Banner

De vliegende start van RAEMA Caravans en Campers

1 september 2020 | Door:  Tjitske van Kessel

Jaar in jaar uit laten de verkopen van caravans en vooral campers een flinke plus zien. De gunstige economische ontwikkelingen zijn ook Johan Raemaekers niet ontgaan. De naamgever van RAEMA Caravans en Campers B.V. in Nederweert kijkt er niet eens meer van op als er wéér een nieuwe Frankia camper (‘dat is echt het hogere segment’) wordt afgeleverd. Inmiddels weten klanten uit het gehele land het bedrijf van Johan en echtgenote Jacqueline te vinden.

Dat succesverhaal begint opvallend genoeg in een periode dat de verkoop van nieuwe caravans en campers compleet in het slop zit, in 2011. “Corti Caravans in Nederweert was dealer van Hobby caravans en wilde ermee stoppen. Wij hebben altijd een aanhangwagenbedrijf gehad en deden de gebruikte caravans erbij. We hebben het dealerschap overgenomen en besloten ons bedrijf te splitsen, later hebben we het aanhangwagenbedrijf verkocht. Toen we begonnen was het niet best. Iedereen zei ook: waar begin je aan? Maar ik had een bepaalde filosofie: als je mensen goed behandelt, klantvriendelijk bent en een goeie prijs en een goeie service biedt, dan heb je bestaansrecht.”

Inmiddels heeft zijn filosofie zich meer dan bewezen in de markt. “Doordat we het anders aanpakten groeiden we al vanaf het begin, terwijl de landelijke markt stilstond. We zijn er positief ingestapt. De importeur van Hobby zei het ook weleens: jullie stralen positiviteit uit als een klant binnenkomt. Bij de meeste caravanbedrijven is het: daar komt er weer eentje binnen, het zal wel niks worden.”

Coronavirus

Zelfs het coronavirus kreeg geen vat op RAEMA Caravans en Campers. “We hadden in het voorjaar geen bezoek meer in de showroom. Maar de werkplaats liep helemaal vol. Toen de grenzen weer opengingen is het flink aangetrokken. Mensen die normaal in een hotel op vakantie gingen, willen er nu op uit met een caravan of camper. We hebben een aardige inhaalslag gemaakt.”

Topmerk

Bij het dealerschap van Hobby is het niet gebleven aan de Hulsenweg 8, het pand dat in 2013 is neergezet. Inmiddels is RAEMA ook dealer van LMC en Hymer campers. Van Frankia en Globe-Traveller, twee topmerken in camperland, is het bedrijf importeur. Ook voor verzekeringen, financieringen, verhuur en uiteraard onderhoud kunnen klanten terecht bij het bedrijf dat acht medewerkers telt. (‘Het is hard aanpakken ja.’) Johan: “Van Mercedes en Fiat mogen wij de garantiebeurten voor het onderstel van campers doen. Klanten hoeven dus niet naar een ander toe te gaan. Een camper die op twee plaatsen staat, dat willen mensen niet.”

Luxe modellen

Met de groei van de economie groeit ook ons bedrijf zeer hard, weet hij. Top of the bill op de prijslijst is de Frankia Platin, een automaat met Mercedes-motor met full-options. “Een Frankia begint bij 90 duizend euro en eindigt bij 220. Dan heb je wel een heel dikke camper, met zonnepanelen, schotelantenne, airco, camerasysteem, autovolgsysteem, een bakoven met grill level systeem, de gekste dingen. Van de luxe modellen wordt die het meest verkocht. Mensen willen ‘m helemaal compleet, ze zijn dan geheel zelfvoorzienend.”

Doelgroep

Met prijzen in die orde van grootte is het duidelijk waar we de doelgroep moeten zoeken. “Je praat toch wel over mensen van vijftig jaar en ouder. Je kunt merken dat die oudere groep het geld heeft en het ook eerder uitgeeft. Maar we hebben ook wel jongeren, vooral voor de caravan. Je hebt een heel groot caravangamma. Ik heb het idee dat de jeugd toch weer wat meer naar het kamperen toe gaat.”

Inmiddels kampt Johan zelfs met leveringsproblemen. “Van de voorraad van 2020 is nagenoeg alles weg. Van sommige fabrikanten hoor ik zelfs dat ze al half vol zitten voor volgend jaar. Wat we nog te koop hebben, staat hier in de showroom.”

Elektrische auto

Dat de benzine-auto op z’n eind loopt, bezorgt RAEMA geen hoofdbrekens. “Elektrisch is met een camper niet te doen”, weet Johan. “Dan zou je naar waterstof moeten, maar dat is nog heel ver weg. Op dit moment zijn er al dieselmotoren die schoner zijn dan benzine. Ik denk dat we weinig problemen krijgen. Er zijn ook al elektrische auto’s die een caravan kunnen trekken. Maar wat steeds meer gebeurt is dat mensen een kleine auto kopen en voor de vakantie een zwaardere huren. Dat is altijd nog goedkoper dan het hele jaar in een zware auto rijden.”

Goed gevoel bij Alfa

Alfa is er voor het onderhoud van zijn financiën. “We hebben altijd een ander boekhoudbureau gehad. Daar waren we niet altijd tevreden over. Bij een lezing van de BOVAG kwamen we in contact met Alfa. We hebben Alfa naar onze boekhouding laten kijken en daar hadden we meteen een goed gevoel bij. We zijn aan het groeien, dat wil zeggen dat zaken als de boekhouding ook moeten groeien. Ik vind dat ze dingen beter oplossen. We zijn nu weer bezig om te kijken naar onze financieringen. Ook daar kijkt Alfa mee. Alles wordt heel goed uitgezocht. Ze staan er veel beter in. Over de advisering zijn we heel tevreden.”

Bezoek de website van RAEMA Caravans en Campers.

Tjitske van Kessel

Tjitske van Kessel

Directiesecretaresse

088 253 2165 | tvankessel@alfa.nl


Meer over Tjitske