Banner

Negatieve spaarrente voorkomen

31 mei 2021 | Door:  Karin Waalderbos - Spoler

Heb je spaartegoeden boven een ton? Dan is de kans aanwezig dat je rente moet betalen over je spaargeld. De reden voor de negatieve spaarrente is de boeterente die banken over spaargelden moeten betalen aan de ECB.

Bij veel banken wordt de grens per 1 juli 2021 verlaagd naar € 100.000. Bij hogere saldo's was dit al eens eerder aan de orde. Doordat de grenzen worden verlaagd, gaan er meer mensen negatieve rente betalen over hun spaargeld.

Kun je er nog wat aan doen? Uiteraard zijn er mogelijkheden:

Spaargeld spreiden over banken

Je kunt je spaargeld spreiden over meerdere banken, zodat je niet boven het ‘maximale’ bedrag uitkomt. Het is alleen de vraag of de banken daaraan willen meewerken. Dit zou ook voordelig kunnen zijn als er iets met een bank gebeurt. Het zogenaamde depositogarantiestelsel biedt bescherming voor de tegoeden van rekeninghouders, tot maximaal €100.000. Als je je tegoeden spreidt over banken, is de kans veel kleiner dat je geld kwijtraakt in zo’n situatie.

Hypotheek aflossen

Indien je een eigenwoningschuld hebt, kun je met het spaargeld een deel van je schuld aflossen. Of dit voor jou verstandig is, hangt van meerdere factoren af.

Beleggen

Je kunt er tevens voor kiezen om een deel van je vermogen te gaan beleggen. Dit kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen.

Vermogensplanning

Een schenkingsplan maken kan ook een oplossing zijn.

Financiële planning

Om een goede keuze te maken, is het verstandig om inzicht te hebben in je eigen financiële planning. Zo kun je de besteding van je spaargeld het beste bepalen. Door middel van een zogenaamd persoonlijk financieel overzicht (PFO) kun je dat inzicht krijgen. Aan de hand van de huidige situatie krijg je te zien hoe je financiële situatie er in de toekomst uit zal gaan zien. Dit maken we zowel in cijfers als ook aan de hand van grafieken zichtbaar. Je kunt vervolgens bepalen wat voor jou de beste optie is.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Karin Waalderbos - Spoler

Karin Waalderbos - Spoler

Fiscaal adviseur

088 2532767 | kwaalderbos@alfa.nl


Meer over Karin