Banner

Assistent accountant Tygo Vedder: “Al heel snel word je bij Alfa in het diepe gegooid”

1 maart 2021 | Door:  Tygo Vedder

Ook voor Tygo Vedder is het in deze tijd thuiswerken. “Ik vind het prettig om zelfstandig mijn werk te doen. Maar je mist toch het contact met de collega’s op kantoor”, zegt de assistent accountant van de vestiging in Zwolle. Via zijn duale studie aan hogeschool Windesheim is hij inmiddels al twee jaar lang verbonden aan Alfa. “Een grote organisatie, maar toch heel gemoedelijk.”

Het werken en leren tegelijk - zoals in een duale studie - is sinds kort vooral werken. “Ik was altijd op maandag, dinsdag en woensdag bij Alfa en besteedde de donderdag en de vrijdag aan mijn studie. Nu is het vier en een halve dag Alfa. Of het te combineren is? Ach, je moet jezelf weleens een uitdaging geven”, zegt Tygo nuchter. Al tijdens zijn middelbareschooltijd is zijn interesse voor de accountancy gewekt. “Ik keek eerst naar universitaire opleidingen. Maar die pasten niet goed bij mij. Op het vwo heb ik management en organisatie gedaan. Aanvullend heb ik een boekhoudcursus gevolgd. Het vak interesseert mij gewoon.”

Nu hij de collegebanken heeft verruild voor de praktijk is zijn enthousiasme alleen nog maar toegenomen. Tygo: “Je werkzaamheden zijn heel divers. Het ene moment ben je de boekhouding aan het bijwerken, het andere moment ben je een jaarrekening aan het samenstellen. Elke dag is anders. En elke klant is anders. Ik zit echt op de ideale plek. De weken vliegen voorbij. Alleen het sociale aspect is tijdelijk ietsje minder. Je mist toch het contact met de collega’s.”

‘Het klikte gewoon’

Hij komt in contact met Alfa na een tip van een klasgenoot. “Ik ben uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. En het klikte gewoon. Alfa vindt duurzaamheid belangrijk, ik ook. En Zwolle is onderdeel van een grote organisatie, maar gaat er hier heel gemoedelijk aan toe. Je kunt bij iedereen terecht. Geen probleem is hier te groot. Loop je ergens tegenaan, dan is er binnen vijf minuten een collega beschikbaar. Dat vind ik prettig.”

Als assistent accountant begon hij met de meer routinematige klussen. “In eerste instantie is het kennismaken met de programma’s. Het bankboek bijwerken, inkoop- en verkoopfacturen inboeken. Maar al heel snel word je in het diepe gegooid. Dan mag je al een keer een aangifte verzorgen of die jaarrekening samenstellen.”

Op locatie aan de slag

Ook is hij namens Alfa er al een aantal keren op uit gestuurd, om op locatie aan de slag te gaan. Tygo: “Dat vind ik echt fantastisch. Als accountant ga je steeds meer naar de rol van adviseur toe. En als je bij die klant op locatie zit, kan je die adviesrol ook echt goed vervullen. Je kunt sparren met die klant. Je hoort waar een klant tegenaan loopt. Natuurlijk, ik sta nog maar aan het begin. Maar waar ik kan adviseren, probeer ik het zoveel mogelijk.”

Senior assistent

Al staat hij dan aan het begin, samen met Alfa kijkt Tygo al voorzichtig vooruit. “In eerste instantie wil ik ervaring opdoen om senior assistent te worden. En als het allemaal een beetje loopt, op termijn klantbeheerder. Maar dan spreek je wel over een traject van jaren.”

Klassieke auto’s

De vaste dag in de week dat hij welkom is op kantoor – de dinsdag – gaat Tygo met de Seat Leon van zijn woonplaats Nieuwleusen naar Zwolle. Maar liever pakt hij de Ford Fiesta Mk II uit 1989. “Ik ben een liefhebber van klassieke auto’s. Leuk om in mijn vrije tijd in rond te rijden. Ook eraan sleutelen vind ik mooi. En één of twee keer per jaar doe ik mee aan een autorodeo. Dat is een soort botsautootje spelen met echte auto’s. Je knapt een oud brikkie op, aan het eind van de dag heb je een hoop plezier gehad en kan die auto naar de sloop.”

Tygo Vedder

Tygo Vedder

Assistent accountant

3094 | tvedder@alfa.nl


Meer over Tygo