Banner

Phiona, de fiscaal adviseur die nóóit bij Alfa zou gaan werken...

13 september 2022 | Door:  Phiona Hooijer

Na negentien jaar voor een accountantskantoor in Den Haag te hebben gewerkt, verandert Phiona Hooijer-van Dam niet alleen van baan. Ze verandert ook van plaats. En van burgerlijke staat. "Ik ben voor de liefde van het westen naar Voorthuizen verhuist", zegt ze. Wat bleef is haar werk: belastingadviseur, nu bij de Barneveldse vestiging van Alfa. Al is het ook daar even schakelen, met andere klanten, dan ze in het westen gewend was.

Hooijer...Hooijer...kennen we die naam niet ergens van, bij Alfa? Phiona geeft zelf het antwoord. "Ja, Albert Hooijer." Om er met een lach aan toe te voegen: "We hadden nog zo tegen elkaar gezeg dat we niet samen bij Alfa zouden gaan werken!" Met ingang van 1 juni van dit jaar is die belofte gebroken, al heeft senior klantbeheerder Albert de vestiging Nijkerk als standplaats. En: Phiona heeft het méér dan naar haar zin op haar nieuwe werkplek. 
Als belastingadviseur (41) heeft ze al negentien jaar ervaring. Haar interesse voor het vak wordt gewekt op de middelbare school. "Ik vond economie toen al een leuk vak. Daarom ben ik in Rotterdam economie gaan studeren. In het tweede jaar van mijn studie ben ik de belastingkant op gegaan. De bedoeling was eigenlijk om accountancy te gaan doen. Maar mijn toenmalige docent meneer Stevens, bracht het heel erg leuk. Hij haalde allemaal praktische dingen aan, het vak werd heel goed gelinkt aan de actuele praktijk. En het scheelde ook dat je in 2001 net een nieuw belastingplan had. Ik ben uiteindelijk blij dat ik voor de fiscale kant heb gekozen."

Ander kantoor

Na haar studie komt de - van origine - 's-Gravenzandse Phiona in Den Haag terecht, bij de collega's van GBA. "Een kantoor, waar je begint met de eenvoudige dingen. Aangiftes voorbereiden, dat soort werk. Ik heb er uiteinelijk negentien jaar gewerkt. En met heel veel plezier." De kennismaking en het latere huwelijk met Albert zijn de reden om eens ergens anders te gaan kijken. "Ik heb nog een jaartje in Den Haag gewerkt toen ik al in Voorthuizen woonde. Dat waren gelukkig drie dagen thuis en één dag heen en weer naar Den Haag. Maar het is toch wel een heel eind rijden."

Werk en privé gescheiden

"Albert en ik wilden werk en privé graag gescheiden houden. Anders word je zo'n stel dat het thuis alleen maar over het werk kan hebben. Ook zouden we het niet plezierig vinden om iets over elkaar te horen op het werk. Maar er was hier in Barneveld een vacature die precies paste bij wat ik zocht. Ik wist van Albert natuurlijk al een beetje wat ik kon verwachten bij Alfa. Ook omdat hij eerst nog in het kantoor in Barneveld had gewerkt en we in coronatijd thuis samen op één kamer aan het werk waren. Maar toch was het voor mij wel een verrassing bij mijn sollicitatie. Alfa kwam heel informeel over wat je bij een accountantskantoor niet snel zou verwachten. Ook zijn de collega's op kantoor bij elkaar betrokken en is de sfeer daardoor erg fijn.

Ander type klanten

Haar functie op haar visitekaartje bleef gelijk, het werkveld niet. "In Den Haag werkte ik voor een ander type klanten", zegt Phiona. Naast MKB klanten kent het kantoor ook een regionale agrarische portefeuille. "Agrarische klanten met heel veel weilanden en fosfaatrechten. Ik zag ineens allemaal termen voorbijkomen die ik wel kende, maar waar ik nog nooit mee te maken heb gehad. Maar ik heb negentien jaar ervaring, dus een aangifte is niet zo'n probleem. En ik heb hier collega's die mij helpen. Je rolt er vanzelf in. Er lag een kast vol met werk op mij te wachten, maar die is onderhand aardig leeg!"

Het strand bij 's-Gravenzande mag dan zijn verruild voor de bossen van de Veluwe: Phiona kan goed wennen. "Ik heb hier al wat familie wonen, dat hielp wel." En Voorthuizen is ook een leuke uitvalsbasis voor de activiteiten die ze graag buiten Alfa onderneemt. "Ook Albert is op vrijdag vrij. We gaan graag samen op stap, fietsen in de omgeving bijvoorbeeld. Ik heb een museumjaarkaart, ik houd van reizen al is dat er in de coronatijd niet van gekomen. En we hebben net een nieuw huis, dus er is genoeg te doen."

Phiona Hooijer

Phiona Hooijer

Belastingadviseur

088 2531407 | phooijer@alfa.nl


Meer over Phiona