Banner

“De belastingmiddelen in een praktijkcasus aan elkaar koppelen is de grootste uitdaging.”

17 juni 2022 | Door:  Erwin Westerhof

Ze zit nét een maandje bij het accountantskantoor dat ze graag wilde leren kennen. “Alfa kende ik eigenlijk alleen van naam.” Totdat Barbara de Winter na vier en een half jaar bij Accon avm verder wilde kijken. Bij de vestigingen van Alfa in Groningen en Hoogeveen krijgt zij de kans om belastingadvies voor agrarische en mkb-klanten te combineren met estate planning. En met die bekendheid van Alfa is het ondertussen helemaal goed gekomen. “Een heel toegankelijke organisatie”, zegt ze zelf.

Het is even na één uur, de lunch aan de Rozenburglaan 9 is net ten einde. Een vast rustmomentje voor Barbara (28) en haar collega’s. “Ik was het in het verleden weleens gewend om die lunch maar achter het beeldscherm op te eten. Vooral omdat de tijd weleens sneller ging dan je dacht en je nog iets wilde afmaken. (Lachend) Maar hier komen ze je gewoon halen als je er niet bent. Je moet wel een heel goede reden hebben om er niet bij te komen zitten. Het is gezellig. En die break vind ik eigenlijk zelf ook wel belangrijk.”

Ze gaat haar vijfde jaar in de fiscaliteit in. Dat het die kant op zou gaan, was niet echt gepland. “We hebben thuis een akkerbouwbedrijf. De administratie heb ik altijd wel interessant gevonden, maar dat ik specifiek voor de fiscaliteit zou kiezen had ik niet verwacht. Totdat ik op een onderwijsbeurs enthousiast werd gemaakt voor de studie fiscaal recht en economie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Je zit dan niet alleen maar te rekenen, je hebt ook met wetteksten te maken. Binnen de fiscaliteit heb ik dan ook nog eens voor de agrarische kant gekozen.”

Met alles rekening houden

Bij Accon avm krijgt zij tijdens haar (pre-)master Fiscaal Recht aan de RUG de kans om de theorie aan de praktijk te toetsen. “Wetteksten zijn natuurlijk heel erg abstract. Maar als je er echt mee gaat werken ga je beter begrijpen hoe de fiscale wereld in elkaar steekt. Tijdens de colleges focus je maar op één onderdeel. De belastingmiddelen in een praktijkcasus aan elkaar koppelen is de grootste uitdaging. Dat vind ik het mooie eraan.”

Agrarisch belastingadvies en estate planning

“Bij Alfa krijg ik de kans om mij verder te specialiseren als agrarisch belastingadviseur.” Na ruim vier jaar is haar interesse voor estate planning gegroeid en krijgt zij de kans om dit verder te ontwikkelen bij Alfa. Deze werkzaamheden vinden met name plaats op kantoor Groningen. Ze kijkt terug op een open sollicitatiegesprek. “We hebben elkaar goed leren kennen, Alfa en ik. Van beide kanten is geluisterd naar de wensen en behoeften. Daarom hebben we ook die middenweg gevonden door te werken voor twee kantoren.”

Informele sfeer

Op maandag en vrijdag is Hoogeveen haar thuisbasis, op dinsdag en donderdag Groningen. Woensdagochtend werkt zij vanuit huis, waardoor zij een werkweek van 36 uur maakt. ‘Toegankelijk’ noemt Barbara de cultuur bij Alfa. “Collega’s zijn makkelijk bereikbaar. Er hangt een informele sfeer. En ik heb het idee dat die toegankelijkheid ook voor de klanten van Alfa geldt. Dat vind ik ook belangrijk. Soms is het van: joh, bel die en die maar even in plaats van te mailen, dat vindt die klant prettiger.”

Verhuizen naar de boerderij

Inmiddels is haar agrarische interesse niet alleen maar terug te voeren op het akkerbouwbedrijf van haar ouders. Met haar vriend verhuist zij binnenkort naar het melkveebedrijf van haar schoonouders, in Zuidwolde. “Ja hoor, als het nodig is help ik graag mee. Koeien melken, kalfjes voeren, kuilen.. Of ik fulltime boerin wordt? Nee, dat is niet de bedoeling. Mijn schoonouders zijn beiden nog heel actief op het bedrijf. En mijn carrière om een goede fiscaal adviseur te worden staat nu voorop. Maar misschien dat ik er over twintig jaar heel anders over denk!”