Banner

Afgewezen na haar sollicitatie, en nu toch dertig jaar in dienst

18 december 2020 | Door:  Margeet van Dijk

Op 1 december had ze er precies dertig jaar opzitten als secretaresse bij Alfa. Het is een unicum in een tijd waarin lange dienstverbanden eerder uitzondering dan regel worden. En nog altijd heeft Margeet van Dijk het naar haar zin bij Alfa. Ook al is er veel veranderd in ‘haar’ kantoor, waar dertig jaar terug nog gewoon typemachines ratelden. “Wat de grootste verandering is geweest in al die jaren? Dat  is toch wel de digitalisering.”

Het was een bescheiden feestje op de eerste december in kantoor Zwolle. “We waren met een klein groepje, vanwege corona”, zegt Margeet. Inderdaad: Margeet, zonder r. “De één heeft snel door dat het Margeet is. Maar er zij er ook die na al die jaren nog steeds Margreet zeggen”, weet ze.
In 1990 komt ze voor het eerst het Alfa-kantoor aan de Zeven Alleetjes in Zwolle binnen. “Ik had mijn meao-diploma gehaald. Werken op kantoor leek me wel leuk. Ik woonde toen in Kampen, dus Zwolle was lekker dichtbij. Ik solliciteerde voor de functie van administratief medewerkster. Maar ik werd afgewezen. Een paar dagen later kreeg ik een telefoontje van Pier-Gerlof Polstra, de toenmalige directeur. Ze zochten ook nog iemand voor het secretariaat.” Lachend: “Hij was nogal onder de indruk van mijn typekwaliteiten: 205 aanslagen per minuut!”

Eén computer

Voor iedereen die het Alfa van 2020 gewend is, klinkt haar beschrijving van het kantoor van dertig jaar terug als één uit de oertijd. “We hadden met twaalf medewerkers  een computer, zo’n ding met een heel grote bak erachter. Voor de rest deden we alles met de typemachine. Veestaten maken bijvoorbeeld, voor de jaarrekening. Dat moest allemaal heel netjes op de lijntjes gebeuren. En er stond een fax, die gebruikten we ook veel.”

Algemeen secretaresse

Ze begint in Zwolle met het uittypen van de jaarrekeningen. Dan komt de telefooncentrale erbij, ze gaat baliewerkzaamheden doen. Margeet: “Nu ben ik algemeen secretaresse, en sinds kort ook secretaresse voor de bedrijfskundige afdeling. Ik werk drie dagen in de week in Zwolle, één dag in IJsselmuiden en één dag in Meppel, vlakbij mijn woonplaats Diever. Dan zie je de andere secretaresses ook nog eens een keer.”

Al is het door de strenge lockdown dan wat stiller. “We mogen nog maar met vijf mensen in een kantoor zitten, waarvan maximaal één secretaresse. Het is nu weer vaker thuis werken. Vergaderen gaat allemaal via Teams. Ja, dat is wel ongezellig. Gelukkig is er genoeg werk, dat scheelt.”

Softwarepakketten

Over de grootste verandering in haar werkzaamheden hoeft ze niet lang na te denken. “Dat is toch wel de digitalisering. Je hebt tegenwoordig overal softwarepakketten voor. Maar het is allemaal heel geleidelijk gegaan. Ik heb er ook nooit moeite mee gehad, ik pikte het gemakkelijk op. Of Alfa zakelijker is geworden? Nee, het is er zeker niet minder gezellig op geworden.”

Het is ook de reden dat Margeet nooit naar een andere functie heeft omgekeken. “Ik heb leuk werk. Ik heb leuke collega’s. Ik heb het altijd goed gehad bij Alfa. Het werk is afwisselend, ik hou ervan om op kantoor te werken.”

Penningmeester

Ze heeft veel collega’s zien gaan en komen. “Vooral op het secretariaat. Als er iets van vroeger is, dan komen de collega’s altijd naar mij toe om het te vragen. Ach, ik doe het graag, collega’s helpen.” En het complete klantenbestand, dat moet ze onderhand ook minimaal een keer aan de lijn hebben gehad of hebben gezien? “De meesten wel, denk ik. Maar het zijn vaak wel dezelfden die je ziet of die bellen. Veel klanten hoor of zie je nooit.”

Met die administratieve functie is het uiteindelijk tóch nog goed gekomen voor Margeet. “Ik ben penningmeester van onze buurtvereniging. Daarvoor ga ik altijd de contributie aan huis ophalen. We hebben een nogal lange straat, dus je leert meteen iedereen kennen!”

Margeet van Dijk

Margeet van Dijk

Secretaresse

088 2533054 | mvandijk@alfa.nl


Meer over Margeet