Getrouwd in 2018 en toch aangesproken worden voor schulden van je partner? Het kan!

25 januari 2021

Sinds 2018 trouw je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen in plaats van in de ‘oude’ gemeenschap van goederen. Heel kort door de bocht kun je zeggen dat alles wat al van jou persoonlijk was, ook persoonlijk blijft en dat wat tijdens het huwelijk wordt verkregen doorgaans als gezamenlijk wordt beschouwd.

Wil je jouw inkomen (en indirect bijvoorbeeld je woning) volledig buiten de invloed van eventuele schuldeisers van je partner houden? Dan zijn huwelijkse voorwaarden toch een must!

Met huwelijkse voorwaarden maak je een voorbehoud voor zaken die alleen voor jou zijn. Je inkomen of je huis bijvoorbeeld. Hierbij ga je er vaak vanuit dat je de kosten voor de hypotheek die op het huis rust wel ‘gewoon’ kunt betalen. Ook ga je er misschien wel vanuit dat je niet kunt worden aangesproken voor schulden die je partner maakt; dit is helaas niet zo. 

Als je trouwt zonder huwelijkse voorwaarden gaat je inkomen tijdens het huwelijk tot het gemeenschappelijke vermogen behoren. Als een echtgenoot schulden heeft, kan hiervoor ook gemeenschappelijk vermogen worden aangesproken waar hij/zij recht op heeft.

Schuldeisers kunnen op grond van het nieuwe recht zogenaamd derdenbeslag leggen op het inkomen van de ene echtgenoot voor schulden van de andere echtgenoot. Er wordt dan beslag gelegd op je inkomen en je houdt alleen recht op een wettelijk minimum vergelijkbaar met de hoogte van het bijstandsniveau.

Het heeft dus wel degelijk invloed op jouw inkomen. Met het ‘nieuwe inkomen’ kunnen de meeste hypotheeklasten niet worden betaald en zo is je woning niet volledig buiten beeld. Als je de hypotheek niet betaalt wordt deze immers opgezegd en kan je huis verkocht worden. Als echtgenoot kun je dus wel aangesproken worden voor schulden van je partner, ondanks de nieuwe regels voor het huwelijksvermogensrecht uit 2018.

Wanneer je als toekomstige echtgenoten deze beperkte gemeenschap niet wenst, moet je huwelijkse voorwaarden opstellen. Alleen daarmee kan je zorgen dat het inkomen dat je tijdens het huwelijk krijgt niet in de nieuwe gemeenschap van goederen valt en daarmee ook niet kan worden aangesproken voor schulden van de andere echtgenoot. Ook tijdens het huwelijk kunnen nog huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

Ben je aan het denken gezet door bovenstaande? We denken graag met je mee. Neem contact op met één van de Alfa adviseurs om te bekijken hoe het voor jou uitpakt.