Banner

25 jaar Alfa, Arjans carrière in vogelvlucht

26 augustus 2021 | Door:  Arjan Jans

Op 1 september bereikt Arjan Jans (54) een prachtige mijlpaal in zijn carrière, namelijk 25 jaar in dienst bij Alfa Accountants en Adviseurs. Ooit begon hij als assistent accountant en inmiddels 35 jaar later is hij directeur. Nu hoor ik je denken 35 jaar later en 25 jaar in dienst? Arjan maakte wat omwegen om zich te ontwikkelen en ook Alfa stond niet stil.

Terug in de tijd

Arjan begon zijn loopbaan bij Alfa op 1 augustus 1986. “Mijn eerste werkdag als assistent accountant, nog helemaal geen ervaring en alles was nieuw” zo vertelt hij. Hij begint in een klein team van tien mensen en voelt zich al snel thuis dankzij de gemoedelijke sfeer. “Van specialisatie was nog nauwelijks sprake, iedereen deed zelf alle soorten werkzaamheden voor zijn klanten”. Het was hard werken en heel erg leerzaam. De gemoedelijk sfeer en het harde werken blijven, evenals het centraal stellen van de klant. Maar vandaag de dag telt het kantoor 75 medewerkers. Ieder met zijn of haar eigen specialisatie. En uiteraard heeft Arjan als directeur een hele ander rol dan destijds als assistent accountant.

Groeien bij Alfa

Van assistent accountant naar directeur van het cluster. Je zou bijna zeggen dat dit onmogelijk is, maar niets is minder waar. Naast het werken is Arjan altijd blijven studeren, in zijn jonge jaren richtte hij zich hierbij vooral op de vakinhoud, accountancy en fiscaal. Later ging hij zich meer richten op  enkele specialisaties. “Eén van de mooiste specialisaties die ik heb gedaan is de opleiding tot Credit Rating Advisor. Hoe kijkt de buitenwereld naar je bedrijf op basis van cijfers en welke gevolgen heeft dit en hoe kun je hier invloed op uitoefenen. Dit is iets wat ik heel interessant vind.” Door naast het werken te blijven studeren heb ik me kunnen ontwikkelen tot directeur. Iets wat zeker niet was gelukt zonder de steun en mogelijkheden die Alfa hierbij biedt. “Dit is in de afgelopen 35 jaar steeds sterker gefaciliteerd en ik ben er trots op dat wij nu goede opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden bieden aan alle collega’s die dit willen.”

Een zijstap naar de ING

Even terug naar die 25 jaar in dienst en terugkijken op een carrière van 35 jaar. Waar blijven de missende 10 jaar? “Misschien ken je het wel, je start bij een bedrijf, leert veel, groeit door naar de functie die je voor ogen had, in mijn geval van assistent accountant naar klantbeheerder naar teamleider van het mkb-team, en dan?” Arjan had veel gesprekken met ondernemers en bankmedewerkers inzake financieringen. Het ging kriebelen om zijn horizon te verbreden en ondernemers op een andere manier bij te staan. Hij stapte over van Alfa naar de ING bank waar hij na een inwerkperiode directeur van de vestiging in Ermelo werd. “Dit was de baan die ik voor ogen had. Een fullservice kantoor, met een kasfunctie, een afdeling particulier advies en een afdeling zakelijk. We deden het met elkaar voor onze klanten. Met veel creativiteit. Dit laatste werd steeds minder mogelijk, waarna ik besloot om in 2008 mijn bakens te verzetten en…. Alfa kwam weer op mijn pad.”

Wat brengt de toekomst

Met een dienstverband van 25 jaar stopt het niet, dus Arjan kijkt ook zeker vooruit voor de ondernemers die hij spreekt: “Om een bedrijf nu en in de toekomst succesvol te laten zijn, is het denk ik essentieel dat je weet hoe je er voor staat. Op dit moment , maar je moet ook zeker een stip op de horizon hebben, waar wil je naar toe en hoe wil je dit bereiken? En dan gaat het niet alleen over de omzet en de winst. Steeds belangrijker worden de uitdagingen van personeel en toekomst bestendig ondernemen.” Alfa is zelf een B-corp organisatie wat inhoudt dat ze zich actief inzetten voor milieu, mens en omgeving. Met het oog hierop is Arjan actief in het Zwolse duurzaamheidsnetwerk en daarnaast denkt hij met klanten mee over een duurzame toekomst. Een mooie en uitdagende tak van sport.

Zo gaat het thuis

Naast zijn werk is Arjan getrouwd en vader van een dochter van 21 en een zoon van 24. Een 16-jarige pleegdochter maakt het gezin compleet. Samen dingen doen zoals spelletjes, film kijken en actief dingen ondernemen vindt hij erg leuk. “We wandelen veel met onze hond. Daarnaast houd ik van klussen in en rond huis. En zo af en toe pak ik de racefiets.”

Arjan kan terug kijken op 25 prachtige jaren bij Alfa en voor de toekomst ziet hij ook veel mooie uitdagingen. Zijn focus zal vooral liggen op het toekomst gericht adviseren, waarbij de accountancy en fiscaliteit zeker niet vergeten wordt. Maar eerst gaat hij zijn jubileum vieren. Samen met een heel aantal andere collega’s die ook 12,5 of 25 jaar in dienst zijn, wordt hij binnenkort in het zonnetje gezet op een prachtig kasteel omringd door zijn naasten en alle Alfa collega’s van cluster Zwolle.