Banner

Noaberschap, Rentmeesterschap en trots

29 maart 2019 | Door:  Carl Drenth

Ontwikkelingen gaan snel en daarover gaan we graag in gesprek met onze klanten en relaties. We willen graag inspelen op jouw behoeften en ook pro-actief adviseren als wij dit nodig achten. En omgekeerd kunnen we ook weer van jou leren. Ik ben in ieder geval trots op de bedrijven waarvoor wij mogen werken. In dit bericht neem ik jullie graag mee en vertel ik waarom ik trots ben!

Ontwikkelingen binnen Alfa

Binnen Alfa zijn wij in het jaar 2019 volop bezig met onze bedieningsconcepten nog beter af te stemmen op de behoefte van onze cliënten. Dit doen wij door het gesprek met onze klanten aan te gaan over wat wij voor hun kunnen betekenen. Voor sommige klanten betekent dit dat wij hetzelfde blijven doen wat wij altijd hebben gedaan, namelijk periodiek een administratie verwerken, een btw-aangifte verzorgen, een jaarrekening samenstellen, deze bespreken en een aangifte inkomstenbelasting opstellen. Voor andere klanten betekent dat wij tussentijdse rapportages gaan maken, deze rapportages gaan matchen met prognoses en deze rapportages periodiek gaan bespreken, in het 4de kwartaal een fiscaal optimalisatie gesprek voeren en een persoonlijk financieel overzicht maken met een aangifte inkomstenbelasting (en/of vennootschapsbelasting). Vanuit deze real time beschikbare informatie weten cliënten altijd hoe het financiële plaatje er uit ziet en kunnen wij nog beter adviseren en dat is onze insteek.

Ontwikkelingen in Nederland

Het zijn bijzondere tijden in ons mooie Nederland. De aanslag in Utrecht, de verkiezingsuitslag, de discussies omtrent een klimaatakkoord, de gevolgen van een eventuele BREXIT voor ons land, in Groningen speelt nog steeds de juiste afwikkeling van de aardbevingsschade en ga zo maar door.  Tegenstellingen verharden en dit geeft mij een onbehagelijk gevoel. Tegelijkertijd ben ik op dit moment een interview over mijzelf aan het screenen voor in het magazine van vluchtelingenorganisatie ZOA. De laatste jaren ben ik voor ZOA in de landen Burundi, Congo, Oeganda en Irak geweest. Door deze ervaringen, koester ik des temeer het feit dat ik Nederland woon en streef ik naar samenwerking in plaats van verharding.

Ik geloof in toekomstbestendig ondernemerschap waarbij noaberschap en rentmeesterschap belangrijk zijn en ik denk dat de meeste mensen in Nederland hier in ieder geval niets op tegen hebben.  Dus ondernemen met ook aandacht voor de verhouding mens/aarde en de verhouding mens/mens. Daarbij zie ik dat er een aantal transities gaande zijn namelijk, van lineaire naar circulaire economie, een energietransitie en transitie naar een gezond makend voedselpatroon en voedselproductie.  Als Alfa nemen wij graag een adviserende rol in deze vraagstukken.

Wij mogen mijns inziens wel wat trotser zijn op onze bedrijven. Op één op mijn reizen kwam ik een poster tegen over Nederland “Introducing the Netherlands” waarop stond waar wij onder andere bekend om zijn.

-          We know food & flowers
-          We know logistics
-          We know water
-          We know international business

Vijftig procent van onze klanten in Groningen en Assen zijn agro en transport gerelateerd, zijn mooie bedrijven met bevlogen ondernemers en de meeste van deze bedrijven hebben ook aandacht voor de bovengenoemde transities. In Nederland zouden wij deze bedrijven weleens wat meer mogen waarderen. Wij van cluster Groningen doen dat in ieder geval wel.

Dus trots zijn op onze bedrijven met aandacht voor rentmeesterschap en noaberschap en dan zie ik een mooie toekomst.