Succesvol in de automotive, nieuw in de accountancy: Huib van Leeuwen

07-03-2022 | Door:  Mirthe Bouman

Als autoverkoper verkocht hij Citroëns en Mercedessen. Als bedrijfsdirecteur was hij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een Opeldealer met drie vestigingen. En dan staan er ook nog functies als sales manager, vestigingsmanager en manager fleetsales op het naar benzine geurende cv van Huib van Leeuwen. En toch kwam er op 1 februari een eind aan z’n automotivecarrière. Op z’n 49ste maakte de inwoner van Duizel een nieuwe start: als strategisch adviseur/relatiemanager bij Alfa in Raamsdonksveer.  

Die bedrijfskundige interesse is er eigenlijk altijd al geweest, constateert Huib. “Om mijn kennis te verbreden ben ik in 2013 een hbo-studie bedrijfskunde gaan doen. Het sprak me meteen aan. Ik vond de opleiding heel leuk en ik kon de theorie ook toepassen in de praktijk.” Die praktijk is er in die tijd er één op vier wielen. Na z’n studie heao-studie commerciële economie rolt Huib de automotivesector in. Van autoverkoper groeit hij door tot Bedrijfsdirecteur manager operations bij Driessen Autogroep. “Mijn toenmalige operationeel directeur maakte stappen en ik ben steeds meegegaan. Het ging goed met mijn carrière. Maar ik zag ook wel veranderingen op de sector afkomen. In de periode 2015-2016 begon elektrificatie te spelen, het ging in de automotive richting schaalvergroting.”

Via een kennis komt hij bij een bedrijfskundig adviesbureau terecht. Huib: “Dat sloot aan bij mijn interesse. Ik had er te maken met strategische planning en bedrijfskundig advies. Maar het was niet helemaal een gelukkige match.” Weer keert hij terug naar z’n oude liefde, nu als Bedrijfsdirecteur manager fleetsales bij Driessen Autogroep. “De directeur daar ging weg. Of ik het voor negen maanden wilde overnemen. Het is twee en een half jaar geworden”, lacht hij.

Alfa sprak mij meteen aan’

Als hij daarna bedrijfskundig adviseur bij een klein mkb-bureau wordt, komt hij een vacature tegen van Alfa in Raamsdonksveer, 75 kilometer van zijn woonplaats Duizel. “Nee, ik kende Alfa niet, omdat Alfa in deze regio van Brabant niet heel bekend is. Maar het sprak mij meteen aan: de vrijheid om te ondernemen aan de ene kant, onderdeel zijn van een groter team aan de andere kant. Dat ik niet uit de regio kom was geen probleem. Na twee gesprekken waren we eruit.”

Cluster Brabant-Limburg

Voor een voormalig autoverkoper zijn die 75 kilometer geen belemmering, veronderstellen we. “Nee, maar ik krijg ook de mogelijkheid om thuis te werken. Twee, drie dagen per week ben ik op kantoor. En veel klanten zitten in de regio Breda-Tilburg. Prima aan te rijden. Bovendien is het de bedoeling dat ik ga werken voor het cluster Brabant-Limburg, met de vestigingen in Langenboom en Heythuysen erbij.”

Met de eigenaar aan tafel

Het is een compleet andere wereld dan die hij gewend was, zegt Huib eerlijk. (Met een knipoog: “De snelheid in de accountancy ligt anders.”) Maar wel één waarin hij het geweldig naar zijn zin heeft. “Het mooie bij Alfa is dat je meestal met de eigenaar aan tafel zit. Juist dat vind ik leuk. En dan maakt het mij niet uit of het een bedrijf is met drie medewerkers of met twintig. Natuurlijk mag het een automobielbedrijf zijn. Daar heb ik specialistische kennis voor in huis. Maar eigenlijk maakt het geen verschil. In het strategische traject volg ik vaak een vaste tructuur. Alleen de invulling is elke keer weer anders. Veel uitdagingen komen in de meeste branches toch op hetzelfde neer.”

Bierpakketje

Zijn entree in de vestiging Raamsdonksveer is Huib goed bevallen. “Ja, ik ben goed opgevangen. In het begin stonden er afspraken met collega’s op het programma: bij wie kun je terecht met vragen? Maar ik merkte al heel snel dat iedereen bij Alfa bereid is je te helpen. Collega’s staan echt voor elkaar open. En ik zie dat er bij Alfa heel veel voor mensen wordt gedaan, zoals het landelijke introductieprogramma waar ik aan deelgenomen heb, erg leuk en leerzaam. En als er in Raamsdonksveer een doelstelling is gehaald, dan wordt het gevierd met bijvoorbeeld een bierpakketje aan de deur.”

Warmlopen

Die deur deelt hij in Duizel met echtgenote Carmen die een eigen kapsalon heeft, dochter Renée van achttien en zoon Hugo van dertien. Tot nu toe is hij zich aan het warmlopen, zij het figuurlijk. “Ik mag graag sportief zijn in mijn vrije tijd, heb een paar marathons en halve marathons gelopen. Ik zit ook graag op de fiets, wielrennen. Maar ik moet eerlijk zeggen: het schiet er de laatste tijd aardig bij in met die nieuwe job.” Succes Huib!

 

Mirthe Bouman

Mirthe Bouman

Secretaresse

2084 | mbouman@alfa.nl


Meer over Mirthe