Banner

Met een SABE-voucher advies inwinnen over duurzame landbouw

11 februari 2021 | Door:  Henk Overbeek

Agrarische ondernemers die meer willen weten over duurzame landbouw kunnen met behulp van subsidie advies inwinnen. Daarvoor is de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) in het leven geroepen. In het kader van die regeling kunnen ondernemers vouchers ter waarde van 1500 euro aanvragen. Wel moet het gaan om advies van een erkende bedrijfsadviseur. Alfa Barneveld heeft er twee: Ina Visser en Henk Overbeek. In 2021 komen er nieuwe openstellingen.

De overheid wil vaart zetten achter de ontwikkeling van de kringlooplandbouw. Daarvoor zijn al diverse regelingen in het leven geroepen, zoals een fonds voor jonge boeren, subsidies bij het verduurzamen van stallen en fiscale stimuleringsregelingen als de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Voor boeren die zich willen oriënteren op een meer toekomstbestendige landbouw is er nu ook de SABE-regeling. Het rijk trekt hiervoor een bedrag van 45 miljoen euro uit.

Twee soorten adviezen

Met het beschikbaar stellen van vouchers kunnen agrarische ondernemers de eerste stappen zetten naar verduurzaming. Vouchers kunnen worden gebruikt voor twee soorten adviezen. De eerste is een inhoudelijke verkenning van de mogelijkheden van de kringlooplandbouw. Duurzaam ondernemerschap is een tweede aandachtsgebied. Hier gaat het over zaken als de persoonlijke ontwikkeling van ondernemers en bedrijfsovernames, inclusief het starten of beëindigen van een agrarisch bedrijf.
Voorwaarde voor het verzilveren van de voucher is dat een ondernemer een erkende bedrijfsadviseur in de arm neemt. 

Meer interesse voor verduurzaming

Bedrijfskundig adviseur Ina Visser van Alfa heeft die erkenning voor de thema’s stikstofemissie en het hergebruik van nutriënten. “Veel ondernemers willen er ook wel iets mee, ook onder invloed van het PlanetProof-keurmerk en het duurzame marktconcept van Albert Heijn. Door de druk vanuit de maatschappij op duurzaamheid en klimaat komt er steeds meer interesse voor verduurzaming. Er verandert heel veel, de KringloopWijzer wordt steeds uitgebreider. Wij kunnen ondernemers daar bij begeleiden, ook in samenwerking met voerleveranciers. Want wil je iets met duurzaamheid, dan heeft het effect op verschillende vlakken.”

Persoonlijke ontwikkeling

Voor ondernemers die zich persoonlijk willen ontwikkelen of op de drempel van een bedrijfsovername staan, is relatiemanager Henk Overbeek geaccrediteerd als erkend bedrijfsadviseur. “Ik kan me voorstellen dat een ondernemer het idee heeft dat hij tegen zijn grenzen aanloopt: hoe ga ik om met die druk van buitenaf? Dan kunnen wij die ondernemer helpen. Ook bij een bedrijfsovername. Dan neem je die ondernemer bij de hand: is het wel goed voor je om die overname te doen? Als je nu een bedrijf overneemt, is duurzaamheid een elementair onderdeel van je bedrijfsvoering.”

Wat is de waarde van een voucher? Henk: “Bedrijfsovername is uiteraard een langer traject, maar voor persoonlijke ontwikkeling kom je met 1500 euro een heel eind.” Ina: “Voor dat bedrag kan je heel veel doen om een boer als het gaat om stikstofemissie en het hergebruik van nutriënten.”
Per jaar kunnen ondernemers eenmaal een SABE-voucher aanvragen. Ook is het mogelijk om groepsgewijs advies te krijgen, bijvoorbeeld in studieclubverband. Ina Visser: “Je hebt dan meer interactie. Boeren leren van elkaar. De één is er al mee bezig, de ander staan nog aan het begin.” 

Nieuwe openstellingen volgen

Ondernemers kunnen met de vouchers ook cursussen volgen. Voor de eerste aanvraagperiode is 3 miljoen euro beschikbaar. Die liep officieel van 30 november tot 28 februari 2021, maar al op de eerste dag was het budget overschreden. Er komen in 2021 weer nieuwe openstellingen. Alfa houdt je tijdig op de hoogte als er een nieuwe voucherronde op handen is.