Banner

Robert Palland, assistent accountant agro én toekomstig melkveehouder

1 november 2022 | Door:  Robert Palland

Eigenlijk was het nooit zijn ambitie om in de accountancy terecht te komen. Met een opleiding agrarisch ondernemerschap op de Hogere Agrarische School in Dronten lag een andere toekomst voor de hand. “Ik wil op termijn het melkveebedrijf van mijn ouders overnemen”, zegt Robert Palland. Via een minor tijdens zijn studie loopt hij stage bij Alfa. Dat hij later toch assistent accountant agro bij Alfa in IJsselmuiden wordt, is ook weer niet heel toevallig. “Ik heb altijd al iets met cijfers gehad”, zegt Robert.

Vier dagen in de week bestaat zijn werk uit agrarische boekhoudingen doen en de BAS-rapportages controleren vóór verzending naar de klanten. Op woensdag verruilt hij de nette kleren voor een overall. “Ik melkte al ’s avonds en ik werkte in het weekend thuis ook al wel mee. Maar ik vond het prettig om meer op het bedrijf te kunnen doen. Bij Alfa kon ik van veertig uur per week naar 32.” Wat hij op zijn ‘vrije’ woensdag doet? “Ik begin met melken, doe de koeien naar buiten zolang het nog kan en zet het voer klaar voor de loonwerker die komt voeren. En dan is het maar kijken wat er voor verdere klusjes zijn. Er is altijd wel wat te doen.”

Toekomst

Met het idee dat hij het bedrijf met honderd koeien in Mastenbroek wil overnemen - ‘maar mijn vader gaat nog wel tien jaar door’ - pakt hij een studie agrarisch ondernemerschap op. “Ja, ik ben wel positief over een mogelijke overname op termijn. Al wordt het met de afbouw van derogatie en mogelijke stikstofmaatregelen niet makkelijker gemaakt.” Met een investering in zonnepanelen zet de VOF een volgende stap op weg naar verduurzaming. Robert: “Al is dat ook wel noodzakelijk met die energieprijzen. Ons contract loopt binnenkort af. En met de huidige energieprijzen wordt de terugverdientijd nog korter.”

Vaste collega om in te werken

Als redelijk onervaren assistent komt hij bij Alfa in IJsselmuiden terecht. “Ik moest in de praktijk nog veel leren. Vanaf het eerste begin kreeg ik een vaste collega toegewezen, assistent accountant Steven Kregel. Hij heeft mij helemaal ingewerkt. Ik pak dingen redelijk makkelijk op, ik vind het leuk om met programma’s aan de slag te gaan en nieuwe dingen te leren. Met cijfers werken vind ik leuk, ik houd ervan om netjes en verzorgd te werken.”

BAS-rapportage

En hij heeft voordeel van zijn werk, zegt hij zelf. Lachend: “We hadden thuis ook al de BAS-rapportage, maar eerlijk gezegd keek ik er nauwelijks naar om. Nu ik er zelf mee werk, vind ik het heel interessant. Je haalt er toch dingen uit, door het vergelijken met andere ondernemers. Je gaat eerder bijsturen.”

Kwartiertje fietsen

Nu nog is IJsselmuiden zijn werkplek. “Een gemoedelijk kantoor, gezellig. In december verhuizen we met het kantoor naar Zwolle, samen met kantoor Meppel. Voor mij is het niet ongunstig, want we wonen in Stadshagen in Zwolle. Een kwartiertje fietsen naar Alfa, de boerderij is vijf minuten met de auto.” En ook al was de stap naar de accountancy niet gepland: een werkgever als Alfa vergoedt veel. “Ja, ik heb hier behulpzame collega’s. Bij Alfa krijg je ook het vertrouwen dat je je werk goed doet. Het is niet dat alles maar wordt gecontroleerd. En wat ik heel prettig vind is dat Alfa flexibel is. Volgende week zijn mijn ouders een weekje met vakantie. Dan is het geen probleem als ik er die week niet ben. En ik kan ook thuis aan het werk voor Alfa.”

Door z’n duobaan is de voetbalcarrière bij v.v. ’s-Heerenbroek op z’n zevenentwintigste geëindigd. “Ik was redelijk fanatiek, heb nog een tijdje in het eerste gespeeld, later in het tweede. Maar het was niet te doen, om er nog drie keer in de week heen te gaan. Dan ben ik liever wat meer betrokken bij de boerderij.”

Robert Palland

Robert Palland

Assistent accountant

088 2533156 | rpalland@alfa.nl


Meer over Robert