Banner

Stan Wolfhagen: van bijna-meester op de basisschool naar de accountancy

15 december 2022 | Door:  Stan Wolfhagen

Niet iedere Alfa-medewerker droomt op de middelbare school al van de accountancy. Soms komen nieuwe collega’s uit een wel héél andere richting aanwaaien. Neem Stan Wolfhagen, sinds drie maanden junior assistent accountant. Het had niet veel gescheeld of Stan had vandaag voor een klas met kleuters gestaan. Op het laatste moment trekt hij de conclusie dat het toch niet helemaal is wat hij zou willen. En zo komt hij terecht bij het accountantskantoor waar ooit zijn ouders klant waren: Alfa. “Bij mijn sollicitatiegesprek zegt Franklin, de directeur: zo, jij bent flink gegroeid!”

Dat hij nu de deeltijdopleiding accountancy bij Fontys in Eindhoven volgt, is ook weer niet helemaal onverwacht. Stan: “Op m’n zeventiende moest ik kiezen. Ik koos de pabo, maar ook de financiële kant trok mij. Het werd de pabo omdat ik daar veertig procent van de tijd stage moest lopen, tegen twintig procent bij die financiële studie. Ik ben iemand die graag vanuit de praktijk leert, ik vind het een voordeel om de kennis die je opdoet meteen in de praktijk te brengen.”

Opleiding bedrijfsadministratie

Toch koos hij voor een carrièreswitch. Hij twijfelt over een vervolg. “Mijn vader heeft een hoveniersbedrijf en een kwekerij. Daar werkte ik ook al in mee. Dat begon in weekenden en vakanties en later als (tijdelijke) werkkracht. Maar toch wilde ik iets anders omdat hovenierswerk je fysiek fors belast en dan kan gezond oud worden een probleem zijn. Zo kwam ik uit bij werk in de financiële sector. Ik deed een thuisstudie opleiding moderne bedrijfsadministratie niveau 5 en die beviel zo goed, dat ik voor de accountancy-studie in deeltijd heb gekozen.”

Ouders ooit klant van Alfa

Het levert een goed gevulde agenda op: op maandag de rit van Haler (bij Stramproy) naar Fontys in Eindhoven, de andere vier dagen in de week naar Alfa in Heythuysen. “Het is een naam die hij nog goed kent, doordat zijn ouders er ooit klant waren. “Doordat hun bedrijf is samengegaan met dat van mijn opa en oma, kwam er een eind aan die relatie. Maar Alfa kende ik zeker nog, van vroeger. En zij mij. Bij mijn sollicitatiegesprek zegt Franklin, de directeur: zo, jij bent flink gegroeid!”

Begeleiding

Met veel ambitie en weinig ervaring komt hij die eerste dag binnen. Stan: “Ik ben meteen overal in meegenomen. Assistent accountant Ludo Simons is aangesteld om mij te begeleiden. Natuurlijk kun je nog niet veel als je net begint. Maar Ludo helpt mij, en als hij er een keer niet is dan is er van tevoren afgesproken wat ik moet doen.”

De combinatie theorie-praktijk bevalt. Sluit het ook aan? “Het sluit zeker wel aan bij wat ik bij Alfa doe. Ik krijg voor een aantal onderdelen vrijstelling omdat ik al het een en ander op die MBA-opleiding heb gehad. Op school krijg je er ook andere zaken bij, zoals marketing. Maar een marketingplan schrijven zie ik mezelf bij Alfa nog niet zo snel doen.”

Zijn eerste cijfer is in ieder geval veelbelovend. “Een 9,1. Maar ik heb er wel veel werk aan, het is plannen hoe ik de week opgebouwd krijg. Het is zeker druk.” Lachend: “Maar m’n vriendin Anouk zorgt er wel voor dat ik het niet te gek maak!”

Het was even wennen

Ook al kende hij het kantoor van naam, de cultuur was nieuw. “Ik kom natuurlijk uit een andere sector. Dit is heel iets anders dan een basisschool of de hoveniersector. Dat was voor mij wel even wennen. Ik heb hier heel gezellige collega’s. Die helpen me overal mee. Als ik een vraag heb, word ik al snel geholpen. Ik word tot nu toe rustig ingewerkt. Je krijgt bij Alfa de ruimte. Ook om fouten te maken. En die maak je gewoon als je net start, dat is logisch.”

Verder kijken dan zijn deeltijdopleiding wil Stan nog niet. “Nee, ik wil me nog niet vastzetten in een richting, er zijn verschillende mogelijkheden en die opties wil ik dan ook uitzoeken. Dat vind ik fijn van Alfa, dat je de gelegenheid krijgt om te ontdekken waar je kwaliteiten liggen en wat je later graag zou willen doen. Je kunt jezelf hier ontwikkelen in de richting die jij wilt en waar jij achter staat. Ik laat het allemaal op me afkomen. Je hebt bij Alfa mogelijkheden en kansen genoeg en hierin ligt een uitdaging voor mij die ik graag aanpak.

Stan Wolfhagen

Stan Wolfhagen

Junior assistent accountant

088 253 2174 | swolfhagen@alfa.nl


Meer over Stan