Banner

Ondernemer van de maand: Deba constructie

13 juli 2017 | Door:  Maarten Dekker

Tweeëntwintig was hij toen hij voor zichzelf begon. Met een opleiding hydrauliek op zak kon Dennis Bark aan de slag voor het onderhoud van een sorteermachine bij een grote afvalverwerker. Een paar opleidingen verder mag hij zich loodgieter noemen. En ondertussen weet hij met zijn eigen bedrijf Deba Constructie het werk bijna niet meer af te krijgen. “Het zijn zesdaagse werkweken.”

“Nee, ik heb geen klagen. Loodgieter is een uitstervend vak”, lacht Dennis Bark. Samen met vrouw Anneke runt hij Deba Constructie in Monnickendam. Zij op de zaak de administratie, hij op pad richting klanten in heel Waterland en Amsterdam. Klanten die steeds minder makkelijk een loodgieter weten te vinden. “Als een vaste klant belt maak ik meteen tijd. Tegen nieuwe klanten zeg ik dat ze wel eens drie, vier weken moeten wachten. Dat vinden die vaak geen probleem: ‘We weten dat jij het goed kan, we wachten rustig af’, zeggen ze dan.”

Vast netwerk
Een luxe positie, maar voor Dennis is er ook een keerzijde aan. “Ik zou er graag iemand bij willen. Een ouder iemand van een jaar of vijftig, die net als ik zelfstandig aan de slag kan. Maar ja, dat is de droom van elk loodgietersbedrijf.” Hij lost het op door zzp’ers in te schakelen. “Ik heb een vast netwerk van inleenjongens. De één is goed in sanitair, de ander in cv-ketels ophangen. Of ik er dan nog lol in heb? Ik zeg altijd: ik werk een half uur per dag. Dat is de tijd om op te staan en aan te kleden. De rest van de dag is hobby!”

Zesdaagse werkweken zijn het onderhand. “En meestal ben je op zondag ook nog wel even bezig. En ik doe ook zelf de storingsdienst. Twintig, dertig keer per jaar moet je er ’s avonds of ’s nachts toch wel uit. Ach, mensen zijn blij als je komt bij een storing.”

Melkveebedrijf
In Monnickendam hebben z’n ouders een melkveebedrijf, in een maatschap met zijn broer Wilco. Hij heeft veel aan ‘thuis’ te danken. “Toen ik begon hebben ze me eerst geholpen met een eigen werkplek op het bedrijf. En toen met een financiële oplossing. Het was veel gedoe om jaren terug een lening voor de zaak te krijgen. De bank vroeg een rente die te zot voor woorden was. Op advies van Alfa waren mijn ouders bereid mij toen in de maatschap op te nemen, zodat ik onder heel andere condities kon lenen. Daar ben ik ze nog altijd dankbaar voor. Zonder hen had ik het nooit gered.”

Nog altijd is er de band met het ouderlijk bedrijf. Inmiddels wonen Dennis en Anneke op een eigen locatie apart van het boerenbedrijf. Daar staat niet alleen de werkplaats, maar ook een jongveestal. “Dat is Anneke haar afdeling”, lacht Dennis. “De kalfjes die van het melkveebedrijf komen groeien hier de eerste tijd op. Daarna gaan ze weer terug naar mijn broer.”

Verpleegkundige
Tussen de bedrijven door doet Anneke ook de boekhouding. “Ik ben er ingerold toen we zijn gaan samenwonen. Sinds vijf jaar heb ik de hele administratie op me genomen. Ik ben van huis uit verpleegkundige, maar van Alfa heb ik geleerd hoe ik dingen moest doen. Al die jaren gaat het alleen maar bergopwaarts met het bedrijf. Per kwartaal zien we vooruitgang.” Door die betere financiële positie kan Deba Constructie weer op eigen benen staan. Dennis: “Ik ben weer los van de maatschap gekomen, zodat mijn broer ook weer verder kan met het melkveebedrijf.”

‘Alfa doet waar ik een hekel aan heb’
Ook nu weer bleek de inbreng van Alfa van groot belang. Anneke: “Ik doe wel de administratie, maar ik kan geen financieel plan schrijven om de bank te overtuigen. Dat heeft Alfa gedaan.” Met bedrijfskundig adviseur Dirk Wijnker - zelf ook boerenzoon - is er veel contact. “Dirk heeft alles met de bank geregeld. Daar waren we heel blij mee.” Dennis vervolgt: “Mijn ouders zaten al bij Alfa. Voor mij was het geen vraag waar ik moest zijn toen ik voor mijzelf begon. Alfa doet de dingen waar ik een hekel aan heb. Je kunt bellen of mailen wanneer je maar wilt en ze zoeken het uit. We hebben een heel kort contact. Dat vind ik prettig. Zie dat maar eens ergens anders te krijgen, een accountant die zo dichtbij je staat.”

DEBA Constructie
www.deba-constructie.nl

Maarten Dekker

Maarten Dekker

Directievoorzitter

088 2532109 | mdekker@alfa.nl


Meer over Maarten