Banner

Als deurwaarder word je steeds vaker agressief benaderd

28 december 2020 | Door:  Robert Guns

Hij is iemand die je als particulier of ondernemer liever niet aan de deur krijgt: de gerechtsdeurwaarder. En toch, zegt diezelfde Jeroen Nijenhuis, “je hebt leuke dagen en je hebt minder leuke dagen”. Maar de meerderheid van zijn werktijd gaat inmiddels op aan Nijenhuis Opleidingen, het gespecialiseerde opleidingsinstituut voor zijn eigen branche. “Het is een nichemarkt. Een extreme nichemarkt.”

Vader Nijenhuis was het ook, gerechtsdeurwaarder. Dit jaar is Jeroen Nijenhuis exact vijf en veertig jaar actief in het vak waarvan 40 jaar als deurwaarder. “Vroeger was het nog een overheidsberoep. Je werd echt niet zomaar benoemd. Ik was in 1990 met vijf, zes sollicitanten. En of je de-zoon-van was, was echt geen criterium voor de rechterlijke macht die erover ging. Tegenwoordig is het anders en heb je het zelf in de hand. Je dient een verzoekschrift in en als je een goed plan hebt, word je benoemd.”

Maar waarom wordt iemand deurwaarder? Jeroen: “Omdat het een interessant vak is. Je bent de vereffenaar die zorgt dat een schuldeiser zijn deel krijgt. Belofte maakt schuld. En een belofte moet je nakomen. Doe je dat niet, dan kom ik in actie”, zegt hij beslist. Ook de complexiteit van het vak spreekt hem aan. “Technisch is het buitengewoon interessant. Je wordt met heel complexe zaken geconfronteerd. Ik had deze week toevallig nog een overleg met een collega, over een zaak waarbij een ondernemer zijn hele vermogen in vastgoed had gestopt en zijn schuldeisers benadeelde. Dan is het de vraag: hoe pak je zoiets aan? Mensen verzinnen de gekste constructies om hun vermogen te kunnen verstoppen.”

Karikatuur

Toch wil hij het beeld van de gerechtsdeurwaarder als ‘bullebak’ maar wat graag nuanceren. “In de opleiding wordt steeds meer nadruk gelegd op sociale vaardigheden. Maar dat was vroeger ook al. Iedereen denkt bij een gerechtsdeurwaarder nog altijd aan de film ‘Karakter’. Die deurwaarder was een karikatuur. Ik behandel mensen altijd met respect. Maar het is wel de gesel van deze tijd dat je steeds vaker agressief wordt benaderd. Mensen proberen je te intimideren.”

Opleidingsinstituut

Al snel merkt Jeroen dat het uitleggen van de vaak ingewikkelde materie hem goed afgaat - niet voor niets is hij tegenwoordig ook wetgevend adviseur van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Achttien jaar lang was hij als docent verbonden aan de beroepsopleiding voor gerechtsdeurwaarders. Inmiddels heeft hij naast zijn kantoor in Amersfoort ook een eigen opleidingsinstituut in Eindhoven. Jeroen: “Het is een nichemarkt, waarin ik veruit de grootste ben. Er zijn wel meer opleidingsinstituten, maar die pakken vooral het laaghangend fruit. Mijn opleidingen zijn veel meer hands-on. Geen theorie, maar praktisch.” Hij geeft een voorbeeld. “Ik heb een training gegeven voor medewerkers van een gerechtsdeurwaarderskantoor. Daar staat echt wel een wetboek in de kast, maar die medewerkers zijn daar uiteraard niet in getraind. Dan leg ik hen uit: zo en zo moet je het doen.”

Online opleidingen

Een aantal van de opleidingen geeft hij zelf, andere laat hij over aan gespecialiseerde docenten uit zijn netwerk. “Vóór corona gebeurde het weleens dat het online ging, maar dat was nog maar heel beperkt”, zegt hij. “Nu gaat er veel meer online. Ik moet zeggen dat ik het wel prettig vind. Je spreekt om twee uur af achter het beeldscherm en klaar. Maar het heeft ook zijn beperkingen. Sommige zaken kun je online moeilijk overbrengen. Je mist de lichaamstaal van iemand. Je mist de interactie, hoe gedraagt iemand zich. Toch heb ik van de week nog twee opleidingen fysiek gegeven.”

Alfa

Alfa is al 35 jaar zijn accountant, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Alfa het kantoor in Swalmen overnam waar in 1975 begon. “Alfa is voor mij uitermate belangrijk. Ik heb er in die 35 jaar nog geen moment spijt van gehad. Bij Alfa krijg ik deskundig en betrouwbaar advies. Je hebt weleens van die uitgaven waarvan je je afvraagt: mag ik die nou als zakelijke lasten  opvoeren? Ik wil geen gedoe met de fiscus  achteraf, dus dan vraag ik vooraf advies aan Alfa: wat is jullie zienswijze? Dan krijg je snel een reactie terug en daar stem je weer je beleid op af.”