Banner

Bespaar energie in je melkveehouderij: vervang met subsidie je warm-water boiler

26 augustus 2022 | Door:  Patricia Klinkhamer-Hooijberg

Gezien de huidige energieprijzen zoek je wellicht naar mogelijkheden om op je energiekosten te besparen. Gebruik je nu nog voor het reinigen van de melkleidingen en de melktank warm water uit een traditionele gasgestookte of elektrische boiler, dan zijn daar nu ook energiebesparende alternatieven voor ontwikkeld. Deze (boerderij)boilers hebben een basis watertemperatuur, en verhitten alleen het water naar de hogere benodigde temperatuur op de momenten wanneer het echt nodig is. Daarmee bespaar je flink op je energierekening.

Diverse mogelijkheden

Er zijn diverse opties voor zo’n energiebesparende boiler. Er zijn hoog-rendement tapwaterboilers die direct gasgestookt zijn. Daarnaast is er een hybride exemplaar waarbij gas en elektra gecombineerd kunnen worden. De duurzame stroom is afkomstig van je zonnepanelen of windmolen, en indien nodig verwarmt hij nog bij op gas. Er zijn ook volledig elektrische boilers, waarbij je optioneel het water kan laten verwarmen met een thermische zonnecollector. Daarmee wordt het een zonneboiler, met als optie om met zogenoemde heatpipes de zonwarmte ook bij lage buitentemperaturen goed vast te houden.

Dergelijke boilers kunnen ook aangesloten worden op het warmteterugwinningssysteem van je melkkoeltank om extra energie te besparen. Ook kun je met het voorverwarmde water uit de boiler je melkrobot voeden. Daarmee bespaart de robot ook weer energie.

Subsidies

Voor de genoemde boilers zijn enkele subsidiemogelijkheden. Je kan 45 procent van je investeringskosten in aftrek brengen op je fiscale winst middels Energie-investeringsaftrek (EIA). Een aanvraag moet dan wel worden gedaan binnen drie maanden nadat je de koopopdracht bent aangegaan.

Als sprake is van een zonneboiler kun je ook een contante subsidie ontvangen, de ISDE. Deze moet aangevraagd worden vóórdat je de koopopdracht voor de investering bent aangegaan. Je mag de EIA en de ISDE niet combineren.

Informeer bij je installatiebedrijf naar de mogelijkheden, en schakel met je Alfa-adviseur voor het aanvragen van een van de subsidies. Met ruim 30 vestigingen zijn wij overal dichtbij.

Patricia Klinkhamer-Hooijberg

Patricia Klinkhamer-Hooijberg

Bedrijfskundig adviseur

088 2532113 | phooijberg@alfa.nl


Meer over Patricia