management-buyout nemen Pieter Vogels en Luuk Heuskes de startup over van de bank. Pieter, boerenzoon van oorsprong, is al vanaf het prille begin erbij betrokken, in een financiële functie bij de bank. Luuk stapt later in en is bij Rabobank in verschillende functies betrokken geweest bij grote internationale boerenbedrijven. In april 2020 gaat het bedrijf officieel van start, twee maanden later springt een een groep investeerders bij om de vaart erin te brengen. Inmiddels telt het team tien personen: drie in Utrecht, zeven in Australië.

 

Oppervlakte als Zuid-Limburg

Dat land is met Zuid-Afrika de eerste testmarkt. Luuk: “Ja, in Nederland kun je het je amper voorstellen: track and trace voor koeien. Maar in Australië heeft een boer misschien wel 2000 vleeskoeien op een oppervlakte zo groot als de provincie Zuid-Limburg. Als hij geluk heeft ziet hij een koe tweemaal per jaar. Hij weet dus niet wat de status van die koe is, daar zijn de afstanden te groot voor. Misschien is die koe wel gestolen, ziek of overleden. Via onze app weet die boer nu waar zijn koeien zijn. Hij kan veel sneller acteren. Boeren zijn soms één, anderhalve dag in de week kwijt om te controleren of er wel voldoende water op het land is.”
 

LoRa-netwerk

Het concept voor mOOvement is niet nieuw, erkent Luuk. Maar de techniek schoot altijd te kort. Gsm-masten staan er immers niet in de ‘outback’ van Australië. Daarom maakt het bedrijf gebruik van het LoRa-netwerk, een telecomnetwerk met een heel laag batterijverbruik. “Het is ideaal geschikt om kleine blokjes informatie over lange afstanden te verzenden. De tags in het oor van de koe werken op zonne-energie en gaan drie jaar mee.” De data wordt opgevangen door zendpalen op het terrein van de boer. Die staan via de cloud weer in verbinding met mOOvement in Utrecht, waar de informatie wordt gebundeld en in de app beschikbaar wordt gesteld aan de boer.
 
 

Ongekend grote markt

Inmiddels heeft mOOvement al bijna honderd klanten in Australië. Na een pilot volgen ook de eerste boeren in Zuid-Afrika. De markt is ongekend groot, rekent Luuk voor. “Dertig miljoen koeien in Australië, 25 miljoen in Zuid-Afrika, honderden miljoenen in landen als Argentinië, Uruguay en Paraguay, in Brazilië alleen al tweehonderd miljoen.” En dan hebben we het nog maar over koeien. Want wildlifereservaten zijn óók een markt, om wilde dieren te kunnen volgen. “Er lopen al 700 bizons in de Amerikaanse staat Montana rond met tags. We hebben ook koala’s en kamelen getagd. En de eerste schapen in Nieuw-Zeeland.” 
 

Nieuwe pakketten

De investering verdient zichzelf fors terug, ook doordat de functionaliteit van mOOvement verder is uitgebreid. Luuk: “De nieuwe pakketten monitoren het gedrag van de koe. Hoe vaak die koe eet, hoe vaak die koe naar een waterpunt komt. Dat is een indicatie voor de gezondheid. We kunnen ook het waterniveau in de waterpunten meten. Water is met de droogte in Australië van levensbelang voor een koe. Ook omdat er te weinig vocht in het gras zit.”
 

Musteren

Daarnaast bewijst mOOvement goede diensten bij het ‘musteren’ van het vee. “Dat is het eens per drie maanden of per half jaar samendrijven van de koeien, om te beoordelen welke koeien naar de slacht kunnen en welke blijven rondlopen. Dat zijn hele operaties op die oppervlaktes. Daar komen helikopters aan te pas, squads, fourwheeldrives. Relatief veel mensen met heel hoge kosten. En dan nog vind je niet alle koeien terug op tien, twintigduizend hectare. Dat is een besparing die de investering meer dan rechtvaardigt.”
 
 

Covid-19

Compagnon Pieter is er voor de commerciële kant. Luuk (‘we noemen onszelf co-founders’) zit in de productontwikkeling. Om en om wisselen de twee hun standplaats Utrecht in een voor tijdelijk verblijf in Australië. Thuis heeft Luuk en vrouw en drie kinderen. “Ze weten niet beter dan dat ik veel in het buitenland zit. In mijn vorige baan was ik het ook gewend.” Lachend: “Sinds Covid-19 ben ik nog nooit zoveel thuis geweest voor iemand met een internationaal bedrijf.” 
 

‘Alfa past beter bij ons’

Alfa is de accountant van mOOvement. “Ik kende relatiemanager Ton Kock van kantoor IJsselstein. Als opbouwend bedrijf zijn we te klein om naar een top-4 speler in de accountancy te gaan. Alfa past veel beter bij ons. Via hun netwerk DFK International zijn we weer bij een accountantskantoor in Australië terechtgekomen die onze entiteit daar vertegenwoordigt. En het loopt goed met Alfa. We ontwikkelen in Nederland, produceren in China en exporteren wereldwijd. Dat heeft al tot aardig wat fiscale en boekhoudkundige vraagstukken geleid. Samen met Alfa zijn we bezig om dat goed in te richten.” 
 
Tisja de Wit - Slager

Tisja de Wit - Slager

Directiesecretaresse

088 2532933 | tslager@alfa.nl


Meer over Tisja