Banner

Ondernemer van de maand: Total Hydraulics

6 april 2018 | Door:  Maurice van Schagen

Van pa Van der Geest - zelf bollenteler - moest Luc ook de bollen in. “Ik moet niks”, antwoordde hij met gezonde eigenwijsheid. Pas zestien jaar oud wist hij al dat hij een heel andere kant op wilde: die van de hydrauliek. Inmiddels heeft hij met Total Hydraulics een bedrijf dat het voor de wind gaat. “Wat het mooie is van hydrauliek? Dat je er overal mee te maken hebt.”

Vierentwintig medewerkers telt het bedrijf inmiddels, maar dat hadden er al meer kunnen zijn. “Als jij morgen vijf nieuwe medewerkers voor ons hebt: graag!” De personeelskrapte zal nog wel even voortduren, de ruimtenood wordt per 1 mei opgelost. “Dan krijgen we er duizend vierkante meter bij, het pand van de buurman. Nee, lang geaarzeld heb ik niet: het bedrijf van de buurman is altijd maar één keer te koop of te huur.”

Met die bezetting verricht Total Hydraulics een brede scope aan werkzaamheden. “Kopen en verkopen van onderdelen is één tak. Daarnaast stellen we van die onderdelen ook zelf complete systemen samen die weer passen in een machine van een klant. Die kunnen we indien gewenst ook monteren en aansluiten. En die systemen kunnen we ook weer zelf tekenen en repareren.”

Potkrikje

Hydrauliek vond Luc op jonge leeftijd al intrigerend. “We hadden thuis zo’n potkrikje. Ik vond het prachtig om uit te zoeken hoe zo’n ding werkte.” Toch komt hij eerst op de middelbare tuinbouwschool terecht, met een voorkeur voor de technische vakken. Luc: “Maar het echte leren begon pas toen ik van school ging. De praktijk is mijn leermeester geweest. Wel heb ik tot mijn dertigste dag- en avondopleidingen gevolgd, alles wat er maar was op het gebied van hydrauliek.”

Nog altijd is hydrauliek - een aandrijftechniek gebaseerd op oliedruk - voor hem een bron van inspiratie. “Omdat je het overal tegenkomt. In de industrie, waar onze opdrachtgevers zitten, maar ook de rem in je auto en de stoel van de kapper die omhoog en omlaag kan. We hebben hydraulische systemen gebouwd die in je hand passen, maar ook een zeecontainer vol met hydraulische techniek gestopt. Het is van groot tot klein.”

Prijskoper

Markten die Total Hydraulics bedient zijn vooral die van de overslag, transport en logistiek, scheepvaart en offshore. “De simpele dingen, ach, daar komt een klant zelf wel uit. Maar wordt het diepgaander, dan gaan ze ons bellen. En dan heb je altijd de prijskoper die zegt: ‘Ja, maar ik kan het elders goedkoper krijgen.’ Maar dan vergeet hij even dat hij er bij ons meteen een schema bij krijgt, dat wij het onderdeel al hebben berekend.”

Sneller dan internet

Wat is het geheim achter het succes? Luc: “Kennis. En kennissen. Daar valt of staat alles bij. Wie levert wat? En wat doet dat onderdeel in die installatie? Via internet ligt de hele wereld open. Maar je moet sneller zijn dan internet.” Met de techniek bemoeit Luc zich nog maar voor een deel. “Ik kijk nog wel mee over de schouders van medewerkers: wat kan een mogelijke oplossing zijn. En daarnaast is het vooral inkoop en verkoop, management en automatisering.”

Het sectorspecialisme maakt het ook moeilijk om aan nieuwe medewerkers te komen. “Die leiden we in negen van de tien gevallen zelf op.” Minder gelukkig is hij met het de huidige arbeidsmarkt. “Het wegkopen van personeel vind ik het ergst. Detacheringsbureaus maken gewoon misbruik van de groeiende economie. Ze hebben bij mij ook hydraulische specialiste weggehaald die nu bij grote bedrijven werken die blijkbaar wel absurde salarissen betalen. Maar met zo’n engineer of verkoper haal je wel het hart uit ons bedrijf.”

‘Alfa is een partner’

Het financiële hart houdt Alfa kloppend. “Ik heb meerdere boekhoudbureaus gehad”, kijkt Luc terug. “Maar geen één zoals Alfa. Alfa heeft kennis op alle fronten in huis. Juridisch, belastingtechnisch, privé, maar ook: hoe haal je nou het maximale aan subsidies binnen? Die kennis heb je gewoon nodig als ondernemer. Alfa is voor mij echt een partner. Eén waarvan ik op aan kan. Want wat als een boekhouder een keer een foutje maakt? Dan is het net Monopoly: ga direct door naar de bank, u moet betalen. Ik hoor weleens andere ondernemers over dure accountants. Dan zeg ik altijd: dat zie je verkeerd. Het gaat om het voordeel dat die accountant voor jou behaalt.”

Maurice van Schagen

Maurice van Schagen

Relatiemanager

088 2532128 | mvanschagen@alfa.nl


Meer over Maurice