Banner

Een uitdagende vangst

20 april 2022 | Door:  Mark Vermeulen

Als klein meisje wilde ze verpleegkundige worden. Ze werd het. Ze volgde de opleiding en ging aan het werk. Toen kreeg ze echter verkering. Met de zoon van de visboer. Alles wat ze nooit gedacht en verwacht had te worden, dat is ze nu. “Ik sta in de winkel, bezorg de bestellingen, doe de inkoop en ben verantwoordelijk voor de boekhouding,” zegt een enthousiaste Laura Floris (32) van Ferry’s Visspecialiteiten uit Alkmaar. Voor haar is geen dag hetzelfde. Integendeel.

“Concreet gesproken over een rol voor mij in de zaak hebben we nooit. Het is vanzelf gegaan. Was ik vrij? Dan hielp ik mee en pakte ik simpelweg de bestelbus om bestellingen te bezorgen. In het begin waren beide banen goed te combineren, totdat de klanten en relaties mij ook belden wanneer ik als verpleegkundige aan het werk was. Dat is uiteraard niet te doen.”

De boekhouding

Knopen werden doorgehakt en Laura werd officieel een onderdeel van het team. “Naast de zorg, hebben cijfers mij ook altijd aangetrokken. Het was dus vrij snel duidelijk welk onderdeel binnen het bedrijf ik ging vervullen. Ik volgde een opleiding Boekhouden en ben aan de slag gegaan met de administratie.”

Een flinke klus met een bedrijf dat bestaat uit twee winkels, een eigen productielocatie en inmiddels 21 medewerkers in loondienst. De expertise van Alfa Accountants komt dan ook goed van pas. “Bij het op orde houden van onze loonadministratie is Alfa een grote steun. Ik bereid alles voor en zij werken het uit. Maar dat niet alleen. Ik ben echt super blij dat ik voor de nodige raad en daad altijd kan bellen. Neem het ziekteverzuim. Daar komt, zeker nu met Corona, heel wat bij kijken. Het is dan fijn om advies te kunnen vragen.”

Verse vis stinkt nooit

Maar niet alleen de boekhouding en administratie zijn soms uitdagende klussen. De vishandel is een uitdaging op zich. “Vis is helaas nog steeds geen gemeengoed zoals vlees dat wel is. We doen er in onze winkels dan ook alles aan om mensen kennis te laten maken met de veelzijdigheid ervan. Zo bereiden we dagelijks allerlei verse maaltijden die thuis zo opgediend kunnen worden. Wanneer we dat laten proeven, zijn onze klanten negen van de tien keer om.”

Multi-inzetbaar is ze inmiddels. Al waakt ze wel voor een goede balans. Gewoon doorgaan is de gemakkelijkste weg. Ze ziet bij de oprichters van Ferry’s Visspecialiteiten, haar schoonouders, hoe belangrijk het is om af en toe pas op de plaats te maken. “Doordeweeks ben ik op kantoor te vinden en in het weekend vul ik de gaten achter de toonbank van één van onze winkels. Er staat echter altijd één ding op de eerste plaats. Eigenlijk zijn het er drie en zijn het geen dingen. Het zijn onze drie meiden, die gaan natuurlijk voor alles. Ik zorg ervoor dat ik ze elke dag zelf naar school kan brengen en halen. En dat kan. Ondernemen is hard werken, maar geeft je ook de nodige vrijheid.”