Banner

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie

9 maart 2021 | Door:  Herma Brinkhuis

Als je voor een opdracht een zelfstandige in wil huren en niet zeker weet of er sprake is van een dienstbetrekking kan de nieuwe Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) helpen.

De doelgroep voor de webmodule zijn opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en die een opdracht willen uitbesteden aan een opdrachtnemer in Nederland. Door de webmodule wordt duidelijk of je iemand als een zelfstandige in kan huren voor de betreffende klus of dat een arbeidscontract noodzakelijk is. Als dat laatste het geval is, zal er ook loonbelasting moeten worden ingehouden door de opdrachtgever.
De webmodule geeft geen uitkomst wanneer je een overeenkomst aangaat met een rechtspersoon, zoals een B.V.

De webmodule is te vinden op het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

Uitkomst webmodule

Het doel van de webmodule is om te bekijken of er sprake is van een dienstbetrekking. Als je de vragenlijst helemaal hebt ingevuld, krijg je één van de volgende antwoorden:

Er kunnen helaas geen rechten worden ontleend aan de uitkomst, want de uitkomsten gelden enkel als een indicatie en niet als een juridische beslissing. De uitkomst kan je natuurlijk wel helpen bij het maken van je keuze.

Vragen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar aanleiding van dit artikel? Je kunt uiteraard gerust contact met één van onze fiscalisten opnemen!

Herma Brinkhuis

Herma Brinkhuis

Senior fiscaal adviseur

088 2532803 | hbrinkhuis@alfa.nl


Meer over Herma