Banner

Henk de Raad, kantoorleider vanuit huis in IJsselmuiden

29 mei 2020 | Door:  Henk de Raad

Hij woont nog nét niet in de vestiging waarvan hij kantoorleider is. Maar meer dan vijfhonderd meter afstand is het niet, schat Henk de Raad. Zo dichtbij als hij fysiek is, zo betrokken is Henk ook bij Alfa. Op 1 juli is het precies dertig jaar geleden dat hij er in dienst trad. Z’n toenmalige functie van klantbeheerder combineert hij nog steeds met het kantoorleiderschap. “Praten met een ondernemer waar hij naartoe wil met zijn bedrijf, dat is de mooiste kant van het werk.”

Kantoor IJsselmuiden bedient alle agrarische klanten van Alfa in de regio. Henk begon er in 2002, toen hij met zes collega’s vanuit mkb-kantoor Zwolle erheen verhuisde. Inmiddels telt het kantoor ‘plus en min twintig medewerkers’, zegt hij. Rundveehouderij en tuinbouw zijn de belangrijkste agrarische activiteiten. “Nee, ik kom niet uit een agrarisch gezin. Maar je woont hier in een agrarisch gebied, ik heb van jongs af aan op agrarische bedrijven gewerkt en ik ben getrouwd met een boerendochter. Ik ben er helemaal in opgegroeid. Mijn interesse ligt in de sector. Als ik drie keer in de week op mijn racefiets een rondje maak door de IJsseldelta, dan bestaat er geen mooier gebied. Vooral in het voorjaar, als de eerste snee gras gemaaid wordt.”

Tuinbouwbedrijven

Anders dan in andere sectoren heeft de melkveehouderij nog weinig last van de coronacrisis, ziet hij. “Het is in de rundveehouderij en de melkveehouderij wel zo dat de prijzen iets dalen, maar niet dat de complete omzet ineens is weggeslagen. Maar daarnaast hebben we hier in IJsselmuiden ook tuinbouwbedrijven. Met de klanten in de sierteelt gaat het niet goed. Daarvoor zijn we nu met de collega’s van kantoor bezig om die zo goed mogelijk te ondersteunen bij het gebruikmaken van de regelingen die er zijn.”

Thuiswerken

Door de coronatijd is Henk van kantoorleider vooral een ‘thuisleider’ geworden. “Ik ben één dag in de week op kantoor. We houden een bezetting van twintig procent aan. Dan kan iedereen één dag naar kantoor om zijn ding te doen. Even de week breken. Bij Alfa hebben we het hartstikke goed voor elkaar met thuiswerken. Iedereen heeft een laptop. De hele infrastructuur klopt. Je kon bij Alfa altijd al thuiswerken, maar de gewoonte was toch dat iedereen altijd naar kantoor kwam. Misschien gaan we daar nu bewuster mee om.”

Toekomst

Thuiswerken of niet, het werk gaat ‘normaal’ door. “Als klantbeheerder kom je bij een klant om te praten over de jaarrekening en de optimale fiscale positie. Dat is de basis. Daarnaast is het superbelangrijk om te weten hoe het met die ondernemer is. Waar hij naar toe wil. Hoe hij de toekomst van zijn bedrijf ziet. Als je dat weet, kun je pas echt adviseren. Is het iemand die op termijn wil stoppen? Is er een bedrijfsopvolger? En is er perspectief voor die opvolger? Dat zijn de mooie dingen van mijn werk.”

Mooi gezinsbedrijf

Perspectief voor ‘zijn’ sector is er zeker, taxeert Henk. “Sinds ik dertig jaar terug bij Alfa ben gaan werken stoppen er boeren en worden bedrijven gemiddeld groter. Maar ik hoop echt dat het mooie gezinsbedrijf over tien jaar nog steeds bestaat. Daar ben ik zelfs van overtuigd. Maar het is hard werken. En vooral slim werken. Je moet een goeie ondernemer zijn om een boterham te kunnen verdienen. Ik vind wel dat daarin het maximale van boeren wordt gevraagd. Ik denk weleens: hoe houd je het vol? Van boeren wordt verwacht dat ze aan alle verplichtingen voldoen. Als we dat als samenleving vragen hoort daar ook een betere prijs bij. ”

Een accountant als Alfa speelt daarin een rol. Henk: “Vanuit Alfa kunnen we meedenken en dingen vlot trekken. Dat doe ik niet alleen, naast mij heb je de fiscalisten en de bedrijfskundigen met hun eigen vakgebied. De combinatie van al die mensen die bij ons werken maakt dat we die ondernemer goed kunnen bedienen.”

Jongere generatie

Kan hij als ‘Alfa-veteraan’ ook nog overweg met de jongere generatie ondernemers? Henk knikt. “Het is belangrijk om daar tijd in te investeren. Voor iedere ondernemer moet je aandacht hebben. Het is ook mooi om het samenspel tussen de jonge en de oude generatie te zien. Hoe die op elkaar reageren, hoe die met elkaar samenwerken. Bij sommige klanten kom ik al bijna dertig jaar over de vloer!”