Banner

Een auto van dertigduizend euro koop je in de praktijk niet online

1 augustus 2022 | Door:  Tjitske van Kessel

Niet elke klant van Alfa kan zeggen dat-ie in één elftal heeft gespeeld met iemand als Davy Klaassen, Ajacied en Oranje-international. Aron Gielen presteerde het, op z’n zestiende. Een kruisbandblessure stond uiteindelijk een verdere voetballoopbaan in de weg. Heel veel tijd om te treuren had Aron niet nodig. Hij had al een andere toekomst in het verschiet, die in het familiebedrijf: Autobedrijf Gielen in Heythuysen. “Als kleine jongen stond ik, in de schaarse vrije uurtjes, al auto’s te poetsen.”

Poetsen is er inmiddels niet meer bij voor Aron en Remco. De derde generatie Gielen draait volop mee in het bedrijf, samen met vader Harry en moeder Monique. Die hebben officieus een stap terug gedaan: inmiddels staat Autobedrijf Gielen op naam van de twee zoons. Maar nog altijd worden beslissingen eendrachtig met z’n vieren genomen. “En dat gaat supergoed”, zegt Aron. “Naast de directie hebben we hier nog meer familieleden rondlopen. We liggen meestal op één lijn met elkaar. En de lijntjes zijn heel kort.”

Erkend Reparateur  van Toyota

Met de toetreding van Aron en Remco is ook het bedrijf in een hogere versnelling terechtgekomen, constateert hij. Aron is als verkoopadviseur de man van de in- en de verkoop, Remco doet aftersales. Officieel is Autobedrijf Gielen Erkend Reparateur van Toyota. “We konden opnieuw dealer worden, maar dan moesten we wel verhuizen naar de stad. Dat wilden we niet. In plaats daarvan hebben we recent flink uitgebreid op onze huidige Locatie en hebben we meer vrijheid. We proberen altijd meer dan 100 auto’s op voorraad te hebben.”

‘Online, online, online’

Kopen via internet, zonder dat die dealer eraan te pas komt, is nog een flinke brug te ver ziet hij. “Je hoort wel heel veel om je heen: online, online, online. Maar in de praktijk werkt het niet zo. Natuurlijk moet je online goed zichtbaar zijn en moeten klanten op vele manieren in contact met je kunnen komen, maar voor de uiteindelijke koop van een auto wil je toch liever met een persoon spreken die je vertrouwt.” Daarnaast zien ze dat de voorkeur van kopers tegenwoordig meer uit gaat naar gebruikte auto’s, met ongekende prijsstijgingen tot gevolg. Aron: “Daar ontkom je niet aan. Levertijden zijn opgelopen in coronatijd, auto’s zijn duurder geworden door alle veiligheidseisen, tweedehands auto’s zijn daarom relatief schaars. Desondanks blijven we erg actief met de inkoop van gebruikte auto’s. We hebben hiervoor veel vertrouwde vaste adressen in binnen- en buitenland.”

Profcontract bij VVV Venlo

Zelf rijdt Aron een Lexus NX 300. “Maar dat kan morgen weer ander zijn, want het is een auto die gewoon te koop staat”, lacht hij. Of het ooit een Ferrari zou zijn geweest als zijn profcarrière van de grond was gekomen betwijfelt hij. “Ik tekende op m’n negentiende een contract bij VVV Venlo. Maar door die gescheurde kruisband moest ik na twee jaar een stapje terug doen. Ook heeft Aron in Oranje onder 16 en onder 17 gespeeld met jongens als Davy Klaassen, Adam Maher, Zakaria Labyad en Jürgen Locadia. Nee, ik heb er niet lang over getreurd. Ik ben verstandig geweest, heb nog tijdens mijn voetballoopbaan een hbo-studie gevolgd aan de Johan Cruyff University. Een brede commerciële opleiding, met marketing, communicatie, sales en management. Daar heb ik nu profijt van. En voetballen doe ik nu nog op redelijk niveau, bij EVV in de vierde divisie.”

Geen tijd voor iets anders

Min of meer automatisch rollen hij en Remco – “m’n broertje kan ook heel aardig voetballen en speelt nu in hetzelfde team” - in het bedrijf. “Het ging gewoon zo. Na de basisschool ben ik gaan voetballen, daarna de middelbare school en die hbo-opleiding. Voor die hbo-studie moest ik een praktijkopdracht maken. Ik heb die opdracht toen in ons eigen bedrijf gemaakt. Toen ontdekte ik dat het eigenlijk veel leuker werk is dan auto’s poetsen!”

Accountant twee straten verderop

Al jarenlang houdt Alfa Autobedrijf Gielen op koers. “Ze zitten hier twee straten verderop. Zo is het begonnen. Het gaat heel goed met Alfa. We hebben Robert Guns als adviseur. Alfa doet voor ons de jaarstukken, maar we kunnen er ook terecht voor advies. De gesprekken doen we altijd met z’n vieren. Dan is iedereen op de hoogte en kun je al je vragen stellen. Robert is ons eerste aanspreekpunt, de lijnen zijn heel kort. Als er dingen zijn die buiten zijn terrein komen, dan schakelt hij weer de juiste persoon van Alfa in. Zoals vorig jaar, toen het bedrijf overging naar Remco en mij. Daarvoor heeft Robert Alfa Consultants erbij gehaald. Dat is het voordeel van Alfa. En hij houdt ook van auto’s!”

Tjitske van Kessel

Tjitske van Kessel

Directiesecretaresse

088 253 2165 | tvankessel@alfa.nl


Meer over Tjitske