Banner

Koninklijk bezoek bij Weidevol, Zwartsluis

5 oktober 2021 | Door:  Debby van der Stouw

De koning brengt een werkbezoek aan twee families met landbouwbedrijven in de Kop van Overijssel die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling van het landelijke gebied. Een hiervan is het bedrijf van onze klant Weidevol van de familie Spans uit Zwartsluis. Wij spraken Leanne Spans over deze bijzondere dag met hooggeëerd publiek.

Een telefoontje met een bijzonder verzoek

“Vorig jaar kregen we telefoon van de provincie, dat ze graag met een groep uit den Haag bij ons langs wilden komen. We hadden geen idee wat precies de bedoeling was en dachten zeker niet aan een bezoek van de koning. Door Corona werd het bezoek uitgesteld en raakte het wat op de achtergrond tot er een maand of twee geleden weer gebeld werd. Of het schikte om een afspraak te maken voor een bezoek op 30 september voor een ronde tafel gesprek over ‘samen werkt beter’. Dit is een programma wat de Provincie Overijssel en dertien organisaties uit de sectoren landbouw en natuurbeheer gericht op duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied hebben ontwikkeld. Twee weken vooraf hadden we een kennismakingsgesprek, een delegatie van de provincie en uit Den Haag kwam langs. Tijdens dit gesprek kwam de vraag naar boven of we Zijne Majesteit de Koning wilden ontvangen. Dan zeg je natuurlijk geen nee”.

“We mochten dit grote nieuws tegen niemand zeggen!!!! Heel moeilijk, want het maakt enthousiast en spookt flink door je hoofd. We werden meerdere keren gebeld door de RVD met allerlei vragen. Bijvoorbeeld kan er een fotomoment gepland worden liefst met het gezin. En daarnaast vraag je je van alles af, hoe spreek je hem aan, mag je hem koffie aanbieden en zo had ik nog veel meer”.

De grote dag

“Eindelijk was het zo ver, donderdag 30 september, de koning komt bij ons op bezoek! Er was veel pers, voor de kinderen had ik vrij geregeld van school zonder te zeggen waarvoor. Het was een hele happening, maar wat ontzettend leuk. En wat is het dan een gewone man, je praat er zo mee weg, fantastisch, zo blij dat we het gedaan hebben zoals we het gedaan hebben. Hij betrok in het persoonlijk gesprek zo mooi de kinderen erbij. Wij hebben eerst een kwartier met hem zitten praten, daarna gingen we naar onze zaal boven toe waar je uitkijkt over de stal. Daar kletsten we nog even verder om vervolgens aan te schuiven bij het ronde tafelgesprek. Hiervoor waren meerdere partijen uitgenodigd waaronder de burgemeester van Zwartewaterland, Natuurmonumenten, LTO, Samen werkt beter, Staatsbosbeheer en BoerenNatuur. Dit alles georganiseerd vanuit de provincie onder leiding van Bert Boerman. Wat een ervaring en wat een eer, het is toch een “ bekroning” op je werk. En daarnaast nog de vragen van de pers en de foto’s, wat kunnen we heerlijk nagenieten van alles”.

Wat een mooie kroon op het werk van Hermen en Leanne Spans. En omdat dit zo bijzonder is vonden wij dat deze unieke dag wel wat extra aandacht verdiende.

Debby van der Stouw

Debby van der Stouw

Secretarieel manager

088 2533090 | dvdstouw@alfa.nl


Meer over Debby