Je bedrijf verduurzamen? Maak hiervoor gebruik van de SABE!

31-03-2022

OWat zijn de mogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen? Persoonlijk of financieel advies nodig bij het starten, overnemen of beëindigen van een onderneming? Of wil je je ondernemersvaardigheden een boost geven? Dan kun je hiervoor gebruik maken van de subsidieregeling ‘Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie’ (SABE). Vanaf maandag 4 april 2022 kan er een voucher worden aangevraagd. Wees er op tijd bij, want op = op.

Advies over duurzaame landbouw

Voor de eerste en tweede openstelling in november 2020 en mei 2021 was de belangstelling zeer groot. Met deze vouchers, ter waarde van € 1.500, kunnen ondernemers gebruik maken van onafhankelijk advies of scholing op het gebied van onder andere stikstofemissie, precisiebemesting en bedrijfsplannen. In dit artikel gaan we in op de strategische thema’s. De SABE-vouchers zijn bedoeld voor verdiepende advisering  zoals de onderstaande thema's.

Persoonlijke ontwikkeling van ondernemer en bedrijf - E1

Binnen dit thema kunnen ondernemers en hun personeel vaardigheden opdoen die van belang zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf en van hen persoonlijk. Tevens kunnen financieringsplannen onder dit thema worden aangevraagd. John Daalhuizen is hiervoor gecertificeerd en gaat hier graag een gesprek met je over aan.

Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging – E3

Binnen dit thema kun je financieel en persoonlijk advies krijgen over het starten, overnemen of beëindigen van een onderneming. Hierbij kan het gaan om vragen als: hoe regel ik de overname financieel zo goed mogelijk voor alle partijen? Wat komt er allemaal kijken bij een overname? Mocht je hier meer over willen weten, dan staan Ariean WestenengDick Kievit en John Daalhuizen je graag te woord.

Overige aandachtsgebieden

Naast de aandachtsgebieden E1 en E3, zijn er binnen Alfa ook erkende adviseurs op onderstaande gebieden. 

Wil je een voucher aanvragen in een van van bovenstaande categorieën? Neem dan contact op met een erkende bedrijfsadviseur van Alfa. Klik hier voor informatie op de Alfa-site.

Aanvragen

De regeling is opengesteld van 4 april 2022 tot en met 15 mei 2022. De ervaring leert dat er veel belangstelling is voor de vouchers. Wees er daarom op tijd bij, en vraag een advies- of bedrijfsplanvoucher aan op de eerste dag: maandag 4 april. Zodra het budgetplafond is bereikt, wordt er geloot tussen alle aanvragen die RVO die dag heeft ontvangen.

De adviseurs van Alfa hebben volop ervaring met de aanvraag. Wil je dat wij de aanvraag voor jou verzorgen, of heb je aanvullende vragen over de SABE-regeling? Neem dan contact op met je adviseur.

Wil jij meer weten over hoe je een agrarische bedrijfsovername succesvol kunt laten verlopen? Lees hier dan meer over.

Ben je benieuwd naar wie deze subsidie kan aanvragen of wil je meer weten over de voorwaarden? Deze kun je hier terugvinden.