Banner

Vier dagen per week assistent accountant, één dag wereldverbeteraar

10 november 2021 | Door:  Ludo Simons

Dat Alfa wil uitgroeien tot duurzaamste accountant van Nederland zal bij elke medewerker op sympathie kunnen rekenen. Voor Ludo Simons is het van doorslaggevende betekenis. ‘Superchique’ noemt hij de certificering als B Corp zelfs. Z’n passie voor duurzaamheid laat hij om vijf uur ’s middags niet op kantoor achter. In zijn privéleven doet Ludo er alles aan om Planeet Aarde ook voor volgende generaties leefbaar te houden.

Eén uur. De middagwandeling rond kantoor Heythuysen zit erop voor Ludo en een paar collega’s. “Even de benen strekken en achter het beeldscherm weg. Dat is belangrijk om gezond te blijven”, lacht hij. Zeven en een half jaar terug wandelde hij binnen aan de Leveroyseweg 3, in een tijd dat Alfa nog niet het B Corp certificaat had. “Nee, maar wat toen eigenlijk de doorslag gaf was dat ik bij Alfa 32 uur per week kon werken. En ik herkende bij Alfa de menselijkheid in de accountancy. Met normen en waarden die bij mij passen.”

Die normen en waarden brengt hij vooral in de praktijk op de ene dag in de week dat hij niet werkt. Ludo: “Die dag breng ik door met familie en vrienden, maar ik wil die dag ook zoveel mogelijk van betekenis zijn voor de maatschappij. Ja, hoe doe je dat? Ik ondersteun allemaal lokale initiatieven. Al is het maar een actie om zwerfafval op te ruimen, ik ben er voor te vinden. Als iedereen dat nu eens zou doen, dan creëren we met z’n allen een mooiere wereld.”

Duurzaam leven, hoe doe je dat?

“Als het kan ga ik op de fiets naar kantoor, veertien kilometer. En anders met de auto. Geen elektrische maar die Seat Mi rijdt wel 1 op 24.” Zijn eigen footprint op de wereld houdt hij zo gering mogelijk. “Ik woon in een appartement in het centrum van Roermond. Qua oppervlakte is het te vergelijken met een tiny house, iets wat ik heel graag zou willen.
Zelf koopt hij zijn meeste boodschappen zoveel mogelijk lokaal. Niet bij de beursgenoteerde supermarktketens maar bij lokale winkeliers. Door je euro lokaal te besteden verander je de koers voor de gehele samenleving. De grootste contributie voor een duurzame samenleving is volgens hem: “pay-it forward”. Letterlijk betaal het voorwaarts; iedereen kan zelf kiezen wat hij kan bijdragen en aan wie.

Dag van de Maatschappij

Het kán bijna geen toeval zijn dat hij op de ‘Dag van de Maatschappelijke betrokkenheid ’ (27 augustus) geboren is, lacht Ludo. “En anders heb ik het via mijn opvoeding meegekregen. Mijn ouders werken allebei in de zorg, in een dienstverlenende functie.” Waarom hij dan toch assistent accountant werd, is de logische vraag. Met een logisch antwoord: “Omdat ik het leuk vind om mensen te helpen. En ik vind het leuk om met getallen te werken. Vooral ondernemers te leren boekhouden. We zijn bezig met een nieuw pakket. Dan ga ik naar klanten toe om hen wegwijs te maken. Ik probeer het zo uit te leggen dat ze het zelf kunnen doen.”

Drie managers

Die rol van - niet onaardig bedoeld - schoolmeester past ‘m wel, constateert hij. “Ik begeleid op kantoor ook stagiairs, ik werk ze in. Ik heb bij Alfa ook al een cursus persoonlijk leiderschap gevolgd.” Niet dat hij heel grote ambities koestert. “Er lopen hier in Heythuysen al drie managers rond. Dat zou een beetje veel worden. Of Alfa moet een nieuwe vestiging in de buurt willen openen!”

"Alfa is een echt familiebedrijf"

En z’n eigen werk kost ook tijd, zegt Ludo. In Heythuysen heeft hij ook een specialisatie in de inrichting van boekhoudpakketten. De aansluiting vinden tussen de wensen van de ondernemer en de mensen die de administratie verwerken. In de huidige tijd zullen veel werkprocessen meer digitaal gaan. Mijn missie is om bij de inrichting aan de tekentafel van de ondernemer erbij te zitten en dan mijn kennis delen waardoor er efficiency voordelen ontstaan. Een overzicht van de keuzemogelijkheden en eisen van wet-en regelgeving in acht houden.
“Ik ben veel bezig om administraties te optimaliseren.” Werk dat na zeven en een half jaar Alfa nog altijd inspireert. “Ook omdat Alfa een echt familiebedrijf is. Heythuysen is een klein kantoor maar wel met een landelijke dekking en elfhonderd collega’s. En ik vind het superchique dat Alfa B Corp is.

Ludo Simons

Ludo Simons

Assistent accountant

088 2532158 | lsimons@alfa.nl


Meer over Ludo