Banner

Mooi om echt iets voor mensen te kunnen betekenen

13 april 2023 | Door:  Bert Doornekamp

Z'n vaste wandelmaatjes in kantoor Barneveld zullen hem hebben gemist, voor het dagelijkse rondje na de lunch. Bert Doornekamp werkt vandaag thuis, in Putten. Al kan hij ook dáár de calorieën kwijt. "Als ik hier de weg oversteek loop ik ook door de natuur", zegt de fiscaal adviseur met veertien Alfa-dienstjaren op de teller. Het is een passend decor voor het belangrijkste werkterrein van Bert: de agrarische sector.

Je hebt van die medewerkers die eigenlijk nooit van plan waren om ooit bij Alfa aan de slag te gaan. Bert Doornekamp is er zo één. Dat het er in 2009 toch van komt, heeft alles te maken met de overtuigingskracht van twee collega’s. “Ik werkte voor GIBO Accountants en ik had het er goed naar mijn zin. Tijdens een bijeenkomst kwam ik Gerrald Heijnen tegen, die nu (adjunct)directeur van Barneveld is. We raakten aan de praat, dat Alfa nog een ervaren fiscalist zocht. En de volgende dag belde meteen directeur Jan Mulder van kantoor Dodewaard: Bert, je moet komen praten”, lacht hij.

Enorme boost

Na zeventien jaar kiest hij toch voor Alfa. En nog altijd met plezier. Vooral werkplezier. “Die overstap heeft mij een enorme boost gegeven. Ik was altijd gewend dat bedrijfsovernames en VOF-contracten werden aangevlogen vanuit de bedrijfskundige afdeling. Bij Alfa zijn echter de fiscalisten in de lead. Ik doe hetzelfde werk, maar met een heel ander accent. Dat is iets wat ik heel prettig vind.”

Dicht bij mensen komen

Nog altijd zijn bedrijfsovernames en samenwerkingsverbanden een groot deel van zijn werkweek. Prachtig werk om te doen, oordeelt de 57-jarige inwoner van Putten. “Omdat je heel dicht bij mensen komt. Je kunt in die gesprekken echt iets voor hen betekenen. Het zijn heel ingrijpende dingen waar jij een rol in mag spelen. En da’s gewoon mooi.” 

Ook al staat er fiscaal adviseur achter zijn naam, fiscale zaken hebben in die gevallen niet eens de boventoon. Bert: “Nee, geld is in de agrarische sector vaak een bijkomstigheid. Zeker bij overnames. Een willekeurige derde zou zeggen: je gaat een bedrijf van zeg vier miljoen toch niet voor een fractie van die waarde overdragen? Maar daar gaat het niet om. Dat bedrijf is het levenswerk van de huidige generatie. Dat móet worden voortgezet in de familie. En daar heeft de overdragende generatie heel veel voor over.”

Onzekerheid in de sector

Ook Bert krijgt in zijn werk iets mee van de dynamiek die de sector momenteel in zijn greep heeft. “De onzekerheid hè. Ik spreek dagelijks klanten. Allemaal hebben ze ermee te maken. ‘Moet ik het bedrijf wel over laten nemen door mijn zoon of dochter? Moet ik wel een samenwerkingsverband aangaan met een potentiële opvolger? Wordt het ooit nog wat met die agrarische sector?’ Ik hoop zelf echt dat er snel een einde komt aan die onzekerheid. Goedschiks of kwaadschiks.”

Agrarisch georiënteerd

De interesse voor de sector zat er al vroeg in. Nee, niet vanwege z’n ouders lacht Bert. “Het had wel gekund, want we woonden buitenaf op de Veluwe. Toen ik klein was had ik allemaal beesten: geiten, schapen, konijnen, kippen… ik denk dat ik daar agrarisch georiënteerd ben geraakt.” Hij volgt een hogeschoolstudie agrarische bedrijfskunde, pakt tussendoor de SPD-opleiding mee en een zesjarige avondstudie tot belastingadviseur en rond vervolgens nog de studie fiscaal recht af aan de universiteit Leiden. En nog altijd is hij niet uitgeleerd. “Of ik zomaar een jaar ertussenuit kan en het vak dan weer kan oppakken? Ik denk dat het flink tegenvalt, met al die fiscale regelgeving. Dagelijks heb je wel weer jurisprudentie. De fiscaliteit wijzigt zó snel. Helemaal in de agrarische sector.”

Dagje thuis werken

Z’n rust pakt hij thuis, in het gezelschap van echtgenote Lilianne (‘de kinderen zijn het huis al uit’). Is het niet met een wandeling door de Veluwse natuur, dan toch zeker op de fiets of aan het werk in de tuin. Vandaag is het een dagje thuis werken. “Dat gebeurt regelmatig, als het zo uitkomt en ik geen afspraken heb. Maar ik probeer wel regelmatig op kantoor te zijn. Het is toch lekkerder sparren met de fiscale collega’s in de buurt.”

Bert Doornekamp

Bert Doornekamp

Belastingadviseur

088 2531444 | bdoornekamp@alfa.nl


Meer over Bert