Banner

Kees Teunis, van junior melkveehouder tot senior klantbeheerder

28 maart 2019 | Door:  Jonny Hilberink

Als kleine jongen stak hij regelmatig het slootje over naar de achterbuurman. Meehelpen tussen de koeien, dat was wat Kees Teunis graag deed. Op z’n 41ste doet hij het nog altijd, melkveehouders helpen. Alleen vanuit een iets andere rol: die van senior klantbeheerder agro bij Alfa. “Ik heb alles gedaan wat een veehouder ook doet.”

We krijgen een inkijkje in Kees’ agenda van de afgelopen dagen, om de breedte van de klantbeheerdersfunctie aan te geven. “Vandaag kreeg ik een telefoontje van een klant. Die zoekt samenwerking met een familielid en wil dus twee bedrijven samenvoegen. Dan ga je kijken naar kansen en mogelijkheden, want ik ben iemand die in oplossingen denkt. En je houdt eventuele bedrijfskundige en fiscale valkuilen in de gaten. Verder had ik een bespreking van een jaarrekening. Met de kwartaalcijfers van BAS Melkvee Plus zijn die cijfers tegenwoordig geen verrassing meer, maar voor de bank en de fiscus zeker nog belangrijk.”

Gisteren had Kees een gesprek met een vader, moeder en een zoon, die zijn ouders wil opvolgen. “Hoe gaan we dan het bedrijf klaarmaken voor die overname? Wat zijn de wensen van de ouders en van de zoon? Wat kan het bedrijf dragen? En moet het bedrijf nog stappen zetten?” Het is werk dat hij niet in zijn eentje doet, zegt Kees er meteen bij. “Bij dat gesprek met ouders en zoon komen er ook een fiscalist en een bedrijfskundige kijken.” Zoals elke klant bij Alfa eigenlijk kan rekenen op de back-up van een compleet team, met onder meer ook juristen, loonadviseurs en subsidiespecialisten.

Nieuwe impuls

En dan maakt hij in deze dagen ook nog kennis met een potentiële nieuwe klant. “Dat is altijd weer spannend, maar ook een leuke uitdaging. Laten zien hoe Alfa werkt voor de klant en dat wij hierin onderscheidend zijn, door onze proactieve aanpak. Waar kom je terecht? Wat is het voor ondernemer? Het zou mooi zijn, weer een nieuwe klant toevoegen. Dat geeft mij nieuwe energie en het geeft het team weer een nieuwe impuls.”

Interessante sector

Alleen al door die afwisseling is het werk dat niet gauw verveelt. “De melkveehouderij is een heel interessante sector, juist omdat er zoveel gebeurt. Nu weer met de ontwikkelingen rond fosfaat, duurzaamheid en schone energie. Wat ook steeds meer speelt zijn bijvoorbeeld zonneweiden, het plaatsen van zonnepanelen op bedrijven. Dan fungeer ik weer als tussenpersoon tussen klant en energiebedrijf. Daar komt trouwens veel bij kijken, want je kan niet zomaar hectares landbouwgrond aan het bedrijf onttrekken zonder dat het bijvoorbeeld consequenties heeft voor het mestbeleid, de toeslagrechten of de landbouwvrijstelling.”

Werkplezier

Zeventien jaar werkt hij al voor Alfa. “Zeventien jaar, maar zo voelt het helemaal niet!” Hij kwam binnen als assistent-accountant, werd klantbeheerder en mag zich nu senior klantbeheerder noemen. Eén zonder agrarische afkomst (‘ik was thuis de vreemde eend in de bijt’) maar wel met de nodige ervaring. “Die interesse voor de sector die ik op de basisschool al had ben ik altijd blijven behouden. Ik heb daardoor de ervaring die de andere kant van de tafel ook heeft, want ik heb in m’n jeugd alles gedaan wat een veehouder ook doet. Dan begrijp je elkaar beter.”

Familiebedrijven

Thuis in IJsselmuiden pakt hij graag een thriller of een ander boek om even op adem te komen. Of hij staat langs de lijn bij IJVV JO10-03, waar oudste zoon Daniël speelt. Even geen overnameplannen, kwartaalcijfers of gesprekken met nieuwe klanten - dat komt morgen wel weer, met frisse energie. Z’n positieve kijk op de zaak maakt dat Kees ook in een tijd als deze het werkplezier behoudt. “De sector is veel negatief in het nieuws, ja. Maar dat is nou eenmaal de praktijk. Ik kijk liever naar de kansen die er óók zijn. Zoals met die zonneweiden. Dat maakt het werk tóch weer leuk. En agrobedrijven zijn meestal ook familiebedrijven, waar de ondernemer altijd een grote binding mee heeft. Het zijn mensen met passie, met liefde voor het vak en voor de natuur en vee. Het is toch mooi om die klanten verder te kunnen helpen?”

 

Jonny Hilberink

Jonny Hilberink

Directievoorzitter

088 2533058 | jhilberink@alfa.nl


Meer over Jonny