Banner

Rozen uit Klazienaveen veroveren Kenia en Colombia

28 maart 2019 | Door:  Frank Heijnen

Als de rozenteelt in Nederland onder druk komt te staan, stappen de broers Michael en Dennis de Geus over op veredeling. Vanuit het ouderlijk bedrijf in Klazienaveen komen al snel de eerste rassen op de markt. En met succes. “Omdat we vanuit een kwekersachtergrond veredelen, weten we goed wat onze klanten zoeken”, zegt Michael. Met Select Breeding hebben de twee inmiddels een stevige voet aan de grond in grote rozenlanden als Kenia en Colombia.

Vijf, zes jaar kost het voordat een nieuwe rozenvariëteit geschikt is voor de commerciële introductie. Die tijd gaat op aan selecteren, testen en vermeerderen, legt Michael uit. Helemaal onverwacht kwam de overstap van de teelt naar de veredeling niet. “We waren altijd al bezig met het kruisen van verschillende rassen, maar dan meer hobbymatig. Relatief snel, na een jaar of vier, vijf, hadden we al ons eerste ras commercieel in productie. We hebben de eerste paar jaar kunnen samenwerken met een andere veredelaar. Daar hebben we de kennis en ervaring opgedaan. In 2008 zijn we met de rozenteelt gestopt en zijn we doorgegaan als veredelaar.”

Sindsdien is Select Breeding succesvol als kleinere veredelaar. Opvallend, in een sector waarin veel grotere concurrenten actief zijn. “Wat ons voordeel is, is dat wij veredelen vanuit onze kwekersachtergrond. Wij denken te weten wat kwekers zoeken. En er is ruimte genoeg op de markt. Afnemers vinden het prettig als zij keuze hebben en de markt niet wordt gedomineerd door een paar multinationals. Maar ondertussen worden de kwekersbedrijven ook steeds groter. Wel hebben we dan het voordeel dat veel kwekerijen nog echte familiebedrijven zijn. Daar staan wij wat dichter bij.”

Internationaal bestaan

Die kwekers zijn - sinds de rozenteelt grotendeels uit Nederland verdween - vooral te vinden in Kenia, Ethiopië, Colombia en Ecuador. Daardoor hebben de twee broers tegenwoordig een internationaal bestaan. “lk ga eens in de vijf, zes weken naar Kenia. Daar hebben we ook een eigen test- en showkas. Dennis komt morgen terug uit Bogota in Colombia, waar we samenwerken met een lokale partner. Ja, het is een heel ander bestaan. Maar zo zie je nog eens wat van de wereld.”

Vier verschillende klimaten

Het veredelen van de snij- en terrasrozen gebeurt in Nederland, afgestemd op de lokale condities in het land waarin de rozen worden afgekweekt. Michael: “We selecteren bewust: dit ras is geschikt voor Afrika, dit voor Zuid-Amerika. Alleen al in Kenia heb je vier verschillende klimaten. Het vermeerderen laten we aan anderen over. Daardoor doen we het in Nederland met z’n tweeën, met in het voor- en najaar wat uitzendkrachten erbij.”

Queen of Africa

In tien jaar tijd hebben de twee al een goede naam opgebouwd in de markt. “We hebben een heel succesvolle witte roos, de Queen of Africa. Die wordt op grote schaal in Kenia geteeld. Ook hebben we pas een nieuwe gele variëteit, genaamd Sunpalace, op de markt gebracht waar we veel van verwachten. We hebben nu 12 commerciële rassen in de markt."

Terrasroos

Net nieuw is een zogenaamde terrasroos, een product die de kwekers in Europa zonder energieverbruik kunnen opkweken. “Vooral door de hoge energiekosten van veel teelten zoeken kwekers naar energiezuinige of zelfs energiearme teelten. Wij denken dat het een groeimarkt is. De teelt van de terrasroos is een arbeidsvriendelijke teelt. arbeid dreigt problematisch te gaan worden in veel teelten. We horen al dat bedrijven in Europa gedwongen worden om over te schakelen, omdat er gewoon geen personeel meer te vinden is”, weet Michael.

Nieuwe consument

Met de terrasplanten mikken de twee broers op de nieuwe consument. “Je ziet dat tuinen bij huizen kleiner worden. Er staat een barbecue en een mooie tuinset en voor de rest nog maar twee of drie mooie planten. De consument wil niet langer hele dagen planten en snoeien in de tuin. Die koopt dan liever een mooie terrasplant.”

Voor de zakelijke bijkomstigheden schakelen de twee Alfa in. “We zijn al klant vanaf de tijd dat mijn vader het bedrijf nog had. En toen Dennis en ik ermee zijn doorgegaan, is de relatie altijd gebleven. Wat we prettig vinden is dat Alfa bij ons in de regio is gevestigd. En het is een kantoor dat dichtbij de praktijk staat. Alfa heeft toch wat meer affiniteit met de tuinbouw. Dat maakt dat het makkelijker praten is met Alfa. En er zitten boekhoudkundige mensen die goed zijn en ook al jaren trouw aan Alfa zijn. Dat maakt het voor ons vertrouwd.”

Frank Heijnen

Frank Heijnen

Senior klantbeheerder

088 2532269 | fheijnen@alfa.nl


Meer over Frank