Banner

Ondernemer van de maand: De Aalbertshoeve, Ermelo

25 augustus 2017 | Door:  Alex van Vliet

Het is een drukte van belang bij De Aalbertshoeve. Op het terrein is een klas zevendegroepers uit Dronten neergestreken. “Die zijn op de fiets gekomen. Het is 52 kilometer, enkele reis. Die zijn dus mooi mak vanavond”, lacht Albert van Diest. Met echtgenote Mathilde runt hij groepsaccommodatie ‘De Aalbertshoeve’ én een kalverhouderij met bijna duizend dieren.

Albert van Diest stapt nét van de trekker. “Net even met de transporttank mest van de kalveren naar de mestzuivering in Putten gebracht. Da’s hier vlakbij, dat kan ik net zo goed zelf doen.” Met z’n tweeën is het elke dag stevig aanpakken op het gemengde bedrijf. In de stallen staan een kleine duizend kalveren, op het erf vier accommodaties om groepen te ontvangen. Het zijn vooral scholen, families en verenigingen die er veelvuldig gebruik van maken. Mathilde is er vooral voor de recreatieve tak van De Aalbertshoeve zij doet hiervan de administratie, Albert is de man van de administratie van de veehouderij en het totale onderhoud. “En als er kleine kalveren zijn, help ik bij het opstarten van de kalveren. Voor de Kalverhouderij hebben we nu een vaste medewerker in dienst genomen die dat helemaal regelt. En op de wisseldagen (maandag, woensdag en vrijdag) help ik met schoonmaken, daar hebben we op drie dagen in de week vijf dames voor.”

Twee pleegkinderen
Thuis lopen er vier kinderen rond, van wie twee pleegkinderen. Albert is er nuchter over. “Ach, we hebben hier de ruimte voor meer kinderen. We vonden het fijn om kinderen die geen goed bestaan hadden hier een thuis te geven. Of het druk is? Het loopt goed met die vier. Maar het wordt er met twee pleegkinderen erbij niet rustiger op, nee”, zegt hij met een brede glimlach.
Drie accommodaties zijn in gebruik: de Deel (maximaal 86 personen), ’t Schot (44) en het Kamphuus (52). Een vierde is al gebouwd, maar fungeert nu nog als caravanstalling. “We zitten eraan te denken om er een zorgverblijf van te maken, voor mensen met een handicap. Met speciale kamers en aangepaste badkamers.”

Veelheid van activiteiten
De Aalbertshoeve ligt aan de Nijkerkerweg in Ermelo, vlakbij Strand Horst. De gasten kunnen overdag kiezen uit een veelheid van activiteiten: van boerengolf tot huifkartochten, pretparken als Walibi en het Dolfinarium zijn om de hoek. Aan de trend van steeds luxer kamperen doen Albert en Mathilde niet mee. “Ik weet dat ook Landal GreenParks bezig is met luxe groepsaccommodaties tot twintig personen. We hebben weleens met het idee gespeeld, maar we kunnen er toch niet tegenop. Door de jaren heen hebben we steeds meer geïnvesteerd. Pas nog een extra schuur voor de kalveren, de Deel is gerenoveerd. Het moet ook een keer klaar zijn.”

Kortingsacties
De drie accommodaties zijn jaarrond beschikbaar. Het hoogseizoen valt in mei, juni en september. “Aan het begin en het eind van het jaar hebben we wel in de weekends nog vaak groepen. Maar dan staan er toch vaak een of twee accommodaties leeg. We zijn daarom bezig met kortingsacties en adverteren doelgericht op internet en Facebook.” Gasten komen uit geheel Nederland, scholen veelal uit de omliggende provincies. “Anders wordt het gauw te duur door busvervoer. Daarom komen scholen ook weleens op de fiets, zoals die uit Dronten.”

Belgische Blauwe
Voor de andere ‘gasten’, de kalveren, duurt het verblijf langer: zo’n 29 weken. ‘Belgische Blauwe’ is het soort, een luxe kalf dat een vleesgewicht van gemiddeld180 kilo haalt, tegen normaal 145, 150. Heeft zijn doelgroep geen moeite met het feit dat er kalveren worden gemest voor het vlees? Albert: “Mensen hebben vaak het idee dat kalveren zielig in een hokje staan. Daar zijn milieu-organisaties goed in, in het creëren van dat beeld. Bij ons zien ze dat ze met z’n tienen lekker loslopen in een hok. Zo’n bezoek is juist heel verhelderend.” Ook letterlijk, want er is een heuse ‘skybox’ geïnstalleerd om in de stal te kijken. Die kwam er toen de laatste stal is gebouwd vorig jaar.

Gecompliceerd bedrijf
Alfa is een belangrijke partner voor het echtpaar, zegt Albert. “Ik ben geen boekhouder, Mathilde ook niet. Alfa doet voor ons alles. Toen ik het bedrijf tien jaar terug overnam van mijn vader Gijs, heeft Alfa de hele overdracht begeleid. Vergeet niet dat we hier nogal een gecompliceerd bedrijf hebben. En alles loopt door elkaar heen. Alex van Vliet is onze account manager, al jaren. Eén belletje naar hem en het is geregeld. Het grote voordeel van Alfa is de vele kennis onder één dak. Er zitten meer accountants in Ermelo. Maar ik zeg altijd: een goede accountant verdient zichzelf terug. Je kunt het je niet veroorloven een foutje te maken, dat kost veel meer.”

Alex van Vliet

Alex van Vliet

Directievoorzitter

088 2531420 | avanvliet@alfa.nl


Meer over Alex