Banner

Fiscaal adviseur, misschien wel het meest creatieve beroep van Nederland...

1 april 2020 | Door:  Jorge Hermans

Fiscaal adviseur. Eerlijk zeggen: zou je als ouders er trots op zijn als je zoon of dochter thuis kwam met de mededeling dat zijn of haar grote liefde dat beroep uitoefent? De gemiddelde ouder zal denken dat het in ieder geval een degelijk beroep is. Héél nuttig, maar ook een beetje saai. En het aantal ouders dat concludeert dat het vooral een heel creatief beroep is, dat zal op de vingers van twee handen te tellen zijn, schat ik zo in.

Toch heeft die laatste groep het bij het rechte eind. Want creatief bén je, als fiscaal adviseur annex klantbeheerder bij kantoor als Alfa in Heythuysen. Als ik even snel mijn agenda van vandaag doorneem: het begon vanmorgen met een bespreking met een echtpaar dat een flink vermogen heeft. Onderwerp van gesprek: mogelijkheden om dat vermogen op een fiscaal vriendelijke manier door te geven aan de volgende generatie.

Afspraak twee: een kleine onderneming maakt moeilijke tijden door en zou eigenlijk een financiële injectie van de bank willen. Hoe we die aanvraag gaan aanpakken met de grootste kans van slagen? En de derde klant wilde sparren over de herstructurering van het bedrijf, in het bijzonder wat de fiscale en juridische gevolgen zouden kunnen zijn in het geval van een faillissement. Ik kan je verzekeren dat de oplossing in geen van de drie gevallen pasklaar in een boekje staat. En dat het vooral een kwestie is van slim nadenken. Of creatief, wat je zegt.

En als dat klinkt naar een geordende agenda moet ik ook nog een tegenwerping maken. Want aan het eind van elke dag moet ik wel tot de conclusie komen dat-ie anders is gelopen dat ik me had voorgenomen. Afgezien dat er als fiscaal adviseur bij Alfa geen dag hetzelfde is, is die dag ook nog eens onvoorspelbaar. Als breed georiënteerde fiscaal adviseur ben je immers een generalist. Klanten komen met alle vragen het eerst naar jou toe. Collega’s hier op kantoor lopen het eerst bij jou binnen met een belastingtechnisch probleem. Alles wat we bij Alfa doen, heeft immers wel een fiscale component. Of de actualiteit speelt mee, zoals nu in het geval van de coronacrisis. Nou, probeer dan die ‘s morgens netjes gestructureerde agenda maar eens overeind te houden.

Met onderhand 35 jaar ervaring kun je veel van die vragen zelf al beantwoorden. Niet allemaal, daar is het fiscale speelveld te breed en te complex voor. Daarom ben ik blij met de backup die je bij een kantoor als Alfa hebt met de collega’s op het hoofdkantoor in Wageningen. Zie mij maar als de huisarts die op veel vragen raad weet, maar toch echt naar de specialist doorverwijst op het moment dat het gecompliceerder ligt. En net als die huisarts kom je met de meest uiteenlopende onderwerpen in aanraking.

En om die vergelijking met de huisarts nog even door te trekken: je bent ook weleens een halve psycholoog. Zoals een cliënt met een klacht komt die op heel iets anders wijst, moet je als fiscaal adviseur ook weleens doorvragen. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat die klant A zegt en B bedoelt. Het is die enorme diversiteit in onderwerpen en aanpak die maakt dat fiscaal adviseur een vak is waar weleens verkeerd over wordt geoordeeld. Er zit zoveel afwisseling in dat vak, dat ik zelfs na 35 jaar nog elke dag voor verrassingen kom te staan.

Dus als zoon- of dochterlief een fiscaal adviseur op het oog heeft: hou het warm die relatie, kan ik je aanbevelen!

Jorge Hermans
Fiscaal adviseur/klantbeheerder

Jorge Hermans

Jorge Hermans

Fiscaal adviseur

088 2532156 | jhermans@alfa.nl


Meer over Jorge