Banner

“Door dicht bij de boer te staan zijn wij groter geworden”

3 december 2019 | Door:  Klaas de Vries

Hij was vijftien jaar boer. Stopte omdat hij graag wat meer mensen om zich heen had. Dat is aardig uitgekomen. Als directeur (‘maar ik noem mezelf nooit directeur’) van AgroNoord en ProAgro onderhoudt Jan Katerberg inmiddels een stuk of vijfentwintig gezinnen. Sinds hij het bedrijf zeven jaar terug overnam, is AgroNoord met dochter ProAgro driemaal zo groot geworden.

Advies over mengvoeders, meststoffen, management of milieu? AgroNoord heeft er de specialisten voor in huis. Ook ‘directeur’ Jan Katerberg gaat er zelf nog regelmatig op uit.  “Ik bezoek zelf nog ongeveer vijf klanten. Mensen met wie ik een goede relatie heb en waar ik eventueel een specialist mee naartoe neem, als het moeilijk wordt. Daardoor blijf ik betrokken.”

Want het boeren-DNA zit er nog altijd in, ook al nam hij in 2006 afscheid van zijn eigen melkveebedrijf. “De agrarische sector is me erg lief. Of het nu veehouderij, akkerbouw of landbouw is. Alleen liep ik er tegenaan dat ik iets met mensen wilde doen. Melkveehouder is een eenzaam beroep. Ik vond het tijd om te schakelen. Ik hoefde het niet te doen, het bedrijf draaide goed, maar als ik het toen niet had gedaan had het niet meer gekund.”

Verkoopleider

En dan is hij ineens verkoopleider, van Hendrix UTD en verantwoordelijk voor de herkauwersomzet van geheel Noord Nederland. “Nou, dat was wel lastig. Maar ik moet zeggen: ik kwam er in een superteam terecht met dealermanagers, verkoopleiders en onze directeur. Alleen werd mij opgedragen wat ik moest doen. Als zelfstandig ondernemer was ik wel heel erg gehecht aan het nemen van mijn eigen beslissingen.”

Beeld naar de klant

In 2010 is Jan weer ‘eigen baas’, als hij in de gelegenheid is een dealerbedrijf van Hendrix UTD over te nemen, wat is doorgegroeid naar het huidige AgroNoord. Eind 2017 maakt de groei een verhuizing naar een nieuw pand in Hoogeveen noodzakelijk. “Ik heb me echt gericht op het voerverhaal, met goed gekwalificeerd personeel. We hebben twee robotspecialisten, die veel kennis hebben van het robotmelken, we hebben teeltspecialisten, die alles weten van de teelt van gras en mais, dochter ProAgro heeft verstand van wet- en regelgeving. Wat vooral veranderd is, is het beeld naar de klant toe. We staan bekend als een onafhankelijke voerleverancier. We zijn weliswaar dealer van een grote leverancier, maar dat stukje zelfstandigheid, dat dicht bij de boer staan is waardoor wij groter geworden zijn.”

ForFarmers

De keus voor ForFarmers als voerleverancier is bewust. “Het is een groot bedrijf met veel kennis en innovatie, dat overal in het buitenland zit. Je kiest ook voor een bepaalde voermethode. De methode van ForFarmers spreekt ons aan. Zij hebben een sterke opleiding waar onze mensen van profiteren, terwijl wij weer het gezicht van ForFarmers in het veld zijn. We staan dichtbij de boer, kunnen snel schakelen. Zo halen wij voor ForFarmers de grote-bedrijvenproblemen eruit en lossen zij voor ons de kleine-bedrijvenproblemen op. Het versterkt elkaar.”

Productontwikkeling

De voerspecialisten komen elke zes weken langs bij de boer. Jan: “Een koe reageert op het soort voedsel. Dat is de ene keer ruwvoer dat in mei is gewonnen en de andere keer in juni. Of het is zomermais en dan weer andere. Je moet het voeren voortdurend aanpassen. In tien jaar tijd is er veel veranderd. Het beoordelen van voer is enorm verfijnd. Laboratoria van voeronderzoeken hebben weer nieuwe kengetallen ontwikkeld. Er is meer bekend over de koe. In die zin is er steeds meer productontwikkeling.”

Gezonde melkveehouderij

Z’n klanten houden melk- en vleesvee, geiten en schapen. Hoe kijkt hij aan tegen de huidige problemen in de sector? “Ik kan me herinneren dat voorheen de zaken ook wel eens moeilijk waren. Toen moest je flinke investeringen doen, het quotum was zo duur dat je niet kon uitbreiden. Natuurlijk staat het nu op scherp. Maar zeker dit deel van Nederland is een bijzonder gebied, waar we nog jarenlang vooruit kunnen met een gezonde melkveehouderij.”

Vertrouwensrelatie

Al sinds z’n boerenbestaan werkt Jan met Alfa. Lachend: “Heel vroeger heb ik er nog gewerkt. En er werken nu nog steeds mensen bij Alfa in Hoogeveen die ik ken. Ik ben er altijd blijven hangen. Er ontstaat toch een soort vertrouwensrelatie met een accountant. En de expertise van een accountant heb ik zelf niet. Mijn stijl is altijd geweest: verzamel mensen om je heen waar je vertrouwen in hebt, dan kun je zaken met een gerust hart aan anderen overlaten. Alfa is zo’n partner waar ik vertrouwen in heb. Ik heb er altijd goed advies gehad. Zij weten veel van agrariërs en daarmee heb ik ook elke dag te maken.”

Klaas de Vries

Klaas de Vries

Senior klantbeheerder

088 2532204 | kdevries@alfa.nl


Meer over Klaas