Banner

Duaal studeren bij Alfa: “Je leert op school en op het werk”

1 augustus 2022 | Door:  Jolanda Schoenmaker

Een beetje talent als beroepskeuze-adviseur kan pa Schoenmaker niet worden ontzegd. “Jij wordt later boekhouder, zei mijn vader altijd. Maar dat leek me écht niks voor mij”, zegt Jolanda Schoenmaker met een brede lach. Inmiddels zit ze alweer twee en een half jaar de prognose van haar vader waar te maken: als assistent accountant bij Alfa. In twee kantoren tegelijk zelfs, die van Meppel voor haar agrarische klanten en die in Zwolle voor het mkb-segment.

Ze heeft er net de duale studie accountancy aan de Hogeschool Windesheim op zitten. Maar ondertussen staat er alweer een post-hbo-studie accountancy op het programma. “Ja, ik heb wel de ambitie om de accountantstitel binnen te halen. Het is een studie die weer een verdieping is op de bacheloropleiding die ik net achter de rug heb. Het is twee jaar lang vier dagen in de week werken, één dag naar school. Of het pittig is? Ja, maar die bacheloropleiding ging mij ook goed af. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen”, zegt de 23-jarige Jolanda. (“Nee, ik ben in Meppel en Zwolle niet eens de jongste, er zijn nog meer leeftijdgenoten.”)

‘Een fijne werkgever’

Twee jaar terug rolt ze op voorspraak van een docent de kant van Alfa op. “Ik moest tijdens mijn studie een werkgever zoeken. Op school werd telkens gezegd dat je een werkgever moest zoeken die bij je past. Maar hoe weet je als twintigjarige of een werkgever bij je past? Mijn docent dacht dat ik bij Alfa wel op mijn plek zou zijn.” En ook haar docent kreeg gelijk. “Een fijne werkgever. Ik had meteen een klik bij het sollicitatiegesprek. Je merkt dat er bij Alfa echte aandacht voor je is. Het is er leuk en gezellig. Ik ben heel positief over Alfa.”

Haar afstudeeropdracht voor haar studie verraadt al een beetje waar haar interesse ligt. Jolanda: “Ik heb een kostprijsberekening gemaakt voor een machinefabriek. Voor het afstuderen heb je een reële opdracht nodig. Ik heb wat rondgevraagd bij de collega’s die adviseur zijn: zijn er misschien opdrachten die geschikt zouden zijn voor mij? Spelen er dingen bij klanten? Daar kwam deze opdracht voor een klant van Alfa uit.”

Positieve reactie

Een afstudeerdopdracht, maar ook een project ‘voor het eggie’. “Ik ben naar de ondernemer toe geweest, heb met hem gepraat. Wat doen jullie nu eigenlijk? En wat verwachten jullie precies van mij? Daarna ben ik aan het rekenen gegaan. Daar hou ik eigenlijk wel van, dingen uitzoeken. Ja, het bedrijf was helemaal nieuw voor mij. Maar je hebt ook je theoretische kennis.”

En? “Ik heb een heel positieve reactie gekregen van de machinefabriek. (Lachend:) Nee, hij is niet geschrokken van mijn berekening van de kostprijs. Het was maar een klein verschil. Maar de ondernemer heeft nu wel een goede onderbouwing ervan in handen en hij kan de kostprijsberekening telkens bijwerken.”

Duaal studeren

Haar studie begint met een valse start, zegt ze achteraf. “Ik heb econometrie gedaan. Deze studie bestaat uit heel veel wiskunde. Ik ben er na een halfjaar mee gestopt. Ik heb toch voor de accountancy gekozen. Ik had er vanaf het begin plezier in.” Ook de duale versie - studeren en werken tegelijk - beviel Jolanda goed. “Daar begin je na anderhalf jaar al mee. Je gaat dan nog maar twee dagen naar school en je bent er drie aan het werk. Wat ik het voordeel vind: je krijgt meteen de praktijk mee op kantoor. Je leert op school en op het werk.”

Vrij van Alfa

Zowel voor agrarische klanten (in Meppel) als voor mkb’ers (in Zwolle) is Jolanda actief. “Die keus voor mkb was een bewuste. Tijdens mijn studie kreeg ik te maken met bv-structuren. Het is dan handig dat ik hier in de praktijk ook mee bezig ben.” Zwaar, een baan en een studie tegelijk? “Ik moet eerlijk zeggen: ik heb het niet als pittig ervaren. De tentamenweken waren wel druk. Maar als het nodig was, kreeg ik de ruimte van Alfa om te leren voor de tentamens.” Zoals haar nieuwe werkgever wel op meer terreinen flexibel bleek, zoals ze kon ervaren. “Ik begon in februari 2020. Na één maand op kantoor begon corona en zat iedereen thuis. Maar voor mijn begeleider en mij werd een uitzondering gemaakt. Ik kreeg al die maanden één-op-één-begeleiding. Je had het niet beter kunnen treffen!”

Ook werken bij Alfa? Bekijk hier onze vacatures.

Jolanda Schoenmaker

Jolanda Schoenmaker

Assistent accountant

088 2533158 | jschoenmaker@alfa.nl


Meer over Jolanda