Banner

Ondernemer van de maand: Stam-Schaap

9 januari 2018 | Door:  Erik Koster

De rode biet. Veel Hollandser kom je groenten niet tegen in de supermarkt. “O, maar ze gaan de hele wereld over hoor. Zelfs tot aan Japan toe!” Kees Schaap, een van de drie compagnons in Stam-Schaap Agro, kan het weten. Het teeltbedrijf is verantwoordelijk voor een groot deel van de nationale krotenproductie. Maar liefst 150 hectare heeft Stam-Schaap tot zijn beschikking.

Het hele jaar gaat het door op het bedrijf aan De Leet in Ursem. Is het niet met zaaien, dan wel met oogsten, spoelen of verpakken: als het moet tien ton in een uur. “Als een klant belt, moet je direct kunnen leveren. Huppakee. De vrachtwagens staan hier al voor het hok voordat de bieten nog gemaakt moeten worden. Klanten waarderen het als je snel kunt leveren”, legt hij uit. In zakken van vijf of tien kilo tot en met big bags gaan de Hollandse bietjes de deur uit bij Stam-Schaap.

Groente in opkomst
Al jaren bivakkeert het nationale bietenareaal rond de 500 hectare. Met 150 hectare nemen de drie compagnons daar een flinke hap uit. Al laat de teeltoppervlakte de laatste jaren een gestage groei zien. Kees: “Het is een groente in opkomst. Ik zal niet zeggen een vergeten groente, maar veel scheelde het niet. Je ziet de rode biet steeds meer in kookprogramma’s. De biet wordt veel meer gebruikt. Ja, dat merk je meteen in de afzet. Vroeger was het toch een armeluisgroente: wie at er nou zoiets? Als het maar lekker wordt klaargemaakt. Ze maken er zelfs groentechips van, samen met pastinaak en zoete aardappels!”

En lekker is de biet uit Koggenland. De reden: de zavelgrond rond Ursem is ideaal voor de teelt. Kenner Kees: “Hier is-ie op z’n lekkerst. Niet voor niets is dit een echte bietenstreek. Je hebt hier van die zwarte grond. In de polders kom je meer die grijze klei tegen. Dat proef je meteen, als een biet daarvandaan komt.“

 

Zusje van de suikerbiet
Niet dat de rode biet verder veeleisend is. “Op tijd een beetje regen en wat warmte, dat is groeizaam weer. Afgelopen jaar hebben we dat weertje in augustus gehad. Een droge winter scheelt ook, dan is de structuur van het land beter. De rode biet is een zusje van de suikerbiet. Is de suikerbietenoogst goed, dan is de rode bieten oogst ook goed.“

Jaarrond leveren
Vaak kan er begin maart al voor het eerst worden gezaaid. “Afhankelijk van het weer, met een acryldoek erover. “In juni kunnen de eerste bietjes worden geoogst , een proces dat doorgaat tot eind oktober. Omdat de biet een ideale bewaargroente is, kan Stam-Schaap jaarrond leveren. Daarvoor staat een professionele verwerkingslijn  paraat. Ook op het land is er de assistentie van moderne technologie. Met name de aansturing van de tractoren, ploegen, zaai- en rooimachines via GPS-systemen maakt een groot verschil. “Die ontwikkeling gaat verschrikkelijk hard”, weet Kees.  “Een paar jaar terug functioneerde het GPS-systeem al niet meer als je langs een schuine slootkant of onder een hoogspanningsmast doorging. Nu kun je gewoon blijven doorrijden met zeven, acht kilometer per uur waar een paar jaar terug vier of vijf het maximum was.“

De productie van Stam-Schaap blijft niet alleen in eigen land. “Veel gaat naar het buitenland. Landen als Engeland, Polen en Tsjechië. En als de eigen productie daar opraakt, begint de vraag uit het Oostblok aan het eind van de winter ook weer op te lopen. Er gaan zelfs wel eens bietjes naar Japan.“

Vertrouwen
Voor de administratie en de aangiften blijft het bedrijf dichter bij huis: bij Alfa in Heerhugowaard.  “En daar zitten we nu al een tijdje. Waarom? Ach, een accountantskantoor heeft toch met vertrouwen te maken. De relatie met Alfa is goed, we zijn er tevreden over. We proberen zaken altijd zo goed mogelijk aan te leveren. Of Alfa nu de fouten eruit haalt of wij dat al doen, dat scheelt al een heleboel in de kosten.“