Banner

Alfa Barneveld levert eerste elf academisch 'afgestudeerde' ondernemers af

18 september 2020 | Door:  Henk Overbeek

Terug naar de schoolbanken? Terwijl je als jonge ondernemer blij bent dat je eindelijk de theorie achter je kunt laten om in de praktijk te duiken? Ja zeker. Vorig jaar begonnen elf jonge landbouwers aan de Alfa Agro Academie. Met dat initiatief wil Alfa Accountants en Adviseurs - hoofdsponsor van AJK Stroe Wekerom - starters een steuntje in de rug geven op het ondernemerspad. De lat voor een agrarisch bedrijf ligt immers steeds hoger. “Aan de theoretische kennis van de deelnemers ligt het niet. Wat wij doen is het geleerde koppelen aan de praktijk”, zegt Henk Overbeek, directeur van Alfa Barneveld en een van de ‘docenten’.

Automatisering, administratie en boekhouding, fiscale kennis, personele zaken, klantrelaties, contracten met leveranciers en wet- en regelgeving: als agrarisch ondernemer ben je er in 2020 niet met alleen maar technische kennis. Op die veelheid van onderdelen richt de Alfa Agro Academie zich. “Op de hogere of middelbare agrarische school en de universiteit leer je de basis. Maar hoe vertaal je die basis nu naar je eigen bedrijf? Wij gaan een stap verder, diepen de theorie verder uit”, maakt Henk Overbeek in een paar zinnen de opzet van de Agro Academie duidelijk.”

Leeftijd tot 40 jaar

Voorwaarden voor deelname zijn minimaal. Zo wordt als grens voor jonge landbouwers een leeftijd tot 40 jaar gehanteerd. Deelnemers hoeven geen klant van Alfa te zijn; van de huidige groep ‘boert’ ongeveer de helft bij een andere accountant. De Academie is niet specifiek op melkvee gericht. De brede opzet maakt het interessant voor verschillende agrarische bedrijven. Ook vrouwelijke ondernemers zijn welkom - al werden die dit jaar ernstig gemist in het gezelschap. “We richten ons op iedereen die in een samenwerking zit of aangaat, die al aan een overname toe is of al gedaan heeft.”

Individuele bedrijven

Per onderwerp komt een praktijkdeskundige aan het woord. Niet altijd van Alfa, ook externe sprekers komen naar het Alfa-kantoor in Barneveld voor een sessie. Er is ruimte om in te gaan op de bedrijven van de individuele deelnemers. “In deze regio zijn bedrijven gemiddeld iets kleiner. Je ziet daarom dat ondernemers heel creatief zijn om er iets naast te doen. Ook daar kijken we naar. Net als het afstoten van een deel van het bedrijf om met een ander deel door te gaan. Ook dát is ondernemen.”

Trekkermonteur

“Je wordt er nooit dommer van”, was de korte maar krachtige overweging van Cor van den Hazel om in te schrijven. De 34-jarige ondernemer heeft met vader Bessel een van de weinige kalkoenfokkerijen in ons land, in Putten. “Je moet blijven investeren in jezelf, ook omdat ik geen hbo-opleiding heb gevolgd. Ik heb metaaltechniek gedaan, daarna landbouwtechniek op het mbo. Ik heb twaalf en een half jaar gewerkt als trekkermonteur. Dat doe ik nog steeds ernaast.”

Bedrijfsovername

Cor is met vader Bessel toevallig wél klant bij Alfa. (“Omdat Alfa voor alle takken van sport wel een adviseur heeft.”) Zijn ‘academische’ opleiding komt ongetwijfeld van pas: de bedrijfsovername is op handen. Wat sprak hem het meest aan? “Voor mij was dat het totale plaatje. Maar vooral de DISC-persoonlijkheidsanalyse vond ik interessant. Die laat zien hoe je bent, wat je sterke en zwakke kanten zijn en waar je jezelf kunt verbeteren. Ja, dat beeld klopte bij de meesten wel.”

Het Academiejaar loopt nog door tot september, maar Cor kijkt nu al tevreden terug. “Wat de cursus ook interessant maakt is dat je andere mensen leert kennen, uit andere sectoren. Hoe gaat het daar, hoe is de afzet? Allemaal hebben we dezelfde leeftijd en zitten we tegen bedrijfsovername aan of vlak erna. Je zit dus allemaal in hetzelfde schuitje.”

De huidige groep krijgt in oktober een certificaat overhandigd. In januari 2021 begint weer een nieuwe groep. Interesse? Neem dan contact op met Henk Overbeek van Alfa Accountants en Adviseurs. Of vraag gewoon bestuursleden Dennis Minnen en Gerrit ter Maaten van AJK Stroe Wekerom om hun ervaringen. Zij waren er ook bij!