Banner

Verhuizen naar Dalfsen, met hulp van... een accountant

3 februari 2020 | Door:  Henk Overbeek

Van 1100 vleeskalveren naar ruim 2600. Van Uddel naar Dalfsen. En van een administratiekantoor naar een accountantskantoor. Dat is in het kort het verhaal van Arno en Annie Pluim. Sinds half oktober vorig jaar zijn de twee de trotse eigenaren van ‘een supermooi vleeskalverenbedrijf’ aan de Veldweg 9a. Het klinkt als een hele omschakeling, maar Arno is er nuchter over. “Ik doe het hier makkelijker dan op het bedrijf in Uddel.”

Zijn voorgeschiedenis is ook al niet bepaald standaard: Arno begon ooit als vrachtwagenchauffeur. “Op mijn zestiende kwam ik van school, ik wilde niet verder leren. Ik kwam terecht bij een bedrijf in de kalververzorging. Dat beviel heel goed, maar je verdiende weinig. En eigenlijk wilde ik liever iets voor mijzelf.”

Die kans kwam in 2010, met hulp van zijn schoonvader die ook in de kalveren zit. Het bedrijf dat hij en echtgenote Annie in Uddel aankopen, heeft plek voor 1000 kalveren. “Er was wel wat achterstallig onderhoud, maar we hebben er veel aan opgeknapt. Er kwam een nieuw dak omdat er asbest op lag, we hebben ventilatie en verlichting vernieuwd, het was helemaal up-to-date.” Maar toch: het bleef een oud bedrijf. “Met een oud huis erop. Aan het bedrijf hadden we veel gedaan, want in de schuur moet je het verdienen, maar niet aan het huis. Dat was van 1920 en het was eigenlijk aan een grote beurt toe. En in Uddel hadden we geen uitbreidingsmogelijkheden.”

Nieuwbouw

De voorkeur van Arno en Annie gaat uit naar nieuwbouw. Dat prijskaartje blijkt echter wat te hoog gegrepen, merken de twee in gesprekken met makelaars. Ook als het oog van Arno op het bestaande bedrijf in Dalfsen valt, krijgt hij ‘nee’ te horen van de bank. Dat is het moment waarop een ander accountantskantoor in beeld komt: Alfa. “Een oom van Annie zit ook in de kalveren. Hij was klant bij Alfa en zei: dát is een goed kantoor. Met Alfa is de verhuizing goed gekomen. De eerste kennismaking was heel prettig. Alfa is een bureau dat veel kennis in huis heeft. Op elk gebied hebben ze wel iemand zitten die je verder kan helpen. Financiering en alles eromheen in ons geval, de jaarrekening, maar ook testamenten, mest, noem maar op. Dat vinden we plezierig.”

 

 

 

 

 

 

 

Tweede financieringsaanvraag

Het is Alfa’s financieringsspecialist Gerard Beldman - ervaren in de bancaire sector - die de plannen weer in de goede richting duwt. Hij loodst versie twee van de financieringsaanvraag zonder kleerscheuren door de bank. Met de bestaande contractgever op het nieuwe bedrijf kan hij doorgaan. Hetzelfde geldt voor de partij waarmee hij al in Uddel werkte.

De 2644 kalveren zijn verdeeld over twee leeftijden. Zwager Frans Oudendorp is vaste medewerker op het bedrijf. “Doordat hier alles veel beter voor elkaar is doe je het veel makkelijker. In Uddel bijvoorbeeld moest ik twee keer ruwvoeren op een dag, hier nog maar één keer. Omdat het twee leeftijden zijn moet je wel vaker opstarten, maar je bent ook met z’n tweeën.” Met drie, vier weken komen de kalfjes aan in Dalfsen. Tot 27 weken blijven ze daar.

‘Supermooi bedrijf’

De discussie over dierenwelzijn laat Arno niet ongemoeid. “Ik volg dat hele verhaal toch wel een beetje angstvallig. Kijk, het is hier nu prima voor elkaar. Maar er liggen bijvoorbeeld nog geen emissiearme vloeren in de stallen. Als we moeten gaan investeren, krijgen we het dan straks allemaal nog wel rond? Als je al een hoop hebt afgelost, kun je meer potten breken. Verder is het een supermooi bedrijf. We hebben geen klagen.”

Verhuizing

Klagen heeft de familie - drie kinderen van tien, zeven en nul - ook niet over de verhuizing. Arno: “Dat was wel een ding, ja. Voor ons was het: wij gáán verhuizen, maar zij móeten. Maar het is heel erg meegevallen. We wisten: als we het doen, moet het nu. We zijn hier supergoed opgevangen. De kinderen, maar wij ook. Ze hebben het heel erg naar hun zin op school. Ze zouden niet eens meer terug willen!”