Banner

Wat je als belastingadviseur eigenlijk doet is mensen ontzorgen

15 juli 2021 | Door:  Michiel Meulenkamp

Na dertien jaar bij zijn eerste werkgever stond Michiel Meulenkamp op een kruispunt. Of verder gaan bij het kantoor waar hij werkte als belastingadviseur of je na je eerste baan misschien eens afvragen of het niet goed is om ergens anders te gaan kijken. “Maar na het eerste gesprek met Alfa was ik er eigenlijk al uit”, zegt de kersverse - sinds 17 mei - senior belastingadviseur van Alfa in Heythuysen.

Er was misschien wel een handigere tijd geweest om over te stappen dan de huidige coronatijd, zegt Michiel. “Normaal loop je bij iedereen binnen als je nieuw bent om een hand te geven. Nu ben je drie maanden verder voor je iedereen kent. Ik heb wel het geluk gehad dat ik in mijn eerste twee weken veel naar kantoor kon. Er was altijd wel iemand bij mij op de kamer om wat praktische vragen te beantwoorden. De dagen dat ik vanuit thuis werk kan ik daardoor aardig zelfstandig werken. Dan blijf je altijd wel met vragen zitten als ‘hoe zit dit of dat ook alweer’, maar dan kan ik altijd even bellen. Het komt er nu op aan om langzaam maar zeker meer werk naar mij toe te halen en mijzelf zichtbaar te maken bij onze klanten.”

Affiniteit met cijfers

En dat werk is fiscaal getint, al dertien jaar lang. Z’n keus voor de fiscaliteit was niet eens zozeer een bewuste, zegt Michiel. “Het is misschien een beetje een gek verhaal, maar ik had in eerste instantie niet voor deze studie gekozen. Ik wist er niet eens zo gek veel vanaf. Totdat ik er een boek over ging lezen. Dat vond ik heel interessant, hoe het fiscaal allemaal zat. Affiniteit met cijfers, met economie en financiële zaken had ik altijd wel. En het zit een beetje in mijn aard om andere mensen te helpen. Dat is wat je in deze functie eigenlijk doet: mensen ontzorgen. Een klant wil geen problemen met de Belastingdienst. Als belastingadviseur ben jij er om die problemen te voorkomen, om kansen te benutten binnen de belastingwetgeving en de fiscale positie van bedrijven te optimaliseren.”

Beter voor carriérepad

Na zijn studie aan de Universiteit van Tilburg begint Michiel bij een accountant- en advieskantoor in Venlo. Hij zal er uiteindelijk dertien jaar blijven als belastingadviseur en later ook als estate planner. “Ik werd bij veel zaken betrokken, ook zaken die niet direct tot mijn functie behoorden. Hierdoor heb ik er veel geleerd. Ik had er een enorme vrijheid en veel verantwoordelijkheid. Ik heb het er heel goed gehad en ik ben mijn vorige werkgever veel dank verschuldigd. Maar uiteindelijk leek het mij voor mijn carrièrepad beter om na zo’n lange tijd eens ergens anders te gaan kijken. Ik ben pas 36. Die kennis en ervaring neem ik in ieder geval mee naar Alfa.”

Ja, Alfa kende hij. “Maar wel heel beperkt, vanuit mijn studietijd. Ik zal de naam weleens tegengekomen zijn bij banenbeurzen. Maar wat voor organisatie het was wist ik niet precies.” De kennismaking blijkt een verrassende. “Alfa blijkt heel sterk te zijn in de agrarische sector, maar ook in het midden- en kleinbedrijf. Het ontbreekt echter nog een beetje aan naamsbekendheid, vooral binnen het mkb.”

"Na één gesprek wist ik het al"

Wat hem aantrok in het aanbod van Alfa? Michiel: “Uiteindelijk het totaalplaatje, maar vooral de geschetste doorgroeimogelijkheden en de mogelijkheden om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen trokken mij erg aan. Ook de Mebo-regeling vind ik interessant, dat je als medewerker ook een stukje eigenaar kunt worden. Dat Alfa een B Corp is en duurzaamheid belangrijk vindt is óók mooi. Na één gesprek wist ik het eigenlijk al. Mijn wensen en verwachtingen en het aanbod van Alfa kwamen aardig met elkaar overheen. Terug in de auto dacht ik: dit is het.”

Thuis blijft er nog genoeg tijd over om samen met zijn vriendin te genieten van hun dochtertje. “En in m’n vrije tijd ben ik graag sportief bezig. Ik heb twintig jaar lang gehockeyd in een vriendenteam. Vorig jaar vonden we het mooi geweest en ben ik verder gegaan met hardlopen. Twee keer in de week als het kan, het liefst flink lange afstanden.”

Michiel Meulenkamp

Michiel Meulenkamp

Senior Belastingadviseur

088 2532167 | mmeulenkamp@alfa.nl


Meer over Michiel