Banner

Overheid stimuleert met subsidie van € 1.000,- per persoon: volg gratis een cursus of opleiding en maak een STAP in je ontwikkeling – aanvraag vanaf 1 mei weer mogelijk!

25 april 2022 | Door:  Nelleke Scholten - Pol

De overheid heeft een nieuwe regeling in het leven geroepen die geldt vanaf 1 maart 2022 om Nederlanders beter in staat te stellen zich te blijven ontwikkelen en hiermee meer kansen te krijgen op de arbeidsmarkt. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de STAP regeling, maar de werknemer of de werkzoekende heeft wel grotendeels de regie in handen. Het beschikbare budget was na 1 maart al snel op omdat veel mensen gebruik maakten van de regeling, maar vanaf 1 mei aanstaande is het weer mogelijk een aanvraag te doen.

Tot 1 januari 2022 was er de mogelijkheid om studiekosten af te trekken van je inkomsten belasting. Dit gebeurde vaak door de belastingadviseur. Van deze studiekostencompensatie werd in de praktijk niet genoeg gebruik gemaakt, met name niet door personen waarvoor de regeling juist wel bedoeld was. Vanaf 1 maart 2022 geldt er nu een nieuwe regeling waarbij Nederlanders zelf op voorhand een budget van maximaal €1.000,- kunnen aanvragen. Dit bedrag wordt rechtstreeks betaald aan de opleider zodra gebleken is dat de cursist aan de voorwaarden voor de regeling heeft voldaan. Dit is het belangrijkste doel; het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Voorwaarden

Er zijn niet veel eisen aan de subsidie verbonden. De belangrijkste voorwaarden van de subsidie regeling zijn als volgt:

Ook moet de instelling waar je de opleiding volgt wel ingeschreven zijn in het scholingsregister en moet het subsidiebudget van 218 miljoen euro nog niet op zijn. De overheid verwacht hiermee ongeveer 300.000 mensen te kunnen helpen. Je vraagt het budget aan voordat de scholing begint en het budget kan worden aangevraagd in verschillende tijdvakken gedurende het jaar. De aanvraag doe je bij het UWV.

“Als u zich laat om- of bijscholen kunt u voorkomen dat u uw baan verliest. Ook heeft u meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.Voor mensen met zware beroepen, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kunnen zij op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.” Aldus het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Nieuwsgierig geworden? Laat je infomeren via je adviseur van Alfa of via de website van de overheid.

Nelleke Scholten - Pol

Nelleke Scholten - Pol

Juridisch adviseur

088 2532783 | nscholten@alfa.nl


Meer over Nelleke