Banner

Ondernemer van de maand: White Ranch

7 maart 2018 | Door:  Hans Hoogschagen

“Ach, we houden onszelf van de straat.” Het is het even nuchtere als humoristische antwoord van Myrna de Wit op de vraag of het allemaal niet wat véél wordt, op de White Ranch. Want het bedrijf aan de Groenedijk in Assendelft is een biologische boerderij met koeien en geiten, een zorgboerderij, een boerderijwinkel, een kaasmakerij, een rustpunt, een educatieplek en een moestuin met kas waar ze voor de voedselbank groente telen.

“Het is veel ja. Maar het is te doen. En ik wilde graag boerin worden. Ik geloof dat ik op mijn vijfde al heb gezegd dat ik later met een boer wilde trouwen. De eerste vaste verkering die ik kreeg heb ik niet meer losgelaten”, lacht  ze. Jan brengt de kennis van het boerenbedrijf in, Myrna de rest. “Ik heb al op jonge leeftijd leidinggevende functies gehad in een supermarkt. Dan ben je al gewend om op een andere manier, vanuit de bezoeker, naar dingen te kijken dan dat Jan dat doet.”

De verbouwde stal met skybox is de trots van de White Ranch. “Mensen mogen allemaal zien wat we doen. Iedereen kan zomaar langskomen en vanuit de skybox over de koeien en de geiten heen kijken. Ook tijdens het melken mogen ze kijken hoe het gaat. Het is allemaal heel open en transparant, maar natuurlijk houden we wel rekening met de diergezondheid.“

Winkel

Ondertussen kwam er ook nog een winkel bij. “We hadden al huisverkoop, maar dat ging altijd tussen de zorgactiviteiten door. Eitjes, ijs in de zomer, vlees, kaas, zuivel. Maar om de zorg te waarborgen in drukke tijden was soms wat lastig.”

De schoonmoeder van Myrna begon met de zorgboerderij. Mensen met beperkingen of problemen en ouderen die een zinvolle dagbesteding zoeken kunnen er drie dagen per week terecht. Klusjes in de stal, meehelpen in de moestuin waar groenten voor de voedselbank worden geteeld. “We doen het drie dagen in de week, nog steeds met mijn schoonmoeder. Ook hebben we sinds dit jaar vrijwilligers en een stagiaire. Dat geeft mij weer wat rust. Onze drie kinderen vragen ook aandacht.”

Nubische geiten

Inmiddels is de White Ranch ook een biologische geitenhouderij. Met een voorkeur voor een speciaal ras: de Nubische geit, geiten die vooral bekend zijn door hun hangoren. Myrna: “Het zijn beesten die heel makkelijk in de omgang zijn. Je kunt er echt mee knuffelen. Voor kinderen is het een ideale geit.”

Van de 58 volwassen geiten op het bedrijf - we zouden de 43 koeien bijna nog vergeten - melkt Myrna er dertig. We werden uitgelachen toen we een afnemer zochten om de melk te verwerken. Pas bij 150, 200 geiten wilden ze langskomen. Maar wij willen niet groter worden. Daarom zijn we een eigen kaasmakerij begonnen. Dat liep uit de hand. Voor we het wisten belde er een kaaswinkel. Hij had gehoord dat we van die lekkere kaas hadden, die wilde het voor ons gaan vermarkten. Maar ik melk maar dertig geiten, ik heb niet een heel grote voorraad kaas. En het moet wel leuk blijven”, lacht ze.

En dan, serieus: “Alles gaat allemaal zo goed. We roepen iets en de bestelling is al binnen. Maar ho even, we moeten nog beginnen! Het maakt me ook weleens angstig. Wanneer komt nu de tegenslag? Maar ik ga er vanuit dat we in de zeven vette jaren zitten!”

Bezoek van scholen

Het bezoek van scholen aan de White Ranch stond even op een laag pitje. Maar nu de verbouwing van de stal achter de rug is, Hopen we dat er in voor- en najaar weer twaalf schoolklassen langs komen. Sinds 2012 is de Groenedijk ook een officieel Rustpunt, een plek waar passanten een kopje koffie kunnen drinken. “Vanwege het Rustpunt zijn we ook biologisch ijs gaan verkopen. We hopen daardoor dat meer mensen met kinderen ons weten te vinden. Die kinderen moeten niet de hele dag achter de spelcomputer zitten. Kijk eens wat Nederland allemaal te bieden heeft!”

Eerste geld verdiend

Met Alfa is er ook financieel een ‘Rustpunt’ in huize De Wit. “Bij onze vorige accountant liep het niet helemaal zoals het moest. Bij een bijeenkomst van de NAJK kwamen we Alfa tegen. We hadden er gelijk een klik mee. En nu we klant zijn, zijn we dik tevreden. Alfa heeft met de verbouwing ook al het eerste geld voor ons verdiend. We kregen een flink bedrag aan btw terug!”

Open Dag

De White Ranch heeft op 7 april 2018 van 10 tot 16 uur de officiële opening van de nieuwe stal. Wilt u een kijkje nemen? U bent van harte welkom op White Ranch, Groenedijk 4, 1566NV Assendelft.

 

Hans Hoogschagen

Hans Hoogschagen

Klantbeheerder

088 2532112 | hhoogschagen@alfa.nl


Meer over Hans