Column: Als we het onze kinderen niet meer uit kunnen leggen….

8 maart 2017 | Door:  Gerrald Heijnen

Regelmatig zie ik de reclame spotjes van de politieke partijen op de televisie. Nu 15 maart dichterbij komt, wordt de frequentie opgevoerd. Het CDA heeft een pakkende slogan die luidt: “Als we het onze kinderen niet meer uit kunnen leggen wordt het tijd voor verandering”. Ik zat wat na te denken en kwam tot de conclusie dat het niet alleen voor onze kinderen geldt. In mijn hoofd begon de zin: “Als ik het mijn klanten niet meer uit kan leggen…..”

Je zou dan kunnen zeggen dat het tijd wordt voor een andere adviseur of bijscholingscursus van de adviseur. Maar is dat wel zo? Hebben we niet tal van regelingen die gewoon niet meer uit te leggen zijn. Neem nu de regeling die vorig jaar is ingevoerd met betrekking tot afschaffing van de VAR verklaring. ZZP‘ers die modelovereenkomsten moeten gaan gebruiken voor hun werkzaamheden. Heel ZZP Nederland is in rep en roer en weet niet waar ze aan toe zijn. Kunnen we dat nog uitleggen?

Of dat een gezin waarvan één van de ouders werkt en de andere voor de kinderen zorgt, meer belasting moet betalen dan een gezin bestaande uit tweeverdieners. Kunnen we nog uitleggen dat ze dit toch echt anders moeten gaan doen om dat dit fiscaal onvoordelig is?

En dan is er nog fiscale wetgeving met betrekking tot pensioen in eigen beheer. De gemiddelde directeur grootaandeelhouder heeft de laatste 10 jaar zijn pensioenregeling vier keer gedwongen aan moeten passen. Deed hij dat niet, dan riskeerde hij een zware sanctie.  Heel veel mensen weten niet dat er weinig misdrijven in Nederland zo zwaar bestraft worden als iets onwettigs doen met je pensioen in eigen beheer. Als we het onze klanten niet meer uit kunnen leggen, is het tijd voor verandering.

Gelukkig geldt voor het pensioen in eigen beheer dat de verandering er komt. Per 1 april aanstaande zal het niet meer mogelijk zijn om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Er komt een regeling om de bestaande pensioenverplichting af te kopen, dan wel om te zetten in een ander soort regeling.  Ik denk een welkome verandering. Dit is een verandering die ik graag aan u uit kom leggen.