Banner

Terugvragen van buitenlandse btw op brandstof: wacht niet te lang!

11 augustus 2022 | Door:  Harm-Jan de Boer

Als je btw hebt betaald in een ander EU-land, dan kun je deze terugvragen. Vaak gaat het om brandstof- of verblijfkosten. Voor de in 2021 gemaakte kosten moet je officieel vóór 1 oktober 2022 om teruggaaf hebben verzocht. De praktijk leert dat het beter is om niet te wachten tot eind september en dus al eerder om teruggaaf te verzoeken.

Hoe zit het ook al weer?

Om in aanmerking te komen voor teruggaaf van buitenlandse btw, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

Teruggaafverzoek

Je kunt de betaalde buitenlandse btw zelf terugvragen via een portal op Belastingdienst.nl. Uiteraard kunnen wij dat ook voor je doen. In beide gevallen heb je inloggegevens nodig. Heb je deze nog niet, vraag deze dan - eveneens via Belastingdienst.nl - zo snel mogelijk aan. Binnen vier weken ontvang je de inloggegevens. Vraag die gegevens dus tijdig - ruim voor 1 oktober - aan! Wil je dat wij de btw terugvragen, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Het terugvragen van in de EU betaalde btw is soms een behoorlijke klus. Zo moet je vaak de facturen scannen. Het zal daarom meestal niet lonen om geringe bedragen terug te vragen.

Drempelbedragen

Het terugvragen van de in een ander EU-land betaalde btw kan al voor een btw-bedrag van minimaal 50 euro, via een teruggaafverzoek na afloop van een kalenderjaar. Het btw-bedrag moet minimaal 400 euro zijn als het gaat om een verzoek per kwartaal tijdens het kalenderjaar. Komt het btw-bedrag onder deze drempels, dan is het aan het EU-land of je verzoek wel of niet in behandeling wordt genomen.

Tijdig verzoek

Wil je gebruikmaken van deze teruggaafmogelijkheid en gaat het om kosten uit 2021, dan moet je verzoek binnen zijn vóór 1 oktober 2022. Ben je te laat, dan kan het andere EU-land je teruggaafverzoek weigeren.

Let op! Wacht niet tot eind september met het teruggaafverzoek voor buitenlandse btw.

Btw uit Verenigd Koninkrijk terugvragen

Door de Brexit is dit lastiger geworden. Teruggaaf is in elk geval niet meer mogelijk via de portal van de Belastingdienst.nl. Het teruggaafverzoek zal rechtstreeks bij de Engelse Belastingdienst (HMRC) moeten worden ingediend (VAT65A formulier). Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen.

Meer info

Wil je meer weten over deze teruggaafmogelijkheid, neem dan contact op met je klantbeheerder van Alfa. Ben je nog geen klant, maar heb je interesse? Neem dan gerust contact op met onze sectormanager Transport en Logistiek, Carol de Wit via telefoon 088 253 1885 of email caroldewit@alfa.nl. Ook voor andere vragen helpen we je graag! Met 35 vestigingen in Nederland zijn we ‘Overal dichtbij’.

Harm-Jan de Boer

Harm-Jan de Boer

Btw specialist

088 2531000 | hdeboer@alfa.nl


Meer over Harm-Jan