Banner

Verplichting gesloten vulsysteem vanaf 2025, dit jaar nog subsidie mogelijk

2 juli 2024 | Door:  Patricia Klinkhamer-Hooijberg

Vanaf 1 januari 2025 wordt een gesloten vulsysteem voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen verplicht. Hiermee wordt morsen en verspilling voorkomen. Als je in 2024 al zo’n systeem aanschaft, nog voordat de verplichting ingaat, kun je subsidie via het Landbouwportaal Noord-Holland ontvangen. Per 1 januari 2025 vervalt deze subsidie.

De gesloten vulsystemen zijn te koop als losstaande unit of als unit op de gewasspuit. Naast subsidie voor het gesloten vulsysteem, is er ook subsidie mogelijk voor een gehele nieuwe gewasspuit, mits deze minimaal 90 procent driftreductie heeft. Daarnaast zijn er diverse subsidiemogelijkheden voor software om het optimale spuitmoment te bepalen of precisie-onkruidbestrijdingstechnieken. Voor een precisiegewasspuit zijn ook nog mogelijkheden binnen de fiscale MIA-Vamil regeling.

Bij het Landbouwportaal Noord-Holland bedragen bovengenoemde subsidies 25 procent van de aanschafprijs, met een maximum van 10.000 euro. In geval van software is de subsidie maximaal 1.000 euro. Om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie van het Landbouwportaal moet je je eerst aanmelden en een coach op bedrijfsbezoek laten komen. Na het bezoek van de coach kan de subsidie aangevraagd worden. Daarna mag je pas een investeringsverplichting aangaan.

Voor meer informatie, het aanmelden of een coachbezoek inplannen kun je terecht op het Landbouwportaal Noord-Holland (www.landbouwportaalnoordholland.nl), of neem contact op met Patricia Klinkhamer-Hooijberg (phooijberg@alfa.nl, tel. 088-2532113).

Patricia Klinkhamer-Hooijberg

Patricia Klinkhamer-Hooijberg

Bedrijfskundig adviseur

088 2532113 | phooijberg@alfa.nl


Meer over Patricia