Banner

Als je je op grote vissen richt, vang je ook grote

27 oktober 2022 | Door:  Frits de Fluiter

Sinds 1 augustus van dit jaar doet Frits de Fluiter wat hij het liefste doet: commercieel bezig zijn. En dan bij voorkeur in de sector die hij als z’n broekzak kent, de accountancy. Namens de Alfa-vestigingen in Barneveld en Harderwijk presenteert hij z’n nieuwe werkgever met veel enthousiasme bij potentiële klanten. “Er zijn een paar redenen voor een klant om over te stappen naar een andere accountant: angst of pijn of plezier", zegt Frits. En laat er aan 'plezier' nu bepaald geen gebrek zijn in een gesprek met de 52-jarige inwoner van Ermelo.

"Ik heb jarenlange accountancy-ervaring”, begint Frits. “Ik ben ooit bij een kleiner kantoor begonnen en heb daarna 25 jaar in een familiebedrijf gewerkt. Leuk kantoor, 25 tot dertig medewerkers. Bij een overname heb ik gemerkt hoe de cultuur kan veranderen. Ik heb nog even anderhalf jaar bij een ander groot kantoor gewerkt, maar ook dat was het niet.” Het leuke is dat het niet het eerste sollicitatiegesprek bij Alfa is, dat Frits deze zomer voert. “Ik ben drie jaar terug ook al eens wezen praten in Barneveld. Dat was voor een andere functie. Maar Alfa concludeerde: jij bent veel meer een relatiemanager. En die vacature was er toen niet. Toen Alfa die dit jaar wel zocht, wist ik niet hoe snel ik de telefoon moest pakken!”

'Een pittige concurrent'

Want ook al werkte hij er nog niet, Alfa kende hij wel degelijk. "Ik heb veel ervaring in de het midden- en kleinbedrijf, maar ook in de agrosector. En dan kwam ik Alfa nog weleens tegen in gesprekken met potentiële klanten. Als ik hoorde dat een klant bij Alfa zat , dan wist je al: oh, dat is een pittige concurrent. Klanten van Alfa waren over het algemeen tevreden en de prijs bij Alfa was goed."

Bij Alfa krijgt hij de kans om zich vooral met sales bezig te houden. Frits: "wat je veel ziet in de praktijk is dat accountants of fiscalisten het relatiemanagement erbij doen. Maar die worden toch gedreven door hun directe klantenwerk en dat is prima! Het werven van nieuwe klanten schiet er dan wel bij in. En bij Alfa is het ook niet van: nou, succes ermee Frits! Nee, sales is een gezamenlijk iets. Ik word goed ondersteund."

Persoonlijke aandacht

Toch klinkt het als hard werken, om ondernemers te overtuigen een andere accountant te kiezen. Frits knikt. “Ja, het is toch een vertrouwenspersoon. Maar een hondenbaan is sales niet. Er zijn een paar redenen om over te stappen: angst of pijn of het plezier dat een ander kantoor leuker is. Het is de angst of de pijn dat een ondernemer niet wordt ontzorgd in tijd en kwaliteit, op financieel en fiscaal gebied. Cijfers die te laat zijn. Te hoge rekeningen. Te weinig inzicht. En het belangrijkste wat ik altijd hoor: persoonlijke aandacht. En dat is net het stukje toegevoegde waarde dat Alfa kan bieden. Die persoonlijke aandacht staat bij Alfa altijd op nummer 1.”

Van alles gedaan

Frits is niet alleen een plezierige gesprekspartner, ook een deskundige. In dertig jaar heeft hij met veel facetten van het accountantsvak te maken gehad. "Ho ho, noem mij geen accountant hè. Ik heb wel een financiële hbo-opleiding gevolgd. Maar je kunt wel zeggen dat ik van alles heb gedaan. Jaarrekeningen gemaakt, fiscale aangiftes verzorgd, subsidies geregeld. Ja, dat helpt wel. Er wordt weleens gezegd: een echt commercieel iemand kan van alles verkopen, maar bij accountancy is ervaring in de sector wel een pré."

Wandelen en vissen

Vanuit zijn woonplaats Ermelo heeft hij een goede uitvalsbasis richting de twee vestigingen. Ook de Flevopolder ligt binnen zijn commerciële vizier. Thuis wachten echtgenote Wilma en vier nog thuiswonende kinderen. Stoom afblazen gebeurt al wandelend en vissend. “Met wandelen over de hei of door het bos kan ik echt mijn hoofd leegmaken. En met vissen nog een tikkeltje meer. Want dan ben je in de natuur en ondertussen jaag je op grote vissen. Ik ben niet van de roofvis, wel van de witvis: brasem, winde, zeelt en soms karper. Het liefst vis ik in Flevoland. 's Morgens vroeg als de zon opkomt, dan zie je nog de bever en de ijsvogel. En weet je wat het leuke van vissen is: het is net als sales. Als je je op grote vissen richt, vang je ook grote.”

Frits de Fluiter

Frits de Fluiter

Relatiemanager

088 2531414 | fdefluiter@alfa.nl


Meer over Frits