Banner

Fiscale en juridische expertise van Alfa is nu altijd dichtbij

4 november 2021 | Door:  Franklin Warlich

Niet teveel belasting betalen en geen lange discussies met de Belastingdienst. Duidelijke juridische adviezen en overeenkomsten die het doel dienen waarvoor ze zijn opgesteld. Is dat niet het ideaal van elke ondernemer? Alfa kan daarbij helpen. Fiscale en juridische advisering was natuurlijk altijd al onderdeel van de dienstverlening van Alfa, maar die dienstverlening heeft voor de klanten van de kantoren in Heythuysen, Langenboom en Raamsdonksveer een extra upgrade gekregen. Met de installatie van een eigen fiscaal-juridisch team heb je als klant van een van de drie vestigingen specifieke expertise altijd dichtbij. 

Met een eigen fiscaal-juridisch team willen we meer toegevoegde waarde bieden aan onze klanten en de drempel voor ondernemers om gebruik te maken van die expertise verlagen”, zegt Franklin Warlich, directeur van vestiging Heythuysen. Hij vervult in het team een coördinerende rol welke hem vanuit zijn multidisciplinaire achtergrond op het lijf is geschreven. Het team bestaat verder uit fiscalisten en juristen, allemaal met hun eigen specialismen en interesses. “Natuurlijk beschikten we voorheen ook al over die kennis via de specialisten op het hoofdkantoor in Wageningen. Die expertise hebben we nu zelf lokaal in huis. Het voordeel is dat die fiscalist of jurist veel dichter bij jou als klant staat.” 

Eén team rond die klant

Ook omdat fiscalisten en juristen samen met accountants, salarisadviseurs, klantbeheerders en relatiemanagers één team rond die klant vormen. Daarmee is het ook niet altijd meer vanzelfsprekend dat het de accountant is die als klantbeheerder of als relatiemanager de vaste contactpersoon is. Franklin: “Het is gebruikelijk dat je als accountant met de klant de stand van zaken doorneemt. Maar dat gesprek zou even goed met een jurist of fiscalist kunnen zijn. Voorop staat: waar heb jij als klant nou behoefte aan?” 

Wat voor vragen?

Het ‘nieuwe’ fiscaal-juridisch team voor de drie vestigingen bundelt alle kennis die er maar op die twee vakgebieden te vinden is. Franklin somt op: ‘Bedrijfsovernames, opvolgingsregelingen, schenken en erven, samenwerkingsvormen, herstructureringen, btw-problematiek, fiscaal-juridische optimalisatie, slecht-weerscenario’s, groeiscenario’s, fosfaat, stikstof, vergunning en SDE++ eigenlijk alles waar je als klant vragen over hebt kun je aan onze teamleden stellen.” Het team werkt ook nauw met elkaar samen. Franklin: “We hanteren bewust geen schotten, omdat de werkterreinen elkaar ook weleens overlappen. Een fiscalist kan ook met een juridische overeenkomst te maken hebben. En voor een jurist die adviseert over een bedrijfsoverdracht is het handig als hij kennis heeft van bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting.” 

Heb je een vraag op juridisch of fiscaal terrein, raadpleeg dan gerust één van onze juristen of fiscalisten. Een eerste oriënterend gesprek is vaak kosteloos.  

Even voorstellen: het fiscaal-juridisch team

mr. drs. Franklin Warlich RB 
Franklin heeft oorspronkelijk een accountancy achtergrond. Eigenlijk is het opdoen en het gebruiken van kennis een soort van hobby geworden. “Ik leer als het ware nog elke dag. Zo heb ik bijvoorbeeld na mijn accountancy opleidingen in de avonduren naast mijn dagelijkse praktijk parttime de (beroeps)opleiding tot Federatie Belastingadviseur gevolgd, parttime (fiscaal) recht aan de Universiteit van Tilburg gestudeerd en parttime een master management & bedrijfskunde aan de Business Universiteit Nyenrode behaald. De combinatie van deze studies komen mooi samen in de rol die ik bij Alfa als kennis- en adviesorganisatie vervul in de hoedanigheid van aanvoerder en generalist.” 

Jorge Hermans RB FFP 
Jorge heeft de opleiding tot belastingadviseur gevolgd bij de Federatie van Belastingadviseurs en richt zich als fiscaal adviseur voornamelijk op klanten in de agrarische sector. Daarnaast is hij lid van de Federatie Financieel Planners en adviseert hij omtrent de mogelijkheden van oudedagsvoorzieningen in de meest brede zin. Zijn doelstelling daarbij is altijd het inzichtelijk maken van de inkomensstromen ná pensionering voor zowel de klant als hun partner en kinderen. 

mr. Jan Poppe 
Dé oplossing bestaat niet op een vraag. Elke vraag kent zijn eigen dynamiek en emotie. Met behulp van diverse juridische gereedschappen komen tot het sluitende advies, dat is wat Jan wil en hem als jurist drijft. Partijen bij elkaar brengen en houden, en als het niet anders kan een punt zetten achter de overeenkomst of de samenwerking. Zijn focus ligt op het klimaat en een vertaling voor het familiebedrijf van opvolgings- en samenwerkingsvraagstukken. Vanaf 1997 heeft Jan zijn kennis en ervaring opgebouwd, eerst als kandidaat-notaris en daarna als notaris. 

drs. Martijn Smits RB 
Afgestudeerd aan de Universiteit van Tilburg als fiscaal econoom en lid van het Register Belastingadviseurs. Martijn is werkzaam voor zowel klanten in de agrarische sector alsmede in andere sectoren van het midden- en kleinbedrijf. “Met name interne herstructureringen van bedrijven hebben mijn aandacht. Fusies en splitsingen van besloten vennootschappen, de BV in of juist de BV uit met de onderneming of met spaargelden; dat zijn de trajecten waar ik mij graag mee bezig houd.”  

mr. drs. Michiel Meulenkamp RB REP 
Na zijn opleidingen fiscale economie en fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg is Michiel lid geworden van het Register Belastingadviseurs. Als fiscaal adviseur adviseert hij ondernemers in alle sectoren van het midden- en kleinbedrijf. Tevens is hij lid van het Register Estate Planners en helpt hij klanten bij het fiscaal vriendelijk overbrengen van vermogen naar een volgende generatie onder andere door het toepassen van de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Ook begeleidt hij klanten bij het opstellen van testamenten en levenstestamenten. 

mr. Marc Heijstek 
Marc studeerde rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht met aansluitend de master onderneming en recht. Hij adviseert klanten op juridisch gebied. “Tijdens mijn studie heb ik gewerkt in de advocatuur en ook na mijn studie ben ik bij desbetreffend advocatenkantoor werkzaam geweest. Nu draag ik mijn steentje bij voor wat betreft de juridische advisering van de klanten van Alfa. Een afdeling die steeds meer onmisbaar wordt in de moderne accountants- en adviespraktijk. Veel klanten van Alfa hebben vrijwel dagelijks te maken met diverse juridische kwesties, bijvoorbeeld bij het opmaken van overeenkomsten, maar ook bij een complexe en uitvoerige bedrijfsoverdracht.” 

Toni Kusters RB 
Afgestudeerd als Register Belastingadviseur en tevens lid van het Register Belastingadviseurs. Toni is voornamelijk werkzaam voor klanten in de agrarische sector. “Met name de firmaproblematiek, bedrijfsopvolging en het staken van de onderneming vallen onder mijn dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast heeft de omzet- en overdrachtsbelasting mijn bijzondere aandacht.” 

mr. Roel Smedts 
Roel is sinds zijn afronding van de master fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg als fiscalist werkzaam bij Alfa. Hij is het aanspreekpunt voor onze particuliere klanten. Daarnaast houdt Roel zich bezig met algemene fiscaal-juridische werkzaamheden en verzorgt hij de voorbereiding en afwerking van fiscaal-juridische adviezen. 

Gerbert Clement LLM RB 
Ook Gerbert studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg en is daarnaast lid van het Register Belastingadviseurs. Hij heeft een voorkeur voor allerhande fiscale vraagstukken inzake de vennootschapsbelasting, internationale fiscale advisering en de advisering van de directeur grootaandeelhouder. Daarnaast is Gerbert als fiscalist verbonden aan het TopTeam Transport en Logistiek