Banner

Regeerakkoord geeft geen rooskleurige toekomst voor de jubelton

13 januari 2022 | Door:  Rolinde Bonte

Wil je nog gebruik maken van de jubelton? Dan kun je dat het beste voor 2024 doen. In het nieuwe regeerakkoord lijkt de toekomst voor de jubelton namelijk niet zo rooskleurig als gehoopt.

Stand van zaken

De grote schenkvrijstelling voor de eigen woning, wordt ook wel de jubelton genoemd. In aanvulling op ons artikel van 2 augustus 2021 willen wij je graag op de hoogte brengen van de huidige stand van zaken omtrent de jubelton.

De nieuwe coalitie heeft in het regeerakkoord en de budgettaire bijlage van 15 december 2021 aangekondigd dat de jubelton wordt geschrapt per 2024. Voor de vrijstelling geldt de mogelijkheid om te spreiden. Dit geldt voor de besteding van het geld, maar ook het schenken van de vrijstelling in delen. Op dit moment kan deze schenking over drie jaar worden uitgesmeerd. Bij de ontvanger kan dit boeterente schelen als een hypotheekschuld wordt afgelost. Het is nog niet bekend of het ook nog mogelijk is om te spreiden over bijvoorbeeld 2023, 2024 en 2025. 

Voorwaarden jubelton

Eén van de voorwaarden om gebruik te mogen maken van de jubelton is dat de ontvanger of partner van de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 of 40 jaar oud moet zijn. Daarnaast moet het geld worden gebruikt om een eigen woning te kopen, de eigen woning te verbouwen of om de hypotheek van de eigen woning af te lossen. Dit dient in ieder geval gedaan te zijn in het kalenderjaar van de schenking of de daarop volgende twee jaren. De vrijstelling bedraagt in 2022 € 106.671.

Tot slot

Als je nog gebruik wilt maken van de jubelton adviseren wij jou om dat voor 2024 te doen, voordat de regeling naar alle waarschijnlijkheid daadwerkelijk wordt afgeschaft.

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit artikel of meer informatie wenst over de jubelton, kun je uiteraard gerust contact met ons opnemen. 

Rolinde Bonte

Rolinde Bonte

Fiscaal juridisch medewerker

088 2532781 | rbonte@alfa.nl


Meer over Rolinde