Banner

Einde thuiswerken; inrichting werkkamer terug naar kantoor?

17 mei 2022 | Door:  Ton Kock

Nederland is weer open. Gelukkig zijn de vrijheden van voor corona weer terug en mogen we meer en vaker bewegen. Of we weer terug moeten vallen in onze oude gewoontes is natuurlijk nog maar zeer de vraag en daar wil ik vandaag jullie aandacht ook niet op vestigen.
Wat betekent het intrekken van het advies om thuis te werken voor  jouw medewerkers? Moeten ze de inrichting van de werkkamer thuis weer terug naar kantoor moeten brengen? Gelukkig heeft het hybride werken dit probleem opgelost, maar wat als er niet meer thuis gewerkt mag worden?

Inrichting werkkamer

Op grond van de Arbowet ben je als werkgever verplicht voor de inrichting van de werkplek thuis te zorgen als de werknemer thuis moet werken. In die gevallen kun je onder meer een bureau, een bureaustoel en verlichting belastingvrij ter beschikking stellen, verstrekken of vergoeden.

Retourneren

Werkt een werknemer niet meer thuis, dan moeten genoemde zaken weer geretourneerd worden. Het maakt hierbij niet uit of je jouw werknemer spullen hebt uitgeleend of dat je destijds bijvoorbeeld een bedrag hebt uitgekeerd waar de werknemer zelf spullen voor kon aanschaffen.
Je kunt er echter ook voor kiezen de werknemer de spullen te laten houden. In dat geval moet er belasting betaald worden over de restwaarde van de spullen.

Restwaarde

Je kunt dit voorkomen door de werknemer de spullen tegen de restwaarde over te laten nemen. Die waarde is uiteraard lager dan de nieuwprijs, want het betreft gebruikte goederen. Wil je jouw werknemer niet belasten voor de restwaarde? Overnemen van de spullen kan ook belastingvrij, als je de restwaarde onderbrengt in de werkkostenregeling.

Werkkostenregeling

De waarde van de spullen is via de werkkostenregeling belastingvrij voor de werknemer. Je betaalt als werkgever echter wel 80% belasting via de eindheffing als je dit jaar met jouw vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen over de vrije ruimte heen schiet.

Omvang vrije ruimte

De vrije ruimte is in 2022 lager dan in 2021 en bedraagt 1,7% van jouw loonsom tot € 400.000. Over het meerdere van jouw loonsom is de vrije ruimte nog 1,18%.
Let op! Mag de werknemer de spullen houden en breng je ze niet onder in de werkkostenregeling, dan is de restwaarde belast als loon in natura bij de werknemer. Dit heeft tot gevolg dat je hiervoor loonbelasting inhoudt op het loon van de werknemer.

Al met al niet zo spannend. Voor vragen en opmerkingen neem dan gerust contact met me op.