Banner

“Het zal best heftig zijn als hier straks helemaal geen koeien meer lopen maar er zijn natuurlijk wel meer dingen in het leven dan alleen koeien ”

28 januari 2021 | Door:  Rob Roorda

We treffen melkveehouder Wim Jalink op een maandagmiddag aan in… het zonnetje. “Of boeren het altijd druk moeten hebben? Misschien wel, maar ik ben ook een boer die aan het afbouwen is”, lacht hij. Afbouwen om fysieke redenen, zal hij later uitleggen. Om die reden heeft Wim er ook al een ochtendje thuisonderwijs op zitten voor de drie kinderen, die door corona niet naar school kunnen. Met één robot kan hij de 70 koeien die rondlopen op boerderij Het Meulemans in Dalfsen makkelijk aan. “Maar ik ben er nog wel fanatiek mee want het moet wel op het scherpst van de snede, het is uiteindelijk wel ons inkomen”

Dat waren er ooit meer. Maar de beperkingen van reuma noodzaakten Wim om het wat rustiger aan te doen. “We zijn van 110 koeien en twee robots teruggegaan naar het huidige aantal”. Daarnaast verhuurt hij samen met echtgenote Marieke van Lenthe een vakantiewoning.Die vakantiewoning was ooit de varkensschuur, door Wim eigenhandig verbouwd tot woning. “Toen mijn opa nog boer was en mijn ouders ook al op het bedrijf woonden, moest er een derde woning komen toen ik erbij kwam. Die hebben we later in 2014 helemaal ingericht als boerderijkamers.”

Wederopbouwboerderij

Het was opa Jalink die letterlijk de eerste steen legde voor het bedrijf. Wim: “Het is een wederopbouwboerderij. In de Tweede Wereldoorlog is de boerderij helemaal verwoest. Opa woonde in het dorp en wilde in 1945 hier boer worden. Hij had een gemengd bedrijf met wel 7 verschillende takken maar uiteindelijk is het bedrijf gespecialiseerd in melkvee.”Als Wim in 2006 het bedrijf overneemt, heeft hij al last van reuma. “Het is toen nog twijfelachtig geweest: ga ik door met de boerderij of ga ik stoppen? Ik heb toen resoluut gezegd: ik ga door, maar dan wel met melkrobots. Onderhand krijgt hij lichamelijk wel weer meer klachten maar het is te doen. Lichamelijk is het een zwaar beroep. Maar door de medicijnen die ik de laatste paar jaar gebruik gaat het eigenlijk best wel goed.”

Vierde generatie

Dat is ook de reden dat hij op z’n 54ste al aankondigt dat hij aan het afbouwen is. Met twee zoons van elf en zes en een meisje van acht bestaat altijd nog de kans dat het tot de vierde generatie komt.  Wim, nuchter: “Dat mag, dat kun je nooit uitsluiten. En daar zal ik ze bij helpen met alles wat ik kan. Het is een prima bedrijf om voort te zetten, we hebben 46 hectare grond erbij en we zijn zelfvoorzienend qua mest. Maar ik moet eerlijk zeggen: “Het zal best heftig zijn als hier straks helemaal geen koeien meer lopen maar er zijn natuurlijk wel meer dingen in het leven dan alleen koeien. We willen in ieder geval wel op deze mooie plek blijven wonen.”

Escaperoom

Om uitdaging te houden staat momenteel de bouw van een escaperoom op stapel. “We willen graag een gezellige escaperoom bieden waarin de mensen kennis maken met het boerenleven. De verschillende ruimten zijn ingedeeld volgens de seizoenen, want als boer leef je met het seizoen. En alle opdrachten zijn agrarisch getint.” Educatieve activiteiten deed Het Meulemans al eerder. Marieke heeft ooit een compleet lesprogramma samengesteld waarbij kinderen uit het basisonderwijs kennis maakten met het moderne boerenbedrijf in de vorm van opdrachten en rondleidingen.

Alfa

Inmiddels gaat de samenwerking met Alfa het vijftiende jaar in. “We zaten toen nog altijd bij de boekhouder van mijn opa. Helemaal tevreden was ik niet. En dat ben ik wel over Alfa. We hebben een heel goed contact. Als ik bel met mijn klantbeheerder Rob Roorda krijg ik snel antwoord. Alfa attendeert je ook op allerlei dingen, maar wel op een vrijblijvende manier. Ik heb nooit het idee dat ik iets moet. Het is meer van: heb je hier- of daaraan gedacht?”Buiten schijnt het winterse zonnetje nog onverminderd enthousiast. “Ja, ik ben een tevreden boer”, lacht Wim. “Het geeft ook veel rust dat ik niet per se verder hoef. Dat is wel zo relaxed.”