Banner

Fiscale toost op het nieuwe jaar!

17 januari 2020 | Door:  Ton Kock

Traditiegetrouw heffen we begin januari het glas op het nieuwe jaar. Dit doen we niet alleen privé, maar ook ondernemers heffen het glas op het nieuwe jaar met hun relaties. Hoe verreken je de kosten voor deze borrel eigenlijk fiscaal?

Drempel bedrag

Zowel in de inkomsten- als in de vennootschapsbelasting zijn de kosten van dit soort feestelijke bijeenkomsten zijn als ‘gemengde kosten’ boven een drempel bedrag van € 4.600 aftrekbaar.

 

Beperkt aftrekbaar

Er kan ook worden gekozen om deze gemengde kosten, in afwijking van de regel ten aanzien van 100% aftrekbaarheid boven het genoemde drempel bedrag, beperkt ten laste van de winst te brengen. Bedrijven waarvan de winst belast is in de inkomstenbelasting, kunnen deze kosten in beginsel voor 80% aftrekken. Voor bedrijven waarvan de winst in de vennootschapsbelasting valt, is dit in beginsel 73,5%. Een snelle rekensom leert dat de keuze voor 100% van de kosten af te trekken boven het drempel bedrag alleen voordelig is als in een jaar in totaal meer dan € 23.000 aan gemengde kosten wordt gemaakt.

Loonsom

Voor bedrijven in de vennootschapsbelasting ligt het wat ingewikkelder. Zij kunnen er ook voor kiezen de kosten voor 100% af te trekken en een vast bedrag niet ten laste van de winst te brengen. Dit bedrag is ook € 4.600, tenzij 0,4% van de loonsom een hoger bedrag oplevert.
 

Voorbeeld

De loonsom van jouw bedrijf is € 1.250.000 en je hebt in het jaar €20.000 aan gemengde kosten. Voor het vaste bedrag dat niet aftrekbaar is nemen we 0,4% x € 1.250.000 = € 5.000. Dit is meer dan €4.600, dus gaan we uit van € 5.000. U kunt 100% -/- 73,5% = 26,5% van € 20.000 niet aftrekken, ofwel € 5.300. In dit geval kun je er dus beter voor kiezen het vaste bedrag van € 5.000 niet ten laste van de winst te brengen. Je kunt dan namelijk € 5.300 -/- € 5.000 = € 300 meer kosten in aftrek brengen.
 

Proosten op de werkplek?

Wordt er ook samen met het personeel geborreld, dan ligt het gecompliceerder omdat hier de loonbelasting mee komt kijken. Om te beginnen is dan van belang of er op de werkplek geproost wordt of niet? Zo ja, dan zijn ook deze kosten maar beperkt aftrekbaar, zoals voor relaties. De borrel is voor het personeel zelf dan onbelast.
 

Niet op de werkplek?

Een borrel die je niet op de werkplek organiseert maar bijvoorbeeld in een horecagelegenheid, is voor jouw personeel belast. Wil je dat liever niet, dan kun je ervoor kiezen de kosten van de borrel onder te brengen in de werkkostenregeling (WKR). De borrel is dan onbelast voor het personeel.
 
Neem gerust contact met ons op over de fiscale mogelijkheden van de nieuwjaarsborrel